Test: Derfor bliver USB 3.0 en fuldtræffer

USB 3.0 er godt på vej til at erstatte USB 2.0. Løfterne går på sensationelle dataoverførsler, der er op til ti gange hurtigere end i dag. Men er det nu, du skal udskifte din eksterne harddisk? Bliv klogere på USB 3.0 og SATA 3.0 her.

Derfor bliver USB 3.0 en fuldtræffer

Hvis du synes, at USB 2.0 lyder bekendt, så er der en virkelig god grund.

Nu er det snart ti år siden, interfacet bragede igennem på markedet, og tilbage i 2000 satte det et længe ventet drøn på vores dataoverførsler til og fra eksterne harddiske samt de populære USB-nøgler.

I din computers indre er det SATA 3 Gbps - Gigabit per sekund - der i stedet har domineret gennem flere år og dermed dikteret standarden for overførsler til og fra harddiske og optiske drev.

Tendensen er dog den samme som med den velkendte USB-standard: Godt nok befinder SATA-standarden sig i en anden hastighedsmæssig liga, men i takt med, at vi overfører stadig større mængder data, kan vi simpelthen ikke undvære den forestående opgradering.

Højtflyvende løfter

Du behøver ikke lede med lys og lygte for at finde datastandardernes afløsere - USB 3.0 og SATA 3.0 - for de er klar til at indtage både bærbare og stationære pc'er. Særligt USB 3.0 kan du få gavn af allerede nu.

Selvom bærbare pc'er med indbyggede USB 3.0-stik endnu ikke er til at opdrive, langer producenterne rask væk udvidelseskort med de nye stik over disken, mens de største bundkortproducenter er klar til at give stationære computere den nødvendige opgradering.

På de efterfølgende sider kan du læse om teknologien bag samt vores oplevelser med USB- og SATA-standardernes efterfølgere.

USB 3.0: Det kan du se frem til

For USB-standardens vedkommende er det alt andet end minimale forbedringer, du kan glæde dig til, hvis vi altså skal tro konsortiet bag, USB Implementers Forum Inc., der tæller så prominente navne som Intel, HP, Microsoft og NEC.

USB 3.0 vil især give smæk for skillingen og køre den teoretiske hastighed i vejret - fra 60 megabyte per sekund til - og hold nu fast - 600 megabyte per sekund eller 4,8 Gigabit per sekund.

Teoretisk skulle det altså tage under otte sekunder at overføre en dvd-film på 4,7 gigabyte, men vi ved, at den faktiske hastighed afgøres af mange faktorer.

I praksis forventer eksperter da også, at USB 3.0 på et tidspunkt vil præstere i nærheden af 3,2 Gigabit per sekund (400 megabyte per sekund).

En af den nye standards vigtigste egenskaber er tovejskommunikation, som måske lyder meget banalt, men det er faktisk ikke muligt at sende data op og ned på samme tid med USB 2.0.

Derimod har USB 3.0 separate ledninger i kablet, som betyder, at du både kan hapse data fra og sende data til din eksterne harddisk på samme tid.

Kompatibilitet med ældre enheder

At sikre kompatibilitet med ældre interfaces har også været centralt under udviklingen af USB 3.0. Vi oplevede ingen problemer, da vi sluttede vores drev-etui til en gammel USB 2.0-tilslutning - Windows 7 skyndte sig dog at rapportere om, at enheden arbejdede ved nedsat hastighed, og at det naturligvis kunne gøres mere tjept.

Konsortiet bag USB-standarden fortæller også, at kompatibilitet med USB 1.1/1.0 ikke er noget problem, selvom vi ikke har afprøvet det i praksis.

Mere strøm

USB 3.0 har også en sidste forbedring på menukortet, for mens USB 2.0 står opgivet til et maksimalt strømforbrug på 2,5 watt (0,5A/5V), kan du med USB 3.0 se frem til et maksimalt strømforbrug på 4,5 watt per stik.

Det skulle eksempelvis være muligt at køre en strømbesparende ekstern harddisk på 3,5 tommer via USB 3.0-stik alene - og tager du to stik i brug, bør det efter vores høkerregning at dømme være muligt at drive en hurtig harddisk på 7.200 omdrejninger. Endnu mangler vi dog at se det implementeret i praksis.

