Google skruer bissen på: Nu skal der ryddes op

Google anerkender, at rod og elendige apps er et seriøst problem for firmaets populære Android-platform og går i gang med at lege politimand for at højne kvaliteten af nye smartphones og tablets.

På blot tre år er Googles Android-platform til smartphones og tablets vokset eksplosivt i popularitet, og operativsystemet er nu at finde på over hver tredje smartphone, der bliver langet over disken ude i butikkerne.

Projektet så verdens lys tilbage i 2008, og Google proklamerede højt og tydeligt, at Android var en åben platform, ren open-source, og et direkte modtræk til Apples iPhone, der af mange kritiseres for at blive styret med alt for hård hånd af Steve Jobs & co.

Men nu ser det ud til, at Google selv går i gang med at stramme grebet om Android-platformen. Det rapporterer det amerikanske ugemagasin BusinessWeek, der har lavet en spændende historie om ændringerne hos Google.

En af svaghederne ved den fuldstændig åbne platform er nemlig, at ikke al innovation nødvendigvis kommer forbrugerne til gode. Mange producenter har bygget oven på Android med deres egen software, og resultatet er langt fra altid imponerende.

Kritikerne kalder det "bloatware," software der gør mobilen langsommere og sværere at bruge, og måske medfølger der apps, som du ikke kan afinstallere, men er tvunget til at leve med til evig tid ... Eller indtil du erhverver dig en ny model.

Android-platformen er et stort rod

Samtidig har Google udviklet platformen i et hæsblæsende tempo og lanceret store systemopdateringer cirka hvert halve år, hvilket har resulteret i stor markedsfragmentation. Eller sagt på en anden måde: Alle Android-mobilerne skiller sig ud fra hinanden med forskellige softwareversion, variationer i brugergrænseflade, baggrundstjenester og endda dybereliggende forskelle som brug af forskellige hovedprocessorer, grafikchips og skærmopløsninger.

Resultatet er, at tredjepartsudviklere af applikationer og spil har fået en alvorlig hovedpine i forsøget på at sikre, at deres produkter fungerer på alle eller bare størstedelen af modellerne på markedet.

Hvor du i Apples økosystem nemt kan holde styr på variablerne, er det en langt større udfordring med de mange forskellige Android-mobiler.

Det forlyder nu, at Google er begyndt at stramme op og stiller flere krav til mobilproducenterne, blandt andet at Google endeligt skal godkende det færdige produkt, hvis producenten vil benytte Googles tjenester eller navn i markedsføringen. Det er Googles Andy Rubin, hovedansvarlig for Android, der skal godkende producenternes planer, og som i sidste ende kan nedlægge veto, skriver BusinessWeek.

Favoriserer enkelte producenter

Der er også stigende brok over, at Google tilsyneladende favoriserer enkelte firmaer og giver dem tidlig adgang til vigtig kode før den frigives til offentligheden. Det giver det udvalgte firma mulighed for at komme først på markedet med den nyeste teknologi.

Det så vi i starten med fokus på HTC, senere med Samsung Nexus S og nu med Motorola, der formåede at komme på markedet med XOOM med Android 3.0 mange måneder før konkurrenterne.

Det korte af det lange er, at Google er i færd med at udøve mere kontrol over Android og gøre platformen lidt mindre åben i håbet om at højne kvaliteten af den totale brugeroplevelse og sikre større kompatibilitet mellem de forskellige modeller og applikationerne i Android Marked.

Bagsiden af medaljen, siger kritikerne, er en risiko for mindre alsidighed, mindre innovation og færre valg for forbrugeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere