Artikel top billede

Skal Danmark klippe forbindelsen til ulovlige sites?

Udenlandske sites bliver i stigende grad fjernet fra det danske internet, fordi de kommer på kollisionskurs med den danske lovgivning. Nu skal Folketinget diskutere, om det er fair.

Læs også:
Blog: Politiske problemer forsøges løst med internetcensur

Wikileaks-spærring vil kræve fogedretskendelse

Vi så for første gang spærring af udenlandske hjemmesider med blokeringen af det russiske musiksite, Allofmp3. 
 
Dernæst var The Pirate Bay det store diskussionsemne, da de svenske pirater fik kappet forbindelsen til det danske internet i 2008 og i 2009, efter Østre Landsret stadfæstede lukningen af det kontroversielle fildelingssite. 
 
Senest har udenlandske spillesites og online-salget af ulovlige lægemidler været igennem særlovgivninger for at blokere for disse udenlandske sites, der er på kant med lovgivningen i Danmark.
 
Men hvor går grænsen egentlig for teleselskabernes pålagte og ufrivillige opgave med at spærre for udenlandske sites med lyssky forretningsmotiver? 
 
Politikerne trommet sammen i dag
Svaret på det spørgsmål blæser stadig i vinden over Christiansborg, men i dag var folketingspolitikerne i Videnskabs- og Retsudvalget trommet sammen med justistsminister Lars Barfod (K) og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) for at blive klogere på spærringssagerne.
 
Det skyldes, at en lang række kommercielle og offentlige parter lagde vejen forbi landets lovgivere og gav deres syn på den hastigt voksende internet-blokering. De 12 parter mener i bund og grund, at Danmark trænger til en principiel politisk debat af blokering af hjemmesider frem for knopskydningen af særlove til spærring af udenlanske sites.
 
"Hvis vi spærrer for adgangen til internettet, så begynder vi at pille ved helt grundlæggende spørgsmål om ytringsfrihed og informationsfrihed - især efter, at internettet får en større og større betydning for, hvor vi henter vores informationer," forklarer jura-professor og næstformand i Dansk IT, Henrik Udsen, til Computerworld, efter han selv havde fremlagt Dansk IT's syn på blokeringsproblematikken på Christiansborg.
 
En principiel helikoptertur
Han forklarer, at de 12 parter ikke nødvendigvis er helt enige om, hvordan diskussionen om spærringen af udenlandske site skal skæres, fordi initiativ-organisationerne har mange forskellige holdninger og interesser til blokeringerne.
 
Men de 12 organisationer taler dog med én mund, når det drejer sig om, at blokeringsdiskussionen er presserende for at udstyre landets politikere med en samlet ramme og et overblik over spærringer af udenlandske sites.
 
"Først og fremmest handler diskussionen om, hvorvidt vi skal spærre eller ej. Derudover handler debatten om, hvilke regler, der skal være gældende, hvis vi spærrer for adgangen til en hjemmeside herunder sikringen af retssikkerheden," fortæller Henrik Udsen.
 
"Vi har et behov for at flyve op i helikopteren til en principiel diskussion og prøve at få et samlet overblik over, i hvilket omfang vi spærrer, og hvorfor det er, at vi blokerer for hjemmesider," fortsætter han.
 
Udover Henrik Udsen fra Dansk IT, var der oplæg fra CEPOS-chefjurist Jacob Mchangama, forbrugerombudsmand Henrik Øe, PROSA-formand Niels Bertelsen, justitsminister Lars Barfoed og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.
 
Derudover deltog en lang række politikere fra Borgen samt delegerede fra Danske Advokater, Dansk Energi, Dansk Metal, Dansk Industri/ITEK, Foreningen af Danske Interaktive Medier, IT-Branchen, Foreningen for Distance- og Internethandel, Telekommunikationsindustrien i Danmark  og Advokatsamfundet.
Læs også:
Blog: Politiske problemer forsøges løst med internetcensur
Wikileaks-spærring vil kræve fogedretskendelse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere