Sådan udsletter Google dine apps med kill-switch

Med en fuldautomatisk dræberfunktion kan Google fjerne lumske apps på din mobil uden varsel. Se her hvordan.

Med en åben platform som Android følger risici, og det fik i weekenden Google til at gå drastisk til værk.

Med en fjernstyret kill switch-løsning slettede it-kolossen nemlig skadelige applikationer hos omkring 260.000 Android-brugere.

Var du en af dem?

Google tog sin såkaldte "remote application removal feature" i brug, som har været en del af arsenalet siden 2008.

Dette var dog den første fjernstyrede massesletning af skadelige applikationer.

Har du fået en mail?

De farlige apps inkluderede blandt andet titler som "Hot Sexy Videos" og "Panzer Panic" og udnyttede allerede kendte sårbarheder i version 2.2.1 og tidligere udgaver af Android-styresystemet.

De overtog eksempelvis kontrollen og opsamlede data fra brugernes telefoner.

For at komme de mange inficeringer til livs sparkede Google først og fremmest applikationerne ud af Android Market og smed udviklernes konti på porten.

Det største skridt var dog "rensningen" af de telefoner, som apps'ene havde installeret sig på. 

Den fjernstyrede slette-funktion består af software, der automatisk downloades og installeres på de berørte brugeres telefoner, hvilket uskadeliggør de tyvagtige apps. 

Hvis du havde været en af de uheldige, ville du inden for 72 timer fra i lørdags have modtaget en mail fra android-markedet-support@google.com og en besked på din telefon om installeringen af "Android Market Security Tool March 2011". 

Du ville også have modtaget beskeder på din telefon om, at app'en var blev slettet, og inden for 24 timer efter sletningen ville endnu en mail være tikket ind.

Alt sammen uden at du havde behøvet gøre noget som helst, som Google understreger på sin blog.

Men som en læser på bloggen kommenterer, så melder Google ikke noget om, hvordan uberørte brugere udstyret med sårbare Android-versioner vil blive dækket ind.

Retten til brugen af denne "remote application removal feature" er en del af Googles "Terms of Service".

Det frie marked

Der har længe været talt om fordele og ulemper ved Googles Android Market over for Apples App-store, som adskiller sig meget fra hinanden.

Google har valgt en meget åben model, hvor det stort set ligger hvilken som helst udvikler frit for at smide apps ud på Android Market.

Derfor er det heller ikke overraskende, at it-kriminelle forsøger at udnytte situationen.

Ifølge teamet bag Android selv er der dog masser af sikkerhed koblet på systemet i kraft af styresystemets sandkasse-model til afvikling af programmer, "over-the-air"- opdateringssystemet, det centraliserede marked, registreringen af udviklerne, brugernes ratings og flagging af applikationer. 

Det skal nævnes, at Apple også har et kill switch-system til at beskytte deres enheder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere