Artikel top billede

Facebook bliver vores nye politiske kampplads

Klumme: På sociale netværk som Facebook har politikere mulighed for at blive hørt på en ny måde. Se her, hvordan man skal gribe det an.

Så kom spørgsmålet (og det kom fra Algeriet): Hvorfor har Danmark stadig ikke en børneombudsmand?

Svaret kommer inden klokken 13, tror jeg. Lige nu bliver der stillet en række spørgsmål af de 17 medlemmer af FN's internationale børnekomité.

Ovenstående er et uddrag af min otte timer lange Facebook-dækning af FN's internationale børnekomité-eksamination, som den 20 mand store regeringsdelegation var igennem i Geneve den 24. januar i år.

Børnerådet havde dagen inden annonceret, at jeg ville dække dagen på Facebook, og at man dagen igennem kunne kommentere og stille spørgsmål til mig. Og det var der mange, der gjorde.

Fulgte mine opdateringer

Umiddelbart troede jeg, det 'kun' ville være folk med interesse for børn, der fulgte mig.

Men lidt op ad dagen blev jeg ringet op af flere journalister, der fortalte, at de sad og fulgte mine opdateringer for at fange nyhederne så hurtigt som muligt.

De kunne også se, hvornår jeg havde pause, så de kunne kontakte mig direkte i det tidsrum.

Og i en af pauserne fik jeg så også at vide, at ministeriernes folk hjemme i Danmark sad og fulgte med, fordi de på den måde kunne holde sig orienterede om, hvordan delegationen svarede for sig.

Det var jo helt fantastisk. Alle følte sig konstant opdaterede, og jeg fik dels lavet et referat og dels formidlet holdninger sammen med fakta, hvilket er der, hvor politik bliver virkningsfuld.

Og det har virket, tror jeg. Vi er i februar nu, og S og SF har allerede bedt regeringen stille forslag om etablering af en børneombudsmandsfunktion. Jeg tror ikke, Facebook har været udslagsgivende alene, men muligheden for inddragelse og umiddelbar opdatering tilgængeligt for alle har helt sikkert forceret og kvalificeret processen.

Det digitale tingsted

Dette er bare ét eksempel på, hvordan dansk politik er rykket ind på det digitale tingsted, Facebook.

Nu nærmer vi os et folketingsvalg, og jeg gætter på, at alle politikere er i gang med at afprøve Facebooks muligheder i forhold til at føre valgkamp. Og tanken er slet ikke tosset. Jeg tror som sagt på, at man via Facebook kan påvirke holdninger og sætte dagsordener.

Men jeg har også erfaret, at det kræver overholdelse af et par dogmeregler.

For eksempel er det helt afgørende for, at jeg gider at følge en politiker, at jeg kan mærke mennesket bag tasterne. At han eller hun deler ud af sig selv og sit liv som menneske og privatperson og ikke bare er en meningsmaskine, hvor jeg ikke er sikker på, om det er studentermedhjælperen, der sidder og opdaterer på politikerens vegne.

For det er det, Facebook kan, når det bruges rigtigt. Give en følelse af nærhed mellem mennesker, selvom vi fysisk ikke er sammen. Og med nærhed kommer muligheden for at præge hinanden, som vi gjorde det engang på tingstedet eller omkring lejrbålet. Og vi har faktisk nogle politikere i Danmark, der er gode til det.

Mai-Britt Iversen, rådmand i Aalborg, er en af dem. Anne Marie Geisler Andersen er en anden, der på meget troværdig vis blander mennesket og politikeren.

Prøv at tjekke deres Facebook-sider. Og tjek også gerne min private - eller endnu bedre - bland dig i mine diskussioner. Det kan jeg og måske andre kun blive klogere af.

Lisbeth Zornig Andersen er formand for Børnerådet og er it-strategisk rådgiver i konsulentfirmaet TestHuset A/S.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

05. december 2024 | Læs mere


People Tech 2024: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

11. december 2024 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

06. januar 2025 | Læs mere