Læs også:
CSC efter sammenbrud: Så langt er vi fra Prosa
Forhandlinger mellem CSC og Prosa afsluttet i vrede
Prosa: CSC viser tegn på at give sig i forhandlinger
Hanne Lykke Jespersen, næstformand i Prosa: Hvorfor køber CSC ikke jeres idé om en ny tryghedsaftale?
"Det er jo et spørgsmål, om ikke de hellere vil af med overenskomsten. Det kan man ikke lade være med at tænke.
Men man kan sige, at de bliver tilbudt at få halveret prisen for tryghedsaftalen. Og så er det ikke kun for os, men også den tredje Prosa-overenkomst samt magistrene og ingeniørerne.
Og så siger de bare: 'Nej tak - den skal helt væk'."
Hvorfor vil de ikke give sig?
Jamen, det er jo - som vi ser det- fordi, det ikke handler om penge. Det handler om principperne i, hvad de vil være med til.
De får halveret udgiften til tryghedsaftaler for alle medarbejdergrupper på en gang. Det er økonomisk set det samme, som hvis de havde fjernet hele tryghedsaftalen for Prosa alene. Og det er derfor at vi siger: Det handler ikke om økonomi."
Hvad handler det så om?
"Det handler om, at de ikke gider den måde, man kører fagforeninger på i Danmark. De vil kunne bestemme. Det kan de i andre lande, hvor de opererer. Her skal de blive enige med fagforeningerne."
Hvad kan I gøre nu?
"Det er klart, at nu kører vi på med alt det, de laver omkring skruebrækkere, og hvordan de vil forsøge at tvinge vores folk til at lave vidensoverdragelse - det kører vi arbejdsretssag på.
Med andre ord vil vi selvfølgelig stadig være klar til forhandling, men vi er også nødt til at give den fuld skrue med hensyn til at forberede den 1. juni (hvor fredsaftalen udløber og en storkonflikt kan være en realitet, red.)."
Men de andre er jo også klar til forhandling. Hvorfor forhandler i så ikke?
"Nej, de er ikke klar til forhandling. For de vil kun forhandle - ikke finde fælles løsninger. Og de vil ikke have en løsning, hvor der ikke er en slutdato for, hvornår tryghedsaftalen er helt væk."
Hvorfor er det ikke godt nok, hvis tryghedsaftalen bliver afviklet over en årrække? Sådan at alle de ældre eromfattet, men at den lige så stille forsvinder, så de unge ikke får noget?
"Det er jo ikke så lang tid, vi snakker om. Vi snakker om en kortere periode - ikke om 10 til 20 år."
Det har ikke været diskuteret?
"Nej, det har vi ikke foreslået. Men det har de bestemt heller ikke. De har sagt, at de vil have en kort periode. De vil have så kort en udfasning, at det er lige meget."
Hvad så nu. Skal der et nyt udspil på bordet?
"Der skal forhandlingsvilje til fra den anden side også."
Og det skal være et forslag eller en fremstrakt hånd, som signalerer, at nu giver vi os lidt?
"Nu vil jeg ikke sige, hvad der bestemt skal til, for det er netop sådan, man bliver ultimativ (i sine krav, red.). Men der skal reel forhandlingsvilje til. Det kan ikke nytte noget, at man sidder og siger: 'Vi vil have alt det, vi har krævet'. Og det er det, vi reelt oplever."
Hvornår løber I tør for penge?
"Jamen, vi løber ikke tør for penge. Vi synes under alle omstændigheder ikke om konflikten.
Det handler stadig ikke om penge, det er ikke sjovt, og det går ud over CSC som arbejdsplads. Så der er mange, mange gode grunde til at lade være med at konflikte. Så vi ønsker virkelig at få denne her konflikt stoppet hurtigst muligt."