Artikel top billede

Nye EU-regler kan gøre e-handel til risikabel affære

Et nyt direktiv fra EU kan ramme e-handlende lige mellem øjnene.

Computerworld News Service: Inklusionen af digitalt indhold og services i det nye forbrugerrettighedsdirektiv kan have en skadelig effekt på online-forbrugerne, mener organisationen Business Software Alliance.

BSA repræsenterer softwaregiganter som Microsoft, SAP, IBM, Dell og HP og kritiserer det kontroversielle direktiv, der har det formål at revidere beskyttelsen af europæiske forbrugere i forbindelse med nationale og internationale kontrakter.

Hidtil har direktivets foreslåede tekst mødt kritik fra forbrugerorganisationer for ikke at tage tilstrækkelig hensyn til forbrugernes rettigheder ved online-køb af digitale produkter såsom musik, video, bøger og software.

BSA argumenterer dog for, at forbrugerrettighedsdirektivet slet ikke er det rette middel til forbedring af forbrugerbeskyttelsen ved køb af digitale produkter.

Softwarekøb er et problem

Kunderne kan ende med at være nødt til at forsøge at løse problemer med fejlslagne download af købte produkter med deres internetudbydere frem for med forhandleren, hævder BSA.

Organisationen fremhæver også risikoen for, at sælgerne holder op med at tilbyde sikkerhedsrettelser og opdateringer, fordi de under det nye direktiv kun er ansvarlig for fejl på købstidspunktet.

Europa-Kommissionen og EU's medlemslande nåede i sidste måned til enighed om et udkast til direktivet. Europa-Parlamentet skal dog godkende teksten, før den kan implementeres som lov.

Også brancheorganisationerne DigitalEurope og European Digital Media Association har givet udtryk for bekymring og arbejder på i samarbejde med BSA at skrive et brev til medlemmerne af Europa-Parlamentet med opfordring om at stemme imod inklusionen af digitale produkter i forordningerne om varesalg i det foreslåede direktiv.

Den nuværende tekst er indtil videre kun blevet godkendt på udvalgsniveau.

Udvalget for Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse godkendte med et snævert flertal den reviderede tekst 1. februar.

Medlemmerne blev dog enige om, at der er behov for yderligere diskussion for at "fremtidssikre" direktivet.

Standardformular

Med de nuværende regler har forbrugerne 14 dages fortrydelsesret, hvor de kan trække sig fra en indgået kontrakt.
Det reviderede direktiv foreslår en standardformular til sådanne annulleringer for at gøre det lettere for forbrugerne at gennemskue processen.

Det foreslår også et forbud mod, at der i forvejen er krydset af i afkrydsningsfelter, hvor det handler om betalinger, såsom hvor man siger ja til ekspreslevering ved fjernsalg eller til rejseforsikringer og prioritets-boarding og -bagage ved bestilling af flyrejser.

Forbrugerne vil desuden få ret til at få refunderet ekstrabetalinger, som de ikke aktivt har indvilget i.

"Digitalt indhold overført til forbrugeren i digitalt format, hvor forbrugeren opnår anvendelsesmulighed på permanent grundlag eller på en måde svarende til fysisk besiddelse af en vare, bør behandles som varer af de forordninger i dette direktiv, der gælder for salgskontrakter. Ret til annullering bør dog kun gælde indtil det øjeblik, forbrugeren begynder at downloade det digitale indhold," står der i det aktuelle udkast.

Parlamentet vil stemme om teksten 24. marts, mens det ser allerede ud til, at visse politiske grupperinger sandsynligvis vil afvise den.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere