"Jeg synes helt ærligt, at TDC ikke kan være det bekendt."
Borgmesteren på Læsø, Thomas Wrichsberg Olsen, er skuffet over, at TDC nu har inddraget Energistyrelsen i en sag om et nyt fiberkabel til øen.
TDC har i dag som det eneste selskab et fiberkabel ud til øen, men til august planlægger statsvirksomheden Energinet.dk at lægge et fiberkabel ud til øen. Det sker, når virksomheden samtidig lægger et nyt el-søkabel ned i Kattegat.
Energinet.dk vil bruge fiberkablet til strømstyring, men statsselskabet vil derudover udleje restkapaciteten i kablet til andre bredbåndsudbydere.
Det er her, at filmen ifølge TDC knækker, fordi der bliver brugt offentlige kroner på at lægge et fiberkabel ned, som TDC's konkurrenter kan leje sig ind på. Desuden kan Energinet.dk leje sig ind på TDC's kabel, argumenterer teleselskabet. Derfor har TDC bedt Energistyrelsen undersøge sagen.
"Jeg er meget skuffet over TDC i den her proces. Selskabet har været meget selvcentreret og slet ikke tænkt på, hvad der er godt for øens borgere," siger borgmester Thomas Wrichsberg Olsen, der er valgt for Læsølisten.
Ønsker andre aktører
Thomas Wrichsberg Olsen vurderer, at det med et nyt fiberkabel ud til øen giver andre bredbåndsaktører et større incitament til at udrulle fiberbredbånd på øen.
Hvorfor tror du, at andre vil udrulle i områder, hvor TDC ikke finder det rentabelt?
"Det er heller ikke sikkert, at de vil, men de skal have muligheden for det. Og jeg kan slet ikke forstå den opstand, som TDC har rejst imod det. Hvis TDC ikke mener, at der er økonomisk incitament til det, så kan jeg slet ikke se noget problem i, at vi forsøger at gøre det her for at se, om andre måtte være interesserede."
TDC oplyser til Computerworld, at kapaciteten i fiberkablet ud til Læsø er langt højere end forbruget på øen. I den time, hvor forbruget var allerhøjest på Læsø i 2010, var 90 procent af kapaciteten ubrugt.
TDC har lavet en måling, der viser, at det højeste samlede forbrug på Læsø i 2010 ikke på noget tidspunkt kom i nærheden af at bruge båndbredden ud til Læsø. Kan man så ikke sige, at det er unødvendigt, at der lægges det her kabel ud til øen?
"Nej, det kan man bestemt ikke. Der er også noget, der hedder udviklingspotentiale. Mine borgere siger, at de ikke er tilfredse med den tilgang, som de har, og at de betaler for meget for den. TDC holder fat i deres monopol og ikke andet. Det er det, som det drejer sig om. Vi ønsker flere produkter på banen for at få det bedste produkt til den rigtige pris," svarer borgmesteren.
TDC's infrastruktur er også åben, fordi den er reguleret, så andre kan tilbyde deres produkter på TDC's net. Kan man så sige, at der er monopol?
"Det ved jeg ikke, men jeg kan slet ikke forstå, at de kæmper sådan imod denne her løsning. Vi er nået derhen, hvor fiberkablet skal nedlægges under alle omstændigheder, når Energinet.dk har sagt, at loven og det hele er overholdt, og at de skal bruge det som styreenhed. Det skal lægges ned, og så kan de ligesom alle andre steder leje deres resterende del ud for at få forretning i tingene."
Uenige om båndbredden på øen
Ifølge borgmesteren står det meget skidt til med øens infrastruktur, og han henviser til IT- og Telestyrelsens seneste bredbåndskortlægning fra 2010. I rapporten fra styrelsen er der et afsnit, der hedder "Tilgængeligheden af 30 Mbit/s", og heri står der:
"De dårligst dækkede områder findes blandt andet på Djursland og ved Randers, på mindre øer som Læsø, Samsø, Anholt samt på dele af Fyn og det Sydfynske Øhav, dele af Sjælland og Lolland."
Tallene i rapporten fra IT- og Telestyrelsen er dog ikke opdaterede, fortæller pressemedarbejder Rasmus Avnskjold fra TDC til Computerworld. Der skete sidste år en opgradering på de tre centraler på Læsø.
Det betyder ifølge TDC, at 40 procent af Læsøs borgere i dag er garanteret mindst 30 megabit per sekund i download, mens landsgennemsnittet er 27 procent. Derudover er 85 procent af Læsøs borgere garanteret mindst fem megabit, mens landsgennemsnittet ifølge TDC's tal er 93 procent.
Borgmester Thomas Wrichsberg Olsen holder dog fast i tallene fra IT- og Telestyrelsen.
"Det er den analyse, jeg vurderer det ud fra. Jeg er ikke bekendt med, hvorvidt TDC er kommet med en opgradering siden hen, men der blev lavet en analyse i 2010, hvor vi faldt ud som et af de dårligste dækkede områder," siger han.
Computerworld følger op med en artikel, hvor TDC fortæller om teleselskabets syn på Læsøs infrastruktur.