Artikel top billede

Sådan gør du velfærden mobil

Mere end 1.000 deltagere stikker hovederne sammen i Århus for at digitalisere Danmark. Se, hvad de når frem til.

Mobilitet og velfærd. Kombinationen ser ud til at blive en vigtig drivkraft for digitalisering i Danmark.

Det er en af konklusionerne fra dagens spor om mobile teknologier på konferencen Digitaliser Danmark 2011. Her viste kommuner, regioner og leverandører konkrete eksempler og luftede store visioner, som dog også blev udfordret af  "Manden fra kommunen" alias bloggeren Rune Mejlvang.

"For os er mobilitet meget andet end smartphones. Det handler om at have adgang til sine data og løsninger overalt."

Sådan indledte innovationskoordinator Christian Koerner fra Region Hovedstaden sit indlæg om regionens arbejde med at skabe "Fremtidens kliniske mobile device".

Effektiv system adgang

Hovedstadsregionen har 15 hospitaler, 40.000 medarbejder og 29.000 arbejdsstationer. Her er man godt i gang med projekt Effektiv System Adgang, som giver læger og sygeplejersker mulighed for ved hjælp af et smart card at logge på én gang om dagen, åbne nødvendige applikationer og flytte fra arbejdsstation til arbejdsstation.

"Men klinikerne bruger jo en del tid undervejs, hvor der ikke er nogle terminaler og løber rundt med sedler på blodtryksmålinger og lignende, som skal tastes ind, næste gang de kommer forbi en terminal," fortalte Christian Koerner.

Brugerdrevet innovation

Derfor er regionen gået i gang med at udvikle den ideelle mobile enhed til klinikerne. Det er sket i et brugerdrevet forløb på seks uger - en proces der normalt tager helt op til et halvt år.

Christian Koerner og hans folk fulgte læger og sygeplejserke med et kamera og dokumenterede hvad de laver. Så blev klinikerne inviteret på en innovations camp, hvor de skulle lave en fysisk model af, hvordan sådan en pda skal være og visuelt beskrive softwaren.

Forløbet beskrives i denne video på YouTube.

"Nu er vi i gang med at tale med leverandører af både hardware og software på baggrund af processen. Men det er vigtigt at understrege, at den løsning heller ikke bliver en one size fits all-løsning," siger Christian Koerner.

En af de leverandører, som Region Hovedstaden taler med er den børsnoterede århusianske softwareudvikler Trifork.

Større betydning end web

Jørn Larsen, der er CEO for Trifork, var selv med til at stifte virksomheden i 1996. I dag er virksomheden dybt involveret i udvikling af mobile løsninger.

"Jeg er overbevist om, at de mobile apps får større betydning for digitaliseringen af samfundet end world wide web har haft. Vi er heldigvis ligeglade med, hvem der vinder kampen om styresystemet, selvom det  vil være fint hvis Nokia og Microsoft  får succes, for så har vi tre store aktører på markedet," sagde han i sin præsentation af Triforks kliniske mobile arbejdsplads.

CO2 og smarte byer

Sundhedssektoren er oplagt, når mobilitet og velfærd kombineres, fordi der er så stort behov for at effektivisere og skaffe flere ressourcer til behandling. Men sporet om mobile teknologier bød også på en beskrivelse af Cowis CO2-guide, der skal hjælpe danskerne med at spare CO2 og Vejle Kommunes projekt Smart City Vejle.

"Vi er i fuld gang med at skabe projektet, som i høj grad skal trække på erfaringer fra blandt andet  projektet Det Mobile Vejle og skabe løsninger til turisme, læring, byudvikling, sundhed og erhvervsudvikling som i høj grad bygger på lokationsbestemmelse og augmented reality," siger Jacob Knudsen fra Vejle Kommune.

Augmented reality

Augmented reality er et af de områder, som Alexandra Instituttet i Århus også har gjort erfaringer med. Innovationschef Kaj Grønbæk fortalte, hvordan instituttets erfaringer med at udvikle lokationsbestemte applikationer til kultur og læring nu bliver målrettet for eksempel innovation i servicesektoren.

"Augmented reality, hvor man ved hjælp af en smartphone lægger digitale lag på den fysiske virkelighed, kan for eksempel bruges til at hjælpe rengøringspersonale med at se, præcis hvor de skal gøre hvad," fortalte Kaj Grønbæk.

Erfaringslisten

Han listede også nogle af der erfaringer, som Alexandrea Instituttet foreløbig har gjort sig på området med mobile løsninger:

Download er stadig dyrt via mobilnet - kræver flatrate abonnementer. Vi arbejder med wifi og bluetooth download som supplementer.
Java programmer kræver tilladelser - adgang til kamera og filsystem. Det er svært at sætte op.
App til iPhone, Android giver letter adgang men mindre kontrol med applikationer.
WebKit er platforms uafhængig. Men look-and-feel passer ikke helt sammen på alle platforme.

Manden fra kommunen

Heller ikke Manden fra Kommunen kunne undgå at sætte nogle spørgsmålstegn ved de gode eksempler:

"Mobilitet er mange teknologier, støtteteknologier og platforme og systemer og versioner - og det udgør et problem i sig selv.  Og det er ikke alle, der elsker Iphone eller har råd til en smartphone eller fri datatrafik," sagde Rune Mejlvang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere