Artikel top billede

DTU-professor Leif Katsuo Oxenløwe er for tredje gang med på et Fotonik-hold, der sætter en verdensrekord. Denne gang er det udviklingen af verdens hurtigste chip. Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Stolt dansk professor: Her er verdens hurtigste chip

Fotonik-forskere fra DTU har bygget verdens hurtigste chip. Læs professorens forklaring på, hvordan det kan ændre pc-hastigheden og computer-arkitekturen dramatisk.

Læs også:
DTU-forskere fletter lys i verdens hurtigste netværk

DTU-forskere på vej mod magisk bredbånds-grænse

Chip, chip, hurra.
 
Et hold forskere fra Danmarks Teknologiske Universitets (DTU) Institut for Fotonik har for tredje gang slået en verdensrekord - denne gang i udviklingen af verdens hurtigste chip.
 
Tidligere har holdet anført af professor Leif Katsuo Oxenløwe slået verdensrekorder i datahastighed, hvor han og forskergruppen var helt oppe og ramme serielle dataoverførsler på 5,1 terrabit per sekund.
 
Det svarer til, at man overfører små 150 dvd-film på ét sekund. 
 
Denne gang omhandler rekorden udviklingen af verdens hurtigste silicium-chip. Chippen ved sidste års rekord blev brugt til at skille et terabit-datasignal i dets 10 gigabit-kanaler.

Det betyder, at én 10 gigabit per sekund-kanal blev behandlet ad gangen.

"I år er chippen i demonstrationen brugt til at behandle alle 64 gange 10 gigabit per sekund-kanaler realtime i et 640 gigabit datasignal. Det vil sige, at chippen kører med en bithastighed på 640 gigabit per sekund, hvilket er det højeste for en chip nogensinde," Leif Katsuo Oxenløwe.

Verdens hurtigste dør

Ved at skille datasignalerne ad fungerer chippen ifølge Leif Katsuo Oxenløwe på denne måde som en slags lynhurtig dør, der med en ultrakort åbningstid kun lader én kanal fra terabit per sekund-signalet slippe igennem nåleøjet.

"Nu har vi så vist, at vi kan åbne og lukke for 'døren' med en bithastighed på 640 gigabit per sekunder - så dette er den hurtigste chip i verden," forklarer Leif Katsuo Oxenløwe til Computerworld.

Han forklarer, at konkret har eksperimentet drejet sig om at tage et 640 gigabit per sekund serielt datasignal og så bølgelængde-konvertere det (det vil sige skifte farve på det). Det svarer til at databehandle alle bits på én gang i realtid.  
 
"Udfordringen var især stor, idet siliciumchippen har nogle langsomme effekter i sig, som beror på en ulineær absorption. Ved at designe chippen med nanoteknologi er det lykkedes at gøre chippen ultrahurtig," siger Leif Katsuo Oxenløwe.

Ny computer ser dagens lys

Med verdensrekordforsøget har DTU-gruppen vist, at silicium-chippen kan åbne og lukke ekstremt hurtigt - og ikke mindst gøre det kontinuerligt med kun meget kort tid mellem åbningerne og lukningerne. 
 
Det kan ifølge Leif Katsuo Oxenløwe få stor betydning for designet af nye computere.

"Når en silicium-chip kan behandle optiske, serielle datasignaler og køre ultra-høje bit-rater, så kan der måske komme en helt ny type optiske computere ud af vores forsøg," fortæller Leif Katsuo Oxenløwe omkring optiske computere, der tænkes at fungere ved hjælp af lyspartikler.

Hvis man kunne bygge optiske computere på de nuværende 'gammeldags' og velkendte principper, vil man kunne bygge meget hurtige computere ifølge DTU-professoren.

"CPU'er kører i dag ved to til tre gigahertz. Vores optiske chip kører ved 640 gigabit serielt, så der er et enormt potentiale. Vores silicium-chip kan også i princippet integreres med andre silicium-chips og skabe multifunktionelle, avancerede optiske chips, der kunne danne et nyt grundlag for fremtidige computer-designs," fortsætter Leif Katsuo Oxenløwe.

DTU-professoren nævner dog, at verdensrekord-chippen potentielt også vil kunne bruges til at bygge højhastighedsforbindelser mellem server-racks eller bruges i hurtige serielle forbindelser/dataudvekslinger mellem to datacentre.

Læs også:
DTU-forskere fletter lys i verdens hurtigste netværk

DTU-forskere på vej mod magisk bredbånds-grænse




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer