Business Centers aprilsnar 2011 - faldt du for den?: Udarbejd en teknologisk behovsanalyse og få penge til at købe de it-værktøjer som din virksomhed skal bruge for at være en effektiv og moderne virksomhed.
Danmark som førende it-nation - for alvor
Det er hovedindholdet i et overraskende udspil fra regeringen, der for alvor skal realisere målet om, at Danmark skal være en førende it-nation.
"Vi er klar over, at udbredelsen af bredbånd i Danmark kun er et lille skridt på vejen til at blive en førende it-nation. Nu er det slut med skåltalerne. For at rykke igennem for alvor på internationalt plan og konkurrere med it-nationer som USA og de fremstormende BRIC-lande skal danske virksomheder hjælpes til at udnytte potentialet i teknologien. Her bør virksomhedernes startinvesteringer ikke være en forhindring," siger Frederik Ullerup-Petersen fra regeringens erhvervsudvalg, der i hemmelighed siden maj sidste år har arbejdet på planen.
Skaber rum til eksperimenter
Ved at frigøre iværksættere og små virksomheder fra investeringsomkostningerne forbundet med ny teknologi forventer Frederik Ullerup-Petersen, at virksomhederne vil begynde at se teknologien som et kreativt og forretningsskabende element fremfor en driftsomkostning. Nye forretningsmuligheder og ideer vil være resultatet, er regeringens forhåbning.
For at have lidt styr på ideerne - og omkostningerne - udføres den teknologiske behovsanalyse i samarbejde med innovationsagenter fra de ni Godkendte Teknologiske Serviceinstitutioner (GTS) som Teknologisk Institut, Force og Delta.
"På tide at vi hjælper de små"
Regeringens udspil skal blandt andet ses i lyset af diverse bank-pakker, der har hjulpet bank-sektoren, men har svigtet iværksættere og mindre virksomheder.
"Vi har nu stabiliseret bank-sektoren, men desværre ser det ud til, at det stadig er meget svært for iværksættere og mindre virksomheder at få lån til deres virksomhedsdrift," siger Frederik Ullerup-Petersen.
Penge fra SKI kanaliseres til små virksomheder
Samtidig tager regeringen kritikken af SKI, den offentlige indkøbscentral, der blandt andet står for udbud af it-projekter, til sig.
"Vi har erkendt, at SKI-aftalerne mest kommer de store virksomheder til gode og har derfor besluttet at kanalisere nogle af pengene fra SKI-aftaler over i iværksætter-miljøet og de mindre virksomheder," siger Hans-Ulrik Mikael Bug fra Finansministeriet.
SKI har en omsætning på 13 milliarder årligt, og ifølge Hans-Ulrik Mikael Bug vil en endnu ikke fastlagt procentsats af omsætningen overføres til iværksættere og små virksomheder.
Konkurrenceforvridende plan?
Planen, som præsenteres i dag, træder i kraft næste måned, når de endelige detaljer er fastlagt. Der er dog allerede forlydender om, at EU ikke ser med milde øjne på det danske forslag, da det ses som et konkurrenceforvridende tiltag.