Artikel top billede

Download: Få alt at vide om din computers hardware

Med denne samling gratis programmer kan du få alt at vide om de komponenter, der får din computer til at tikke. Det er nyttigt, hvis du skal opgradere, eller hvis du bare vil have helt styr på den hardware, der dunker i din computers indre.

Download: Få alt at vide om din computers hardware

Computerens processor er den nok mest grundlæggende komponent i enhver computer.

Uden processor er din computer reduceret til en ubrugelig samling af komponenter, der ikke kan arbejde sammen.

Netop processoren er dog raketvidenskab for mange, og det giver anledning til forvirring - både hvis bundkortet skal opgraderes med ny processor, eller hvis der skal indkøbes helt ny maskine.

Men frygt ikke, for du kan finde læssevis af helt gratis programmer, der hører til enhver sand it-entusiasts værktøjskasse. De kan fortælle dig alt væsentligt, der er at vide om din computers processor - såvel som de øvrige komponenter, der tikker i din pc.

Vi nævner i flæng hukommelse, også kaldet ram, grafikkort, bundkort, netværkskort og meget mere.

Hvis du vil have fuldstændig styr på din computers indre, er det svært at undvære de gratis programmer, vi guider dig til i denne artikel.

1. CPU-Z

Med CPU-Z får du de væsentligste oplysninger om din processor, men programmets udvikler har også fundet plads til grundlæggende oplysninger om bundkort og hukommelse. Du kan downloade en eksekverbar fil eller installere det lette program på harddisken.

Download CPU-Z | Pris: Gratis

2. GPU-Z

GPU-Z, ikke at forveksle med programmet CPU-Z, hentyder til grafikprocessoren i din computer, også kaldet GPU'en (Graphics Process Unit) - eller sagt på jævnt dansk: Grafikkortet. Det kompakte og gratis program fortæller dig alt, der er værd at vide om dit grafikkort.
 
Du får blandt andet detaljer om GPU'ens og hukommelsens frekvenser, mængden af installeret hukommelse på kortet, grafikprocessorens driftstemperatur og den aktuelle belastning af grafikprocessoren.

Download GPU-Z | Pris: Gratis

3. SiSoftware Sandra Lite

Sandra er et af de mest omfattende programmer, der ikke kun fortæller dig alt om alle komponenter i din computer, men som også lader dig benchmark-teste din hardware, så du kan se, om din nyindkøbte (eller nysamlede) pc nu også er stabil, og om den ligger på niveau med computere, der har lignende konfigurationer.

Gratisversionen hedder 'Sandra Lite' og er begrænset på visse områder, men er alligevel for det meste rigelig til brug på og test af hjemme-pc'en. 

Download SiSoftware Sandra Lite | Pris: Gratis

4. CoreTemp

Er køleren på din processor monteret ordentligt fra fabrikkens side, eller har du selv været tilpas omhyggelig med kølepasta og kølermontering? Med CoreTemp får du svaret, for du får et kvalificeret bud på temperaturen på din processor. Fyr op for et spil eller kør et krævende program og se temperaturen stige.

Download CoreTemp
| Pris: Gratis

5. SpeedFan

Hvis din hardware er udstyret med såkaldte monitoreringschip, som de fleste moderne pc'er er, kan du med programmet SpeedFan blandt andet overvåge spændinger, blæserhastighed og temperaturen på forskellige komponenter.

SpeedFan kan endda læse de såkaldte S.M.A.R.T.-værdier fra harddiske, så du kan se, om dine dyrebare data er sikre, eller om din harddisk er i farezonen for at stå af. 

Download SpeedFan | Pris: Gratis




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere