Computerworld News Service: Åbent demokrati, åbne grænser og åbne standarder var de temaerne, talerne igen og igen vendte tilbage til under åbningsceremonien ved CeBIT-messen i Hannover i Tyskland mandag aften.
Stephan Weil, der er borgmester i Hannover, sparkede gang i førstnævnte tema med en hentydning til Facebooks rolle i koordineringen af protestaktionerne i lande i Nordafrika og Mellemøsten i de seneste uger.
Og uden teknologi som Twitter, uden mulighed for at kommunikere åbent og forsamles med kort varsel, uden den konstante formulering af fredelige hensigter ville protesterne i Egypten ikke være gået så fredeligt, vurderer August-Wilhelm Scheer, der er direktør for Bitkom, den tyske forening for information teknologi, telekommunikation og nye medier.
Larmende demonstranter
De larmende demonstranter, der var forsamlet uden for Hannover Congress Centrum, kunne næppe kaldes fredsommelige, men de var bestemt ikke voldelige.
De demonstrerede frit mod Tyrkiets behandling af landets kurdiske mindretal og bar bannere med slagord om oprettelsen af et uafhængigt Kurdistan.
Målet for deres protest var den tyrkiske premierminister Recep Tayyip Erdogan, som talte ved åbningsceremonien, da Tyrkiet er landepartner for dette års CeBIT.
Erdogan talte om Tyrkiets indsats om at åbne for nye økonomiske muligheder ved at sætte skub i den teknologiske industri.
It-produkter udgør fem procent af Tyrkiets eksport i dag.
Den andel ønsker han at øge til 20 procent.
For at gøre det fremmer Tyrkiet investeringen i forskning, som da også er steget til 0,85 procent af landets bruttonationalprodukt fra historiske 0,4 procent.
Det ligger dog stadig langt under EU's investering i forskning på 1,83 procent af BNP.
"Vi vil helt afgjort øge vores investering og fortsætte med at øge den. Vi sigter efter to procent af BNP," siger Erdogan.
Brug for forskere
Det er dog ikke nok at øge udgifterne til forskning. Der er i den forbindelse også brug for forskere.
Tyrkiet har da også investeret tungt i uddannelse på alle niveauer i løbet af de sidste otte år og har nu 160.000 flere studerende, fortæller Erdogan.
Der er en million computere i de tyrkiske skoler og alle skoler med 10 eller flere fag har nu etableret et it-fag, oplyser han.
Hele landet er også ved at blive bedre forbundet: Tyrkiet har nu 7,5 millioner bredbåndsforbindelser fra praktisk talt nul i 2002. Tyrkiet havde ifølge tal fra Verdensbanken en befolkning på næsten 75 millioner i 2009.
Efter al denne tale om vækst gik han videre til at tale om noget, han gerne så skrumpede: Visum-byrden for tyrkiske iværksættere på forretningsrejse til Tyskland.
"Tyskland er et fantastisk land til messer og udstillinger, men det er ikke let at deltage ... tyrkiske iværksættere bliver ved at vise mig deres pas. Mange af os har pas, der er tykke som tunge værker af litteratur, og det er fordi at vi er nødt til at genansøge om visum, hver gang vi rejser," påpeger Erdogan.
Oversat af Thomas Bøndergaard