Computerworld News Service: Katastrofen i Japan med både jordskælv og tsunami bliver allerede udnyttet ivrigt af kriminelle, advarer sikkerhedseksperter.
Svindelnumrene på nettet tæller alt lige fra falske antivirusprodukter og falske donations-websites til klassisk onlinesvindel, der taler til offerets grådighed.
"Det overraskende denne gang er, hvor hurtigt de reagerede på denne nyhed," siger Chet Wisniewski, der er sikkerhedsanalytiker hos Sophos.
"Vi vidste, at der ville komme svindel, men de begyndte at dukke op på rekordtid - mindre end tre timer efter jordskælvet."
Facebook er blevet brugt af onlinesvindlere til indsamling af informationer, når brugerne klikker på et link, der udgiver sig for at være videooptagelser fra CNN af tsunamien, der fredag ramte Japans østkyst, oplyser Sophos.
Et jordskælv på rekordhøje 8,9 på richterskalaen rystede Japan midt på eftermiddagen fredag og en kraftig tsunami ramte nordøstkysten kun minutter senere. Tabstallet kan komme til at nå op på over 10.000.
Svindlere oversvømmer også Japans og resten af verdens indbakker med e-mails, der beder modtagerne om at donere penge til hjælpeindsatser, påpeger Eric Park, der er analytiker hos Symantecs antispam-team.
"Det er meget typisk særligt ved katastrofer, fordi de her kan bede om donationer eller udgive sig for at være legitime hjælpeorganisationer," forklarer Park.
Nærmeste pårørende er fup
En anden analytiker hos Symantec bemærker, at der også er dukket andre svindelnumre op, der udnytter nyhederne om jordskælvet og tsunamien.
"Symantec har iagttaget klassisk 419-spam, der er målrettet den japanske katastrofe," advarer analytiker Samir Patil i et blogindlæg på virksomhedens sikkerhedsblog mandag.
"Meddelelsen er en falsk 'nærmeste pårørende'-historie, der foregiver at være et forsøg på at afregne millioner af dollars, som et offer for jordskælvet og tsunamien havde til gode."
Et "419"-svindelnummer er en gammel kending - navngivet efter en paragraf i den nigerianske straffelov - der forsøger at narre ofrene til at forudbetale et mindre beløb i håbet om til gengæld efterfølgende at modtage et langt større beløb.
Der er også blevet registreret et stort antal domæner med URL'er, der sigter efter at narre folk til at tro, at der er tale om legitime websites til donations- eller hjælpeindsatser, forklarer Patil.
Denne taktik kan også bruges til at skubbe sådanne svindelsites frem i søgeresultaterne.
Oversat af Thomas Bøndergaard