Artikel top billede

Købeguide: Sådan vælger du den rigtige tablet-pc

Der er stor forskel på, hvad du får mellem hænderne, når du køber en tablet-pc. Det kan være en fantastisk eller en forfærdelig oplevelse. Få gode tips til at vælge den helt rigtige tablet-pc.

1. Købeguide: Vælg den rigtige tablet-pc

For halvandet år siden begyndte rygterne om iPad at cirkulere, og lige siden har enhver it-side med respekt for sig selv skrevet om Apples tablet-pc og de konkurrenter, som er dukket op.

Efterhånden kræver det dog en revisoruddannelse at holde styr på det eksplosive antal af tablet-pc'er og ikke mindst deres vidt forskellige specifikationer.

Vi har blandt andet set flere billige bambus-modeller, som har sneget sig ud af Asien og ind i de danske butikker, men selv om de går under navne, der rimer på iPad, er de meget langt fra at matche Apples tablet-pc.  

For nylig kunne vi endda fortælle om en række helt forfærdelige tablet-pc'er, som anmelderne gav verbale tæsk, og som flere forbrugere også klagede over.

Kritikken gik på elendig batterilevetid og så langsom navigation, at modellerne var stort set ubrugelige. 

Men du behøver ikke ende i en situation med en tablet-pc, der får dine mundvige til vende så meget nedad, at de kysser dine snørebånd.

Så smid tudekiksene i skraldespanden og få en håndfuld gode råd til at købe en helt rigtig tablet-pc, der matcher dine behov og ønsker.

2. Skærmstørrelsen er vigtig

Vælg den rigtige størrelse

Størrelsen er ikke ligegyldig - i hvert fald når det gælder tablet-pc'er.

De fleste fås typisk i spændet mellem 7 og 10 tommer.

Umiddelbart lyder forskellen på tre tommer ikke af meget, men der er virkelig stor forskel.

Til højre ses iPad, der er udstyret med en 9,7 tommer skærm, sammenlignet med Samsung Galaxy Tab, der er udstyret med en skærm på syv tommer.

Hvis vi kigger på centimetermålet, så er iPad 24,3 centimeter høj og 19 centimeter bred, mens Galaxy Tab er 19 centimeter høj og 12 centimeter bred.

Derfor skal du tænke over, hvor du forventer at bruge din tablet-pc mest?

Skal den meget med på farten? Eller skal den primært bruges som erstatning for den bærbare til hyggesurf i stuen?

En model med syv  tommer skærm kan med lidt held snige sig ned i en velvoksen inderlomme, mens modeller omkring 10 tommer kræver en taske.

Til gengæld vil en skærm på syv tommer give en oplevelse, der minder om en stor mobiltelefon, mens en skærm på 10 tommer i stedet minder om en lille bærbar.

3. Skærmopløsning og skærmtype

Vælg den rette skærmopløsning

Selv om skærmen er stor, betyder det ikke, at skærmopløsningen er det.

Derfor er det også vigtigt at holde øje med, hvor høj opløsning du får med en given tablet-pc.

Den seneste tid har producenter som Motorola, LG og Samsung skruet op for skærmopløsningen på en række nye modeller, der kan prale med en opløsning på 1280 gange 800 pixel.

Det vil være et godt pejlemærke, hvis du er på jagt efter en model på 10 tommer.

Apples iPad har en opløsning på 1.024 gange 768 pixels, men den forventes snart afløst af en nyere model med højere opløsning.

Hvis du er på jagt efter en tablet-pc på syv tommer, kan du også vælge at sætte standarden højt. Samsungs Galaxy Tab, der blev lanceret i efteråret, har eksempelvis en opløsning på 1.024 gange 600 pixels.

Vælg den rette skærmtype

Der findes to dominerende skærmteknologier til tablet-pc'er, og de hedder kapacitiv og resistiv.

Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvad du vælger - for den ene er berøringsfølsom, mens den anden er trykfølsom.

Kapacitiv vil for de fleste være det helt rigtige valg. Det skyldes, at kapacitive skærme understøtter mulititouch. Du vil derfor kunne knibe to fingre sammen på skærmen for at zoome ud og trække dem fra hinanden for at zoome ind.

Det giver også en række muligheder i spil og navigation, at du kan bruge mere end én finger på skærmen ad gangen.

I dag er blandt andet de fleste nyere mobiltelefoner udstyret med kapacitive skærme.

Modsat understøtter resistive skærme ikke mulititouch, så hvis du skal zoome ind, er du nødt til at prikke to gange på skærmen.

Det kan gøre navigationen træg. Den resistive teknik blev tidligere brugt i touchskærme til mobiler, der blev betjent af en stylus.

Ofte bruges resistive skærme i tablet-pc'er, som er prissat lavt.

4. Vælg det rigtige styresystem

Det er groft sagt fire konkurrenter, som kæmper om at få plads som styresystem i de nye tablet-pc'er.

Det drejer sig om Apple iOS og Google Android, der er de to sværvægtere, og Microsoft Windows 7 og HP's WebOS, der er letvægtere.

Der er fordele og ulemper ved dem alle.

Lad os tage Apples iOS først og begynde med det positive.

Apple iOS

Apple iOS

Styresystemet er velfungerende, nemt at finde rundt i og giver adgang til massevis af apps, der er målrettet den store iPad-skærm på 9,7 tommer.

Hvis du allerede i dag er en rigtig æbledreng, vil det være nemt at træde ind i tablet-verdenen, der minder om den brugervenlige oplevelse fra iPhone og iPad.

Du bruger også her velkendte iTunes til at overføre eksempelvis musik og video til tablet-pc'en.

Ulempen ved iOS er, at styresystemet fortsat ikke understøtter Flash.

Det betyder, at du er forhindret i at se mange videoer og bannere på nettet, og det kan endda være umuligt se hele websider, der bygget op i Adobes format.

Samtidig må du acceptere livet i Apples økosystem, hvor langtfra alle filformater kan afvikles, og det begrænser tablet-pc'ens udfoldelsesmuligheder.

Google Android

Google Android

Fordelen ved Android er, at det er open source, og det understøtter et væld af filformater.

Du behøver ikke gå via Android Marked for at installere en app, men kan fjerninstallere udvalgte programmer trådløst fra en pc.

Samtidig får du med Android nem adgang til din Gmail og andre af Googles gratis webtjenester som YouTube og Google Kalender.

Ulempen ved Android er, at styresystemet først i version 3.0 reelt er målrettet tablet-pc'er.

Selv om Samsung slap fornuftigt fra sin Galaxy Tab med Android i version 2.2, har Google selv udtalt, at det først er med version 3.0, vi kan forvente en fornuftig oplevelse med Android som styresystem til skærme fra 7 til 10 tommer.

Du skal i øvrigt være opmærksom på, at Android Marked ikke fungerer på alle tablet-pc'er, der kører med Google mobile styresystem i versioner under 3.0.

Microsoft Windows 7

Microsoft Windows 7

Fordelen ved Windows 7 er, at du kender det i forvejen og kan få det til at spille sammen med dine favoritprogrammer og -filer.

Ulempen ved Windows 7 til tablet-pc'en er, at styresystemet kan virke for tungt og suge for meget på batteriet.

I øjeblikket er der også kun ganske få tablet-pc'er med Windows 7, men det billede vil formentlig ændre sig, når Windows 8 lanceres.

For det kommende styresystem er bedre forberedt på at køre på mindre maskiner med små processorer, som vi kender fra avancerede mobiltelefoner.

HP WebOS

HP WebOS

Fordelen ved WebOS er, at det er skræddersyet præcist til HP's produkter som eksempelvis TouchPad.

Ulempen er, at det er HP's eget format, der formentlig ikke vil vinde den helt store udbredelse på andre maskiner end HP's.

Samtidig er der på nuværende tidspunkt ikke udviklet voldsomt mange apps til styresystemet i forhold til Apple iOS og Google Android.

5. Husk hestekræfter og Wi-Fi kontra 3G

Vælg den rigtige motor

Det er ikke ligegyldigt, hvilken motor som gemmer sig i tablet-pc'en.

Nogle af de billige tablet-pc'er er blot udstyret med 400 Mhz processorer, mens du i dag i avancerede mobiltelefoner får 1 Ghz - og i den nye LG Optimus 2X endda forkæles med en dual core version.

Derfor skal du, hvis du nærstuderer specifikationslisten på en tablet-pc, huske at se på den motor, som er gemt under skærmen.

En tommelfingerregel er, at du helst ikke skal vælge en tablet-pc med en processor på under 1 Ghz, hvis du vil undgå de sløve modeller.

De nyeste tablet-pc'er er i øvrigt udstyret med 1 GHz dualcore processorer.

Med eller uden 3G-simkort?

I dag kommer flere tablet-pc'er i to udgaver. En med Wi-Fi, og en med Wi-Fi og 3G. Med 3G har du mulighed for at klaske et sim-kort i bagdelen på tablet-pc'en, og du er dermed sikker på at være online konstant.

Ofte er 3G-modellerne markant dyrere end Wi-Fi-lillebrødrene, til gengæld kan de i nogle tilfælde købes med tilskud fra et teleselskab, da du binder dig i en periode på seks måneder.

Hvis du i dag allerede har en mobil, hvor du betaler et fast beløb hver måned for datatrafik, kan du på nogle modeller vælge at bruge telefonen som indgang til nettet, når du er på farten. Dermed kan du sagtens nøjes med en Wi-Fi-model.

I de nyere versioner af Android er det en relativt simpel opgave at omdanne mobilen til et hotspot. Du kan læse en guide her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere