Det koster i dag 100 kroner mere at være fiberkunde hos Waoo i hovedstadsområdet end i resten af landet.
Og det bliver ikke ændret fremover, fortæller Anders B. Christjansen, som er administrerende direktør hos Waoo.
"Vi vil fortsat være nødsaget til at opkræve 100 kroner ekstra i København og Nordsjælland," siger han.
Udmeldingen kommer efter, at han har set IT- og Telestyrelsens bud på, hvad det skal koste at leje sig ind på TDC's fibernet.
"København og Nordsjælland skal betale 100 kroner mere end resten af landet, og den fiberleje kan vi jo meget passende kalde for TDC-skatten," siger Anders B. Christjansen.
Waoo har hidtil opkrævet det ekstra beløb, fordi det ifølge selskabet er for dyrt at leje sig ind på det fibernet, som TDC ejer i hovedstadsregionen. Det tidligere Dong-fibernet.
IT- og Telestyrelsen har netop undersøgt prisniveauet i fibernettet og har udarbejdet en ny prismodel for, hvad TDC må tage for at udleje sine fiberkabler. Men den nye prismodel har direktøren ikke meget forståelse for.
"Modellen, som IT- og Telestyrelsen har valgt, er helt uden forbindelse til de business cases, der ligger bag i den virkelige verden," siger Waoo-direktøren.
Taber penge på tv-kunder
Anders B. Christjansen fremhæver et konkret eksempel for en udbyder, der har 1.000 kunder i TDC's fibernet, og som skal tilbyde Waoos produkt, der indeholder internet, telefoni og en stor tv-pakke. Det er et produkt, som koster 548 kroner per måned for slutkunden.
Når Waoo har betalt lejeprisen til TDC for at sælge produktet via fibernettet, står Waoo ifølge regneeksemplet tilbage med et underskud på 1.389 kroner per kunde om måneden. Uden tv-produktet er det muligt at få et lille overskud på produktet.
Anders B. Christjansen mener, at det er stærkt uheldigt, at tv-delen er svær at levere, fordi det ifølge direktøren er en af drivkræfterne bag salget af produkter på bredbånd. Konsekvensen har hidtil været, at Waoo slet ikke tilbyder tv i hovedstadsområdet.
Vil have politkere på banen
Waoo-direktøren håber nu, at der kommer politikere på banen.
"Vores håb er, at der er nogen, som ser og finder ud af, at TDC er den eneste aktør, der får fordel af opkøbet af Dong-fibernettet, og at TDC anvender det ureguleret som YouSee- og fiber-net. Derfor skal nogen sikre, at det bliver åbnet op, så også københavnere og nordsjællændere også for adgang til fiber. Fiberen er jo en kæmpe succes i resten af landet," siger han.
Hvorfor er det urimeligt, at TDC får den største fordel ud af at købe af Dong-nettet, når TDC selv har betalt det?
"Det er sådan, at TDC er underlagt en regulering, som kun TDC er underlagt. Det skyldes, at TDC har en unaturlig høj markedsandel, og derfor er TDC underlagt særlige spilleregler, og dem spiller de ikke efter her."
Hvem spiller ikke efter reglerne; TDC eller IT- og Telestyrelsen?
"Jeg kan kun forholde mig til, at de tal, som vi skal betale, ikke muliggør det at drive en forretning. Mig bekendt har TDC med sin hær af eksperter mestret at få skruet det her sammen, så de blokerer for en fair og rimelig konkurrence."
Telia har også klaget til IT- og Telestyrelsen over den pris, det koster at tilbyde tv via det gamle telefonnet, kobbernettet.
Holder andre ude
Waoo er ejet af 15 elselskaber, som har rullet fibernet forbi mere end en halv million husstande i Danmark. Her tilbyder Waoo fibernet, mens konkurrenterne i nettet har fået opsagt deres aftaler.
Det har tidligere fået TDC's strategichef, Eva Berneke, til at betegne Waoo som dobbeltmoralske, når selskabet på den ene side kritiserer TDC for at holde Waoo ud af fibernettet i hovedstadsområdet samtidig med, at Waoos ejere selv lukker deres fibernet for alle konkurrenter til Waoo.
Forbrugerrådet har tidligere fundet det betænkeligt, at TDC overtog Dongs fibernet i hovedstadsområdet, ligesom tidligere videnskabsminister Helge Sander (V) mente, at et opkøb ville svække konkurrencen.
TDC ejer i dag de tre faste infrastrukturer i hovedstadsregionen: Kobbernettet, fibernettet og kabelnettet.