Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

3 hælder en milliard kroner i nyt mobilnet

Mobilselskabet 3 pumper en milliard kroner i sit mobilnet og opsiger derefter en gammel aftale med TDC.

De kommende 24 måneder skruer mobiloperatøren 3 op for investeringerne i sit mobilnet.
 
Selskabet har afsat en milliard kroner, der skal hæve hastigheden og kapaciteten i operatørens datanetværk.
 
"Der er grænser for, hvad man kan nå på 24 måneder, og der er en milliard kroner det beløb, vi kan nå at brænde af," siger 3's administrerende direktør, Morten Christiansen.
 
Udbygningen af 3's netværk har dog ikke kun det formål, at hastigheden og kapaciteten i mobilnettet skal op. 3 vil også gøre sig uafhængig af den roaming-aftale, som operatøren i dag har med TDC i de områder, hvor 3's netværk ikke dækker.
 
"Når vi er færdige, lukker vi for den roaming-aftale, vi har med TDC," fortæller Morten Christiansen.
 
I dag dækker 3 cirka 90 procent af den danske befolkning med sit netværk, mens selskabet i de resterende områder er afhængig af TDC-nettet. Med sit eget landsdækkende net får 3 selv kontrollen over kvaliteten af sit net, ligesom der ifølge Morten Christiansen bliver en årlig besparelse på et "to-cifret" millionbeløb.
 
Bliver landsdækkende
3 får fra 1. maj en helt ny mulighed for at brede sit mobilnet ud til flere danskere, fordi der på dette tidspunkt bliver åbnet for 900 megahertz-frekvensbåndet, som selskabet sidste år fik rettigheder til at udbyde mobilt bredbånd i.
 
Mobiloperatørerne køber licenser af staten til frekvensspektre, som de kan udbyde mobiltelefoni og mobilt bredbånd i. Her har 3's laveste spektrum hidtil været 2,1 gigahertz-frekvensbåndet. Det er en såkaldt høj frekvens, hvilket betyder, at afstanden mellem masterne skal være kort, og dermed er det dyrt at dække udkantsområderne.
 
Med tilladelsen til 900 megahertz-frekvensbåndet, der er en noget lavere frekvens, kan 3 øge afstanden mellem sine mobilmaster og dermed bygge billigt ud i udkantsområderne.
 
Har ikke travlt med 4G
Konkurrenten Telia lancerede i december sidste år Danmarks første 4G-netværk baseret på LTE-teknologien, der er hurtigere og har mere kapacitet end de traditionelle teknologier for mobilt bredbånd.
 
Indtil videre tilbyder Telia som landets eneste udbyder teknologien i bykernerne i Aalborg, Odense, Aarhus og København. Det er dog ikke en lancering, som skræmmer Morten Christiansen.
 
"Vi har en position med det bedste netværk, og den position truer Telia ikke," siger han.
 
Samtidig pointerer han, at LTE-teknologien ikke bør kaldes 4G, fordi det er en teknologi, som er et lag oven på de nuværende teknologier for mobilt bredbånd, der under et kaldes for 3G.
 
"Vi har hele tiden valgt, at vi ikke ville skynde os med LTE, for vi skal stadig udbygge to steps på HSDPA (den nuværende 3G-mobilteknologi i 3's net, red.)," forklarer Morten Christiansen.

Et af disse steps er at hæve hastigheden i nettet fra 21 megabit per sekund, som der er nu, til 42 megabit. Inden for otte måneder vil 63 procent af 3's netværk være 42 megabit.

Skal kinesere levere 3's netværk?

De fire store operatører, 3, TDC, Telenor og Telia, købte i maj sidste år retten til at udbyde LTE-teknologien i 2,5 gigahertz-frekvensbåndet, der er særdeles velegnet til LTE.
 
TDC, Telenor og Telia betalte hver 333 millioner kroner, mens 3 betalte cirka syv millioner kroner for en frekvensportion af halv størrelse. Her var der tale om de såkaldte parrede frekvensblokke, hvor der er lige meget kapacitet til at hente og sende.
 
Men derudover købte 3 også uparrede frekvenser, som kræver en anden teknisk løsning og dermed også en type modem, der kan håndtere det. At bruge uparrede frekvenser er dog en model, som China Mobile - verdens største mobilselskab - også har valgt, og derfor føler Morten Christiansen sig tryg ved, at 3 sidder inde med disse frekvenser.
 
"Vi ved, at det kommer til at gå stærkt med dongles, når verdens største mobilselskab satser på det," forklarer han.
 
Ericsson fortsætter
Svenske Ericsson leverer i dag netværksudstyr til 3, men når 3 delvist satser på en netværksstrategi kendt fra Kina, så rejser det spørgsmålet, om netværksleverandøren også skal være kinesisk.
 
"Vi fortsætter med Ericsson til core-delen af netværk, men vi kigger også på andre, og de kinesiske leverandører virker til at være ivrige efter at komme ind på det nordiske marked," fortæller Morten Christiansen.
 
Der er dog ikke forhandlet en aftale på plads med nogen nye leverandører af netværk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere