Du slipper ikke - Linux indtager dit liv

Den bærbare pc og mobiltelefonen smelter sammen, og det er gode nyheder for Linux, der finder vej til alt vores nye hi-tech grej. Du kan lige så godt vænne dig til det.

Den netop overståede CES-messe i Las Vegas fokuserer på skinnende grej og gadgets, men i år var det tydeligt, at software spiller en større og større rolle inden for forbrugerelektronik.

En af hovedrollerne på messen var, og det kommer måske som en overraskelse, Linux!

Linux er ikke længere kun et gratis open-source operativsystem for de langhårede nørder, det er noget, som finder vej til alt vores forbrugerelektronik - ikke mindst vores nye laptops og bærbare gadgets til lommen.

Lenovo stjal masser af opmærksomhed med sine bærbare Linux-maskiner: SkyLight og IdeaPad U1.

Førstnævnte er en lille 10-tommer sag med indbygget 3G-forbindelse, der bruger samme processor som eksempelvis Google Nexus One og HTCs HD2.

Derimod er IdeaPad U1 en fuldblods Windows 7-maskine, hvor skærmen kan tages af og bruges som en trykfølsom superbærbar, der - selvfølgelig - bruger Linux.

Hvor Linux for et par år siden var en besværlig oplevelse for de fleste forbrugere, så fokuserer producenterne nu på brugervenlighed og tilgængelighed.

De to Lenovo