Læs også: Forhandlinger mellem CSC og Prosa afsluttet i vrede
Prosa: CSC viser tegn på at give sig i forhandlinger
Lene Christensen, director hos CSC og leder af forhandlingsudvalget i konflikten med Prosa. Hvad er det, der efter din mening gør det så svært for Prosa at spise jeres forslag?
"Det må Prosa kommentere på, men vores udgangspunkt har hele tiden været, at vi skal nå nogle markedsmæssige vilkår.
I denne forbindelse, hvor vi har snakket tryghedsaftale med alle foreningerne, har vi været imødekommende ved at sige, at det (en afskaffelse af tryghedsaftalen, red.) kan ske over en årrække. Men vi må så konstatere, at vi stadig er for langt fra hinanden på det her punkt."
De fremlagde jo et forslag om, at I skulle kunne spare op til 50 procent i forbindelse med afskedigelser af folk. Er det rigtigt forstået?
"Vi kan ikke genkende, at der ligger en potentiel besparelse på 50 procent. Vi er enige i, at Prosa og de øvrige foreninger også har udvist imødekommenhed i de her forhandlinger, ligesom vi selv har gjort. Men det betyder bare, at vi ikke kommer tæt nok på en konkurrencemæssig situation gennem de tilbud og oplæg, der har ligget på bordet i øjeblikket."
Hvad har I fremlagt?
Har I fremlagt et forslag om at afvikle tryghedsaftalen over så tilpas mange år, at det kun vil være den ældre gruppe, som er sikret, mens den yngre generation af virksomhedens ansatte ikke bliver omfattet?
"Vi vil ikke kommentere vores konkrete udspil i pressen. Vi vil forhandle med vores foreninger. Vi håber jo på, at vi får genoptaget forhandlingerne, specielt med Prosa, som jo i øjeblikket skal forny sin overenskomst.
Men vi synes også, at det var meget positivt, at de øvrige foreninger forsøgte at gå med, så vi kunne se en samlet løsning for alle. Det lykkedes så bare ikke i denne her omgang."
Var det Prosa eller de andre, der ikke ville give sig?
"Jeg vil sige, at parterne var enige om, at vi stadig var langt fra hinanden, og at der derfor ikke i denne omgang var nogen mulighed for løsning."
Hvad kan I så gøre nu?
"Vi håber, at Prosa vil være med til at genoptage forhandlingerne om tryghedsaftalen der, hvor vi afbrød dem, fordi de øvrige foreninger kom med et tilbud om også at deltage."
Hvordan var stemningen ved de her forhandlingsmøder?
"Vi synes, at stemningen på begge sider var både sober og saglig, og at begge parter forsøgte at rykke sig og vise imødekommenhed.
Er det ikke irriterende?
Du vil gerne have noget på plads. Men de vil ikke give sig. Er det ikke irriterende?
"Nej, jeg opfatter, at både vi og foreningerne har nogle mål, vi gerne vil have opfyldt. Det er helt legitimt. Så vi må tilbage til forhandlingsbordet og se, om vi kan finde en løsning."
Jo jo. Men det må da være irriterende, at de ikke bare kan forstå, at I har brug for markedsvilkår, når I nu siger det?
"Nej, jeg synes ikke, at vores forhandlingspartnere er irriterende. Jeg synes, at vi har en sober og saglig konflikt, hvor vi bare må konstatere, at der er forskellige holdninger til sagen."
"Hvor lang tid tror du, at det varer, før man kan genoptage forhandlingerne?
"Så hurtigt som muligt. Forhåbentligt i løbet af dage."
Vil det kræve et nyt udspil eller en ny idé?
"Vi genoptager forhandlingerne med Prosa der, hvor vi var, inden vi afbrød, for at afprøve muligheden for en aftale med alle foreningerne."
Og hvor var I der?
"De konkrete forhandlinger og udspil er vi ikke indstillet på at drøfte i pressen. Dem drøfter vi ved forhandlingsbordet."
Læs også: Forhandlinger mellem CSC og Prosa afsluttet i vrede