Enheder såsom mobiltelefoner og MP3-afspillere vil også kunne få stor gavn af den nye standard, fordi det er muligt at oplade batteriet langt hurtigere takket være den øgede strømtilførsel.

SATA 3.0 er kræs for SSD-drev

Konsortiet bag SATA-specifikationen, SATA-IO, var allerede klar med den færdige SATA 3.0-standard, også kaldet SATA 6 Gbps, tilbage i maj sidste år, og den mest prominente forbedring er en teoretisk maksimumhastighed på seks Gigabit per sekund.

En så ekstrem hastighed er imidlertid blevet kaldet den rene nonsens - derfor siger vi til daglig, at SATA 3.0 i teorien kan levere 600 megabyte per sekund - eller stort set det samme som USB 3.0.

Det er ikke så meget de mekaniske harddiske, der tørster efter det nye interface; derimod er det de flash-baserede SSD-drev, som er glubske efter mere albuerum.

Aktuelt har Seagate én harddisk på markedet, der er kompatibel med interfacet, mens nye SSD-drev stadig lader vente lidt på sig.

SATA-interfacet blev lanceret i 2001 som erstatning for de flade IDE-kabler. Gennem interfacets levetid har der tidligere kun været tale om én hastighedsforbedring - fra 1,5 til tre gigabit per sekund.

Småforbedringer

SATA 3.0 er også konstrueret, så multimedieydelsen skal blive bedre. Blandt andet når du streamer båndbreddekrævende lydfiler og videoklip på samme tid.

Det siges også, at interfacet er en anelse mindre strømkrævende, selvom vi ikke har adgang til nøjagtige tal.

Test og konklusion

Vi opstøvede den kraftigste Core i7-baserede stationære computer, der var tilgængelig, med både SATA 6 Gbps- og USB 3.0- tilslutninger på et X58A-UD7-bundkort fra Gigabyte.

Vi satte ligeledes kløerne i en lynhurtig SATA 6 Gbps Barracuda XT-harddisk fra Seagate på to terabyte og et drev-etui fra Raidsonic med USB 3.0.

Efter nogle minutters skruetrækkerjonglering var vi klar til at vurdere hastigheden med benchmark-programmet CrystalDiskMark, der giver en vurdering af overførselshastighederne, når der læses og skrives til harddisken.

USB 3.0 er en vinder

Der kan ikke sås tvivl om, at USB 3.0 er en kærkommen opdatering af interfacet. Mens harddisken i drev-etuiet fra Raidsonic med USB 2.0 måtte nøjes med en sekventiel læsehastighed på knap 35 megabyte per sekund, præsterede selv samme harddisk med USB 3.0 næsten en firdobling og landede på forrygende 139 megabyte per sekund.

Det er en markant fremgang, som man virkelig mærker i praksis. Så indtrykket er overordnet meget positivt - også selvom det er langt fra de teoretiske hastigheder.

Da NEC lancerede verdens første controller til USB 2.0 var det ikke unormalt at se praktiske overførselshastigheder på 15 megabyte per sekund, hvorimod vi i dag ser hastigheder på omkring 30.

På samme måde forventer vi, at USB 3.0 de kommende år vil modnes og blive stadigt hurtigere i takt med, at controllers, harddiske og øvrige komponenter forbedres. Det kan dog ikke påstås, at USB 3.0 har fået noget ringe afsæt på introduktionstidspunktet.

SATA 6 Gbps bliver interessant på sigt

Knap så positivt ser det ud med vores test af den nye SATA-standard, hvor vi koblede Barracuda XT-harddisken direkte til henholdsvis SATA 2.0- og 3.0-stikkene på bundkortet. Der var stort set ingen praktisk forskel at spore, og vi oplevede endda, at ydelsen dalede en smule i nogle tilfælde.

Det overraskede os ikke udpræget, for den mekaniske begrænsning i almindelige harddiske opstiller en helt naturlig blokering for overførselshastighedernes herligheder.

Nye generationer af de drønhurtige Solid State-drev ventes at kunne udnytte potentialet i det nye interface langt bedre, men aktuelt må vi kigge langt efter at få væsentligt hurtigere lagringsenheder indbygget i vores computere. Lige nu vil du derfor stadig opleve den største hastighedsforbedring med et godt SSD-drev.

Galleri: USB 3.0 og SATA 3.0




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere