1. Sådan bygger du en smart pc til 4.000 kroner
Stationære computere er måske nok en truet race blandt visse dele af befolkningen, hvor bærbare og netbooks har vundet kraftigt frem.
Ikke desto mindre er den stationære stadig attraktiv på mange måder, fordi du får flere hestekræfter til prisen. Samtidig kan vi ikke tale os uden om, at den stationære byder på øget fleksibilitet i kraft af opgraderingsmuligheder og typisk har flere porte og stik.
Mange forbinder også stationære med en højere grad af ergonomi.
I denne første del af en mini-serie på HardwareCentral.dk har vi spidset skruetrækkeren og udvalgt en række nye komponenter, der vil gå fint i spænd i en computer til kun 4.000 kroner. Næste gang undersøger vi, hvad du kan samle, hvis du er villig til at kaste et par tusindkronesedler mere i projektet.
Sandy Bridge trods lavpris
Indledningsvist var vi skeptiske og i tvivl om, hvorvidt vi skulle affinde os med nogle af de sløveste komponenter på markedet. Og selvom vi ikke har fået en sekskernet Gulftown-processor til benhård videoredigering og krævende programmer, er vi alligevel godt tilfredse.
Budgettet til trods har vi nemlig fået den nyeste Sandy Bridge-teknologi fra Intel (læs vores test her og vores Q/A her), der giver mere strømbesparende pc-drift, lavere støjniveau og indbygget grafikchip, der godt kan køre krævende HD-video og nyere computerspil med moderate og/eller lave kvalitetsindstillinger.
Vi gennemgår de enkelte komponenter trin for trin og viser dig vej til de laveste priser på nettet.
Priserne er fundet på EDBpriser.dk mandag den 14. marts 2011 og er inklusive forsendelse.
2. Intel Core i3-processor og H61-bundkort fra MSI
Processor: Intel Core i3-2100 | Pris: 866 kroner | Tjek aktuel pris
Intels Core i3-2100-processor er ikke den hurtigste i Intels stald, men den er alligevel flere klasser over gamle discount-processorer som Intel Celeron og Pentium Dual-Core, der ofte huserer (eller har huseret) i de billigste stationære pc'er i butikkerne.
Processoren er en dualcore-type, altså med to fysiske kerner og Hyper-Threading-teknologi, så Windows har i alt fire kerner at arbejde med. Kernerne tikker afsted med en hastighed på 3,1 gigahertz.
Core i3-2100 er i øvrigt baseret på den nye og kompakte fabrikationsteknologi på 32 nanometer, hvilket også er hovedårsagen til, at Intel opgiver strømforbruget til maksimalt 65 watt (se flere detaljer her.) Processoren leveres inklusive en kompatibel og støjsvag køler, så du kommer godt i gang.
Bundkort: MSI H61MU-E35 | Pris: 618 kroner | Tjek aktuel pris
Processorens sokkeltype er Intels nye LGA1155 - derfor har du brug for at vælge et matchende bundkort med Intels såkaldte 6-Series-chipsæt.
Vi har valgt et billigt, men fornuftigt H61-baseret bundkort fra MSI i micro ATX-format. Bundkortet giver eksempelvis mulighed for VGA-, DVI-D- og HDMI-skærmtilslutning, så du kan udnytte den integrerede grafikløsning i processoren.
Bundkortet har som udgangspunkt fire USB 2.0- og to USB 3.0-tilslutninger på bagsiden (læs om fordelen ved USB 3.0 her.).
Kom helt tæt på bundkortet her.
3. Godt med hukommelse og fin grafik
Hukommelse: 2x 2GB Kingston ValueRAM DDR3 1333MHz | Pris: 335 kroner | Tjek aktuel pris
Du får ikke nødvendigvis valuta for pengene, hvis du vælger dyr overclocker-hukommelse. Faktisk er DDR3-hukommelse på 1.333 megahertz alt rigeligt til langt de fleste - hvis ikke alle - formål.
Vi har fluks kylet fire gigabyte DDR3-ram fra Kingston i indkøbskurven og kan samtidig glæde os over, at verdens største hukommelsesproducent yder livstidsgaranti på sine produkter.
Grafikchip: Intel HD Graphics 2000 | Pris: Gratis (indbygget i hovedprocessoren)
Den integrerede grafikløsning kan sagtens levere nok 3D-pondus til de fleste daglige pc-opgaver. Den trækker også selv krævende HD-video, og hvis du spiller et computerspil i ny og næ, kan grafikchippen sandsynligvis trække dit spil i lav opløsning og med lave kvalitetsindstillinger uden alt for meget brok.
Hvis du kan nøjes med at køre dit World of Warcraft eller The Sims 3 i en opløsning på 1.024 x 768 pixel, kan du altså se frem til en nogenlunde spiloplevelse, selv om grafikkortet ikke har kostet det mindste.
4. Lækkert kabinet og strømforsyning af høj kvalitet
Kabinet: Antec Three Hundred | Pris: 495 kroner | Tjek aktuel pris
Nogle vil måske beskylde os for at have fine fornemmelser, men vi vil - trods det lille pc-budget - ikke have et andenrangskabinet med billig plastic i stride strømme.
Det behøver vi heldigvis heller ikke, for Antecs frække gamer-kabinet, Three Hundred, er overraskende velkonstrueret til prisen og er fra fabrikkens side udstyret med to blæsere, som du kan indstille hastigheden på efter behag. Du kan tilføje yderligere tre blæsere fordelt på front og side, hvis du har behov for yderligere køling.
Three Hundred har ligeledes vaskbare støvfiltre, så du kan holde pc'ens værste fjende - nullermænd - på afstand fra de skrøbelige komponenter.
Kabinettet er kompatibelt med Mini-ITX-, microATX- og ATX-formaterne og måler 45,8 x 46,5 x 20,5 centimeter (højde x dybde x bredde).
Strømforsyning: Corsair TX650 V2 | Pris: 685 kroner | Tjek aktuel pris
Det kan være decideret dumt at spare for meget på netop strømforsyningen, da en opgradering af computerens grafikkort normalt vil betyde, at en i forvejen presset strømforsyning er nødt til at blive udskiftet.
Corsair er kendt for at snedkerere gode strømforsyninger med støjsvag køling og høj effektivitet. Vores valg er faldet på en TX650 V2, der med en effekt på 650 watt - ifølge Corsair - omsætter cirka 85 procent af strømmen til reel forbrugsstrøm til pc'ens øvrige komponenter.
Strømforsyningen bliver holdt kølig af en stor og støjsvag blæser på 120 millimeter, og Corsair har udstyret TX650 V2 med de helt rigtige tilslutninger, så vi i fremtiden kan opgradere til et kraftigere grafikkort uden problemer.
Se flere detaljer om Corsair TX650 V2 her.
5. Buttet harddisk og hurtig dvd-brænder
Harddisk: Western Digital Caviar Black 1,5 TB | Pris: 784 kroner | Tjek aktuel pris
I denne prisklasse må vi undvære den lynhurtige SSD-disk, vi drømmer om. Til gengæld leverer Western Digitals Caviar Black-serie pænt med smæk for skillingen.
Den har en rotationshastighed på 7.200 omdrejninger per minut, hele 64 megabyte buffer og benytter det hurtige SATA 6Gb/s-interface (gigabit per sekund), som bundkortet ligeledes understøtter.
Med halvanden terabyte lagerplads har du fint med plads både til operativsystem og øvrige data.
Optisk drev: Samsung Super-WriteMaster SH-S223C | Pris: 171 kroner | Tjek aktuel pris
En kvalificeret cd- og dvd-brænder som denne Super-WriteMaster fra Samsung behøver ikke koste mere end knap 200 kroner. Drevet har sort frontlåge, der matcher kabinettet.
Blu-ray er en anelse for pebret i denne prisklasse, og vi har ikke vurderet, at det var nødvendigt i forhold til den maskine, vi ville bygge.
6. Det kan en pc til 4.000 kroner
I stedet for at manøvrere en tvivlsom discount-maskine ind under skrivebordet - med taiwanske komponentnavne, vi aldrig har hørt om - har vi i stedet samlet en fornuftig mærkevare-pc til absolut lavpris.
Vores smarte gør det selv-pc er oplagt til kontorpakken, et computerspil i ny og næ, afspilning af højtopløselig video og lidt billedredigering - for nu blot at nævne nogle af mulighederne.
Hvis du vil kaste dig frådende over de nyeste 3D-spil, og hvis opløsningen skal være HD eller bedre, bør du imidlertid overveje et dedikeret grafikkort.
Maskinen vil også føles en anelse langsom, hvis du skal konvertere krævende videoformater i stor stil, eller hvis du har for vane at redigere vanvittigt tunge digitale fotos. Til det begrænsede behov kan Core i3-processoren dog godt levere hestekræfterne, hvis du stiller med lidt tålmodighed til gengæld.
Støvsvag og energibesparende
Hvis du skruer kabinettets blæserhastighed ned på laveste niveau, kan du se frem til en meget støjsvag pc, der ikke vil genere i hverdagen. Processorkøleren siger i praksis ikke en lyd, og der er ingen grafikkortkøler til at støje.
Det eneste, du vil kunne høre svagt, er den hurtige harddisks læsehoved, når din antivirus-scanner eksempelvis tygger sig gennem dine data.
Systemet som helhed er yderst strømbesparende, hvilket er en af fordelene ved at vælge de nyeste komponenter på markedet. Processoren udmærker sig eksempelvis ved at kunne drosle meget ned i hastighed, når du ikke belaster computeren. Og det kommer tydeligt til udtryk på strømforbruget.
Uden Windows-licens
Vi har ikke inkluderet en Windows 7-licens i vores prisberegning, men et hurtigt tjek viser, at du kan få Microsofts Windows 7 Home Premium på dansk for omkring 700 kroner. Til prisen får du en såkaldt OEM-version, der er kendetegnet ved, at den kun må installeres på den pc, den er købt til.
Du bør vælge 32-bit-versionen, da vores pc kun har fire gigabyte hukommelse - og 64-bit er ikke altid den ideelle løsning.
Har du imidlertid planer om på sigt at udvide med mere hukommelse, kan du med fordel vælge et 64-bit styresystem fra begyndelsen.