Læs også:
Udenlandske it-folk vælter ind over landets grænser.
Sådan får du mere ud af udenlandsk it-arbejdskraft.
Computerworld mener: Der er et spørgsmål på alle politiske læber for tiden: Hvad skal Danmark leve af i fremtiden?
Et lige så relevant spørgsmål er imidlertid: Hvem skal Danmark leve af i fremtiden?
Hos DI har man regnet sig frem til, at vi som land kommer til at mangle 30.000 højtuddannede i år 2030.
Det gælder i særdeleshed dem med de naturfaglige og tekniske uddannelser, og dem skal vi blandt andet hente uden for landets grænser.
Gider de arbejde her?
Den dårlige nyhed er, at Danmark ikke er særligt dygtig til at tiltrække cremen af udenlandsk arbejdskraft.
En undersøgelse foretaget af Oxford Research Center viser, at vi er blandt de dårligste i Europa til den opgave.
Der er ikke en entydig forklaring på vores dårlige resultater. Alt efter hvem man spørger, peges der på for højt skattetryk, bureaukrati, tonen i indvandrerdebatten eller at vi ganske enkelt er for dårlige til at markedsføre Danmark som arbejdsplads.
Svaret skal formodentlig findes i en kombination.
Skal der i et snævert brancheperspektiv findes et lyspunkt, så må det være, at få brancher og arbejdsområder er født så globale og - på papiret - så gearet til at tage imod udlændinge som it.
Engelsk er velkendt arbejdssprog, og vi har i landet en række store internationale virksomheder med tradition for rekruttering på tværs af landegrænser, som andre kan finde inspiration hos. Spørgsmålet er, om det er nok.
Hvis ikke Dominique, Dale og Dingxian finder vej til Danmark, de danske it-virksomheder og it-afdelinger, har vi et reelt problem.
På tide at komme igang
Hvis rekruttering af udenlandsk arbejdskraft ikke allerede er en kompetence, du og din virksomhed besidder, så er det på tide at komme i gang.
Mens I gør det, kan det politiske Danmark finde ud af, hvordan vi igen får tiltrækning af specialiseret udenlandsk arbejdskraft på toppen af den politiske agenda.
Hvordan kan vi skabe rammer, der rydder forhindringerne for tiltrækning af den arbejdskraft af vejen samtidig med, at indsatsen for at lokke danskerne til de tekniske og naturfaglige uddannelser intensiveres.
For individet må og skal spørgsmålet lyde: Hvordan vil jeg tage imod kollegaer fra andre lande, så de ikke bare formelt kommer på plads, men reelt får et hjem med alt hvad deraf følger af gode venner og socialt liv?
Det er et fælles ansvar at byde velkommen til de mennesker, der skal sikre, at danske virksomheder ikke flytter til udlandet på grund af manglende hjernekapacitet.
De mennesker, der skal være med til at sikre fremtidig vækst i Danmark og i sidste ende vores velfærdssamfund.
Læs også:
Udenlandske it-folk vælter ind over landets grænser.