Fremtidens datamotorvej kommer snart til din pc

Dine dataoverførsler bliver i fremtiden meget hurtigere. For nye USB- og SATA-datastandarder står klar til at lede din computer i fristelse. Se her hvordan dine USB-drev og harddiske bliver overdrevent hurtige.

ROM: Èn ting er lige så sikkert, som at kendissen Sydney Lee ifører sig en bandana, når han gør sig på reality-tv: Det kan simpelthen ikke være sundt at vente på, at dataoverførslerne møjsommeligt flytter sig fra computerens interne harddisk til dit eksterne USB-drev.

Det er kedeligt som bare pokker, og selvom USB 2.0 var lynhurtigt, da det brød de opstillede hastighedsbarrierer tilbage i år 2000, vil vi gerne have kvikkere datastandarder serveret. Og det må gerne gå tjept.

Den gode nyhed er, at du faktisk kan købe bundkort allerede i dag, der understøtter de vilde overførselsstandarder - USB 3.0 og harddisk-interfacet SATA (Serial ATA) 6 Gbps, populært kaldet SATA 3.

USB 3.0 kan prale med en heftig teoretisk datahastighed på hele 625 megabyte per sekund, hvilket er ti gange så hurtigt som standardens forgænger, der står opgivet til blot 60 megabyte per sekund.

SATA-standarden har også fået et alvorligt nøk i den rigtige retning i kraft af en fordobling, så hastigheden nu lyder på 600 megabyte per sekund modsat tidligere 300 megabyte per sekund.

Den dårlige nyhed...

Det er voldsomme hastigheder, og det er kun i teorien. Eksempelvis er det normalt, at du kan overføre data til en ekstern USB 2.0-harddisk med en hastighed på godt 30 megabyte per sekund - eller en halvering i forhold til det teoretiske maksimum.

Ikke desto mindre vækker det håb om, at de træge dataoverførsler faktisk kan ske mange gange hurtigere, end vi ser i dag.

Hvorfor sker der så ikke noget? Her kommer den dårlige nyhed desværre luntende ind i billedet. Nuværende harddiske, der roterer i størstedelen af alle bærbare og stationære pc'er, er nemlig - ja, du gættede det - mekaniske. De kan simpelthen ikke overføre data meget hurtigere, end vi ser allerede, så der skal mere potente lagringsløsninger på banen.

Derfor kan du godt begynde at glæde dig til nye generationer Solid State-drev (bliv klogere på teknologien her), som har så meget rå hastighed at byde på, at de nye USB- og SATA-datastandarder nærmest er nødvendige opgraderinger.

Forbered dig allerede nu

Der findes allerede eksterne USB 3.0-drev på markedet, der er dog ikke tale om noget større sortiment. Men det kan være en god idé at have med i dine overvejelser, hvis du står og skal bygge en ny stationær pc.

Som vi fik dokumenteret og afprøvet til et teknologiseminar i Rom med den taiwanske bundkortproducent Gigabyte, er producentens egne P55- og X58-bundkort nemlig allerede udstyret med USB 3.0 og SATA 6 Gbps. Det er vel at mærke kun Gigabyte og konkurrenten MSI, der aktuelt kan levere de nødvendige controller-chips, for Intel er endnu ikke klar med integrerede løsninger.

Du kan altså sikre dig, at du er klar til fremtidens hurtige datajonglering, allerede nu. Bare husk at skru forventningsniveauet en smule ned, for nye interne og eksterne enheder skal lige på markedet, før vi kan kede os væsentligt mindre, når vi flytter data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere