Test: Danskproduceret stationær pc med herskersyge
Med X-One-serien har danske Inter-Data søsat et pc-mærke, der skal levere ydelse i den kompromisløse ende af skalaen.
Entusiaster vil måske indvende, at en såkaldt k-processor fra Intels nyeste Sandy Bridge-serie havde været at foretrække, da den kan overclockes til ekstremerne, men vi ved inderst inde udmærket, at den absurd høje processorydelse langt fra altid er pengene værd.
Krævende 3D-spil foretrækker eksempelvis at blive stopfodret med potente grafikløsninger frem for topmålet af processorer - især når skærmopløsningen er Full HD (1.920 x 1.080 pixel) eller endnu højere.
Dette ræsonnement ligger bag udvælgelsen af komponenterne, der er proppet i X-One-seriens spydspids, Dominator.
Så mens processoren, Core i5-2300, ikke er Intels hurtigste model, er grafikkortet det oktanhungrende, men også støjsvage Geforce GTX 580, der problemfrit afvikler selv de mest krævende 3D-spil uden at hoste en hårbold op.
Vi forventer da også et ydelsesniveau, der fremmaner respekt, når computerens prisskilt lyder på 12.000 gode danske kroner.
Fuld skrue på ydelsen
Mærkevarekomponenter præger ligeledes det resterende af maskinen, der serveres i et sort, blankpoleret kabinet i midi tower-format.
Fronten er præget af i alt otte skråt placerede blå lamper, der sætter en tyk streg under, at denne pc er rettet mod det spillende folk.
Bundkortet er et Gigabyte P67A-UD4, der er baseret på Intels P67-chipsæt - bedre kendt som entusiastens førstevalg til den nyeste generation af Core-processorer.
Core i5-2300-processoren, der er en såkaldt quadcore-model på 2,8 gigahertz, er ikke parret med Intels standardkøler, men holdes kølig af Scythes entusiast-køler, Shuriken Rev.B SCSK-1100.
Oversat til et letforståeligt dansk betyder det, at køleevnen er i top, og at støjniveauet er i bund.
Boot-tid i overhalingsbanen
Producenten lover, at X-One Dominator velvilligt booter til Windows-skrivebordet på under 60 sekunder. Vi kan konstatere, at påstanden holder stik, eftersom vores stopur tikkede afsted i blot 42 sekunder, fra vi trykkede på tænd/sluk-knappen, til Windows 7 Home Premium 64-bit var brugbart.
Den lynhurtige boot-tid skyldes i høj grad, at det, der sædvanligvis er en traditionel, mekanisk harddisk, er erstattet med to lynhurtige SSD-diske i en såkaldt RAID 0-konfiguration. SSD'erne på hver 30 gigabyte løfter databyrden i flok, og resultatet er en pc-oplevelse, der er særdeles rap i vendingen. Læs mere om fordelene ved SSD kontra harddisk her.
Knap 60 gigabyte lagerplads på maskinens primære drev er ikke meget, så en almindelig harddisk med en kapacitet på en terabyte er tilføjet som sekundært drev. Det er typisk her, du vil installere dine spil og andre pladskrævende applikationer.
Hukommelsen er ej heller et overset emne, for der er forhåndsmonteret i alt otte gigabyte DDR3-ram fra Patriot på 1.333 megahertz.
Lille minus
Hvis vi skal strø en smule malurt i bægeret, må vi nødvendigvis rette vores falkeblik mod strømforsyningen.
Den har med en effekt på hele 1050 watt utvivlsomt den nødvendige pondus til at trække konfigurationen uden at blive forpustet og rød i hovedet, men modellen er ikke særligt ny, så en energieffektivitet i nærheden af 90 procent, som de aktuelt bedste modeller præsterer, skal du ikke helt regne med.
Maskinen er som helhed yderst støjsvag, derfor er det også en lille streg i regningen, at strømforsyningen er en anelse hørbar, når vi belaster maskinen med tunge beregninger og krævende 3D-spil. I løbet af testperioden blev det dog ikke generende for alvor på noget tidspunkt.
Vi tillader os derfor at opfordre til, at kommende konfigurationer af X-One Dominator bliver udstyret med en mere støjsvag strømforsyning med højere energieffektivitet.
Test-maraton med sved på panden
I praktisk brug oplevede vi den stationære X-One-pc som et pixelskubbende vidunder, der booter på rekordtid, starter alle former for applikationer blændendes hurtigt og kører de absolut nyeste 3D-spil i imponerende flot visuel stil.
Omsat til mere målbare parametre kan vi nævne, at testprogrammet PCMark Vantage belønnede X-One Dominator med 14.480 point, og at 3DMark 11 hostede op med 1.931 point med de mest ekstreme indstillinger.
De syntetiske målinger har begrænset praktisk nytteværdi, men giver alligevel indtryk af, at maskinen har muskler til lidt af hvert.
Vi afsluttede vores test-maraton med at spille en lang række udvalgte 3D-spil såsom Aliens vs. Predator, Metro 2033 og Just Cause 2, og vi var imponerede over 3D-ydelsen.
Vi kunne eksempelvis indtage rollen som en glubsk alien med de absolut vildeste kvalitetsindstillinger, der var tilgængelige, og frameraten, på dansk antal billeder per sekund, dykkede på intet tidspunkt til et niveau, hvor oplevelsen ikke var flydende og spilbar.
Målt strømforbrug
De mange hestekræfter til trods præsterede maskinen at neddrosle strømforbruget til cirka 92 watt, når vi bare surfede på nettet og ikke krævede bomstærk ydelse.
Under en rask omgang Aliens vs. Predator kunne vi dog konstatere, at strømforbruget galoperede op på rundt regnet 310 watt.
Det er meget, men den høje ydelse taget i betragtning er vi godt tilfredse. AMD's kraftigste løsning, dobbeltkortet Radeon HD 6990, har eksempelvis for vane at bruge over 500 watt, når der er gang i kedlerne. Og selv om ydelsen er høj, er vi ikke i tvivl om, at det valgte Geforce GTX 580 for langt de flest er et mere interessant valg.
Dels er grafikkortet baseret på en enkelt grafikprocessor, hvilket giver færre driverproblemer, dels er kortet mindre støjende og strømkrævende.
Konklusion: På entusiastens hjemmebane
X-One Dominator er en velafrundet entusiast-computer, der ydelsesmæssigt tromler derudaf. Og får den gennemsnitlige bærbar, der forsøger at spille med musklerne, til at ligne en 88-årig pensionist med rollator.
Komponenterne er overordnet set velvalgte, vi kan ikke sætte en finger på ydelsen, og det er en fornøjelse at tænde op for en pc, hvor producenten ikke har listet øretæveindbydende bloatware ind på harddisken.
Som udgangspunkt var Nero 8 Essentials præ-installeret, så dvd-brænderen kunne tages i brug, men derudover var styresystemet intakt. Driverne var endvidere de absolut nyeste, hvilket er et særsyn.
X-One Dominator er et fristende alternativ til at skrue en kraftig pc sammen selv, og for den knap så erfarne bruger er der tale om et anbefalelsesværdigt køb.
Sammen med maskinen får du eksempelvis et direkte support-nummer, hvor du sættes i kontakt med en dansktalende medarbejder, der reagerer prompte, når du oplyser din computers serienummer.
Klar til at dominere
Enkelte kritikpunkter forhindrer dog computeren i at nå helt til tops. Ud over den nævnte kritik af strømforsyningen føler vi, at et Blu-ray-drev burde være standard i denne prisklasse. Og kabinettet ville imponere yderligere, hvis X-One inkluderede USB 3.0-tilslutninger i fronten.
Det er dog, som sagt, små kritikpunkter, der ikke forpurrer vores overordnede, meget positive indtryk af computeren, der bærer det dristige modelnavn 'Dominator'.
Vi vender tommelfingeren op og kvitterer med et femtal til den herskersyge maskine.