Artikel top billede

Danske SAP-projekter uden sikkerhed koster dyrt

Sikkerhed tænkes ofte så sent ind i danske SAP-projekter, at sikkehedsdelen koster næsten dobbelt så meget som nødvendigt.

Sikkerhed i form af adgangskontrol og tildeling af brugerrettigheder tænkes i mange tilfælde for sent ind i danske SAP-projekter.

Det åbner mulighed for medarbejdersvindel, boykot af systemet fra brugerne og betyder meromkostninger på mellem 50 og 75 procent.

Sådan lyder en vurdering fra en række af landets SAP-eksperter, som har samlet sig i netværket SUPAN.

I SUPAN-netværket deler de viden og arbejder på at øge fokus på sikkerheden i SAP-projekter.

"I et SAP-projekt skal sikkerhed tænkes ind samtidigt med at forretningsprocesserne defineres. Men det sker oftest som en hovsa-løsning på et senere tidspunkt i projektet, og derfor bliver sikkerhedsdelen mellem 50 og 75 dyrere, og åbner op for meget utilfredse brugere og bagdøre til økonomisk svindel," siger Troels Lindgaard, som er medstifter og næstformand i det fem år gamle SUPAN-netværk.

Troels Lindgaard er selv SAP/IDM-arkitekt hos konsulenthuset Lemongrass, og han vurderer, at sikkerhedsomkostninger normalt beløber sig til 10 procent af et SAP-projekts pris. 

Svindel og modstand

Hvis for eksempel adgangskontrollen i et SAP-system er for dårligt defineret og den enkelte slutbruger ikke kan få adgang, bliver der hurtigt modstand mod systemet. Det betyder forsinkelse på go-live og adoption, mistillid og dårligere udnyttelse af systemet, forklarer Troels Lindgaard.

"Det har vi set masser af gange. Og i værste fald bliver man ved at bruge det gamle system," siger han.

Et andet vigtigt område er administration af brugerrettigheder. Hvis man giver den samme person lov til både at kunne oprette en ny leverandør og godkende betalinger til den selv samme leverandør, er det meget nemt at føre penge uretmæssigt ud af virksomheden, fortæller han.

"Der tales ikke så højt om svindel i private virksomheder, men ifølge en undersøgelse fra Association of Certified Fraud Examiners mister virksomheder i gennemsnit fem procent af deres omsætning på grund af svindel og bedrag," siger Troels Lindgaard.

Der er heldigvis masser af muligheder for at administrere brugere og adgangsrettigheder og dermed stoppe bedrag og boykot fra brugerne.

"Så undgår virksomhederne kompenserende manuelle kontroller, hvilket kan være en betydelig belastning i store virksomheder med mange transaktioner dagligt. Men det kræver den rette opsætning, og det er nemmest at gøre tidligt processen."

Og SAP Sikkerhedsprisen går til..

SUPAN-netværket består SAP-folk fra de store konsulenthuse i Danmark, som KPMG, Deloitte og PwC, en række freelance-konsulenter samt af ansatte i store virksomheder som Lundbeck, Vestas, Dong, NNIT og KMD.

Der er i øjeblikket 27 medlemmer, og nye medlemmer kan kun komme ind via anbefalinger.

SUPAN uddelte i går, torsdag, en nyindstiftet sikkerhedspris til en person, der har gjort noget særligt for at tænke sikkerhed ind i et SAP-projekt. Medlemmerne har nomineret tre personer og stemt om vinderen.

Modtageren er prisen er Monica Erichsen fra Post Norden. Hun får den for sit arbejde hos Novo Nordisk, hvor hun som projektleder var med til at sørge for, at der kom fokus på netop SAP-sikkerhedsområdet.

"Novo Nordisk er ellers en organisation, hvor man på rygraden har styr på sikkerheden. Men hun formåede at få det på agendaen og fik samlet data, der understøttede, at der var behov for en revidering af det eksisterende setup," fortæller Troels Lindgaard om vinderen af SAP-sikkerhedsprisen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere