Artikel top billede

Test: Hvor meget bedre er SSD end harddisk?

Det er efterhånden et velkendt fænomen, at moderne SSD-diske er den gamle harddisk overlegen. Men hvor stor er ydelsesforskellen i praksis? Få svaret her.

Test: Hvor meget bedre er SSD end harddisk?

Selv i halvpebrede bærbare og stationære pc'er er det i dag stadig normalt, at lagerpladsen leveres af en almindelig harddisk.

Det er den knurrende og nogle gange halvsløve, mekaniske harddisk, vi hentyder til, og folk med teknologiforståelse - og en foret tegnebog - har længe sværget til harddiskens banemand: solid state-disken, også kaldet SSD-disk.

Der er ingen tvivl om, at moderne SSD-diske leverer højtflyvende læse- og skrivehastigheder, der henviser en almindelig mekanisk harddisk til en plads i skammekrogen.

Men én ting er flotte - ofte teoretiske - ydelsesmålinger. Hvad betyder de egentlig for din daglige brug af din pc? Hvor stor forskel gør det for din pc, hvis du installerer SSD i stedet for harddisk? Hvor hurtig er din pc til at boote Windows 7, og hvor hurtig er din browser til at starte op, når du klikker på ikonet?

Grundig test

Vores norske søstermedie PC World Norge har med en vifte af harddiske og SSD-diske sat sig for at besvare disse og mange flere spørgsmål i et forsøg på omsider at belyse, hvad SSD-diske egentlig gør for en almindelig, moderne pc.

På de følgende sider har vi opsummeret de vigtigste observationer og konklusioner fra testen.

PC World Norge har testet to lynhurtige SSD-diske: Kingston SSDNow V100 og Corsair Force F60.

For at sammenligne med den gammeldags harddisk har vores kolleger desuden testet med en 2,5-tommer-harddisk (Toshiba/Fujitsu MJA2500BH-GB; 5.400 omdrejninger per minut) og en 3,5-tommer-harddisk (Samsung Spinpoint F3; 7.200 omdrejninger per minut).

Den langsomste harddisk er standard i mange bærbare computere, mens den større og lidt hurtigere harddisk typisk er forbeholdt stationære computere.

Stor forskel til almindelig brug

Det skal siges på forhånd, at harddiskene faktisk får positiv særbehandling i testen. Den er nemlig udført med en frisk installation af Windows på hver harddisk og SSD-disk, og det er netop en af harddiskenes svagheder, at de bliver fragmenterede med tiden.

Til sammenligning skal en SSD ikke defragmenteres - det er faktisk decideret skadeligt for disken, da det slider unødigt på hukommelsescellerne. Adgangstiden, den såkaldte access time, på SSD-diske er i forvejen så kvik, at fragmentering slet ikke er et problem.

Et andet aspekt af testen, der skal tages i betragtning, er, at almindelige computere til sammenligning nok vil have flere opstartsprogrammer, der sløver ydelsen ved daglig brug. Det kan derfor meget vel tænkes, at du selv vil opleve en endnu større forskel på SSD og harddisk, end vi her kan konstatere.

Rutineopgaver

PC World Norge har tunet stopuret og konstateret, hvor lang tid testmaskinen er om at starte med både harddiske og SSD-diske under motorhjelmen. Og der er faktisk rigtigt stor forskel; hvor den langsomme harddisk kræver 53 sekunder, før skrivebordet toner frem, kan den kvikkeste SSD nøjes med 30 sekunder. Det er en forbedring på omkring 43 procent.

En almindelig virusscanning er for mange en kedelig rutineopgave, men SSD-diskene kan rundt regnet barbere en tredjedel af tiden. At starte computerens internet-browser tager også væsentligt kortere tid; hvor den sløveste af de to harddiske tager fem sekunder om at starte Mozillas populære Firefox-browser, kan computeren nøjes med at afsætte et sekund, før Googles iGoogle-oversigt dukker op.

Du kan se de detaljerede testresultater herunder:

Vælg den rette SSD-disk

SSD-producenterne er netop nu ved at slippe en lind strøm af nye diske løs på markedet. De nye SSD-diske er kendetegnet ved det hurtige SATA 6Gb/s-interface og hurtigere læse- og skrivehastigheder end sidste generation af diske.

Priserne er dog også noget højere, og da SSD-diske i forvejen er seriøst hurtige, kan det give god mening at overveje en mere etableret løsning, som måske endda også kan fås til en mere menneskelig pris. SSD-diske har aldrig været billige, men det er alligevel muligt at gøre et fornuftigt køb.

SSD'er baseret på Sandforce SF-1200, Crucial C300 og Intel X25-M er nogle af de modeller, der har været på markedet et stykke tid, som kan anbefales.

De nye - og dyrere - SSD'er er blandt andet Plextors M2S, Intel 510 og Corsair P3. Da prisen typisk er 3-400 kroner højere for de nye diske, kan du gøre et meget fornuftigt køb, hvis du vælger en etableret SSD. Det gør ikke en verden til forskel, om læsehastigheden er angivet til 250 eller 350 megabyte per sekund, når det gælder daglig brug. SSD-diske er nemlig i en klasse for sig uanset hvad.

Hvis du bruger Windows 7, er det fornuftigt at vælge en SSD-disk, der understøtter TRIM-teknologien, da den er med til at holde ydelsen på et højt niveau. En Sandforce-baseret SSD vil i så fald være et glimrende valg (læs stor test her).

Bruger du derimod Vista, Windows XP eller Mac OS X, som ikke understøtter TRIM, kan det være en fordel at vælge en SSD, der ikke er afhængig af TRIM.

Læs også:
Q&A: Det bør du vide om Solid State-drev
Fremtidens SSD-disk er pumpet med rå hastighed
Ny SSD-disk fra Intel lover hæsblæsende hastigheder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere