Artikel top billede

Test: Gennemført Intel P67-bundkort fra Asus

Asus P8P67 Deluxe er et funktionspumpet bud på et bundkort til Intels Sandy Bridge-processor. Det kan kombinere SSD og harddisk, gør overclocking nemt og erstatter den gammeldags BIOS med UEFI. Få dommen her.

1. Test: Gennemført Intel P67-bundkort fra Asus

Intels Sandy Bridge er en glimrende processor. Og traditionen tro skal en veluddannet pc-hjerne parres med et velfungerende og gennemført bundkort, hvis det fulde potentiale skal indfries.

I takt med ankomsten af de nye Core i3-, i5- og i7-processorer blev vi tvangsfordret med en ny processorsokkel - LGA1155. En ny sokkel betyder, at du er nødt til at anskaffe nyt bundkort, hvis du vil have Intels mest avancerede chip monteret under kølerhjelmen på din egen pc.

Bundkort til sokkel LGA1155 fås indtil videre hovedsageligt med to chipsæt, kaldet P67 og H67, som vi tidligere har dækket. Den mest avancerede løsning møntet på entusiaster er P67, der typisk koster mellem 1.000 og 1.500 kroner og opefter; til sammenligning kan et mere sparsomt udstyret H67-bundkort typisk fås fra knap 650 kroner.

Vi har slagtet fedekalven og testet producenten Asus' bud på et P67-bundkort, der har funktionalitet både til gården og gaden. P8P67 Deluxe har overclocking-egenskaber, så selv nybegyndere kan klemme højere hastighed ud af Intels nyeste processorer uden at være fortrolig med den ret avancerede begrebsverden.

I overhalingsbanen

Vi har testet med Intels Core i5-2500K-processor, der ganske vist netop er en overclocking-egnet model med mulighed for at flå gashåndtaget i bund, men det krævede blot et klik med musen i den medfølgende software at forøge frekvensen mærkbart. Extreme-indstillingen tvang eksempelvis vores Core i5-2500K op fra 3,3 til 4,6 gigahertz - svarende til en frekvensforøgelse på 40 procent.

Her har vi med stor sandsynlighed nået loftet for processorens formåen med regulær luftkøling, og vi valgte til daglig brug et lavere overclock. At bundkortet - og processoren - kan præstere en så massiv hastighedsforbedring med meget få museklik er dog i sig selv imponerende.

Bundkortet er testet med otte gigabyte DDR3-ram fra Corsairs Vengeance-serie på 1.600 megahertz. Op til 32 gigabyte DDR3-ram er understøttet, hvis du bare ikke kan få nok hukommelse, men dertil skal meget specielle behov nødvendigvis på banen.

2. Funktionalitet i topklasse

Asus P8P67 Deluxe steder den gråhårede og gammeldags BIOS til evig hvile til fordel for UEFI (Unified Extensible Firmware Interface), som vi tidligere har skrevet om.

Med UEFI kan du benytte musen, når du ændrer grundlæggende indstillinger på din pc; BIOS'en er simpelthen gjort mere visuelt indbydende og brugervenlig. Og så skader det jo ikke, at du kan boote dit styresystem direkte fra harddiske, der er større end 2,2 terabyte, hvilket normalt ikke er muligt med et almindeligt bundkort.

Spækket med USB-porte

Asus har med P8P67 Deluxe leveret intet mindre end fire USB 3.0-porte og op til 12 almindelige USB 2.0-porte. To af USB 3.0-portene findes på bagpanelet, mens yderligere to kan tilsluttes kabinettets frontpanel. Asus medleverer selv et frontpanel, som du kan montere i dit kabinet, hvis det fra fabrikkens side ikke er udstyret med USB 3.0.

Der er også fundet plads til eSATA, Firewire, otte Serial ATA-porte, RAID-understøttelse, to Gigabit Ethernet-stik, understøttelse af SLI og Crossfire, Bluetooth og meget andet.

Smart hybriddisk

Vi har tidligere rost Seagates hybriddisk, Momentus XT, der smart kombinerer stor harddisk-baseret lagerplads med et mindre SSD-lager, der kan huse de vigtigste filer - og dermed blandt andet få Windows og programmer til at starte hurtigere.

Asus' fikse bundbræt inkluderer en lignende genistreg i form af Marvells HyperDuo-løsning, der kan smække SSD og harddisk sammen og automatisk placere de data, der benyttes mest, på SSD-lageret. Det er en fortrinlig balance mellem ydelse og lagerkapacitet, som SSD-diske normalt ikke kommer i nærheden af.

Teknologien leveres af Marvells Serial ATA-controller på bundkortet, der understøtter SATA 6 Gbps-standarden, RAID 0 og 1 - og HyperDuo.

Langt fra alle SSD-diske er officielt understøttet, men en række modeller fra Intel, Crucial, Kingston og OCZ skulle virke fremragende. Vi prøvede med Intels X25-M G1 80 GB og en 7K1000.B-harddisk fra Hitachi på en terabyte og kunne i flere tilfælde observere ydelsestal, der næsten befandt sig på rendyrket SSD-niveau til trods for, at en mekanisk harddisk var inde i billedet.

Selv om læse- og skrivehastigheden i nogle tilfælde var klart forbedret, var det dog især den såkaldte adgangstid, der imponerede - og sørgede for, at applikationer startede på rekordtid.

3. Konklusion: Fremragende bundbræt til din pc

Deluxe-modellerne i Asus' bundkortserie er den mest luksuriøse løsning til almindelige brugere; menukortet består af en attraktiv funktionsvifte, gode overclocking-egenskaber og en række mindre, men meget afgørende detaljer, der får bundkortene til at skille sig ud fra konkurrenterne på markedet.

Til endnu mere krævende brugere tilbyder Asus Sabertooth- og Maximus-serierne, der går endnu mere rendyrket efter et overclocking-orienteret publikum. Prisen er dog typisk lidt højere end for dette P8P67 Deluxe-bundkort, der koster omkring 1.600 kroner.

Relativt set er bundkortets pris altså til at overkomme for de fleste seriøse pc-brugere, der ikke vil gå på kompromis. UEFI-understøttelsen er velfungerende, bundkortet er nemt at tage i brug og har kørt upåklageligt i løbet af de seneste måneder, vi har benyttet det i vores testmaskine.

Vi afleverer derfor en regulær topkarakter til Asus P8P67 Deluxe, der er et fremragende bud på et bundkort til Intels Sandy Bridge-processorer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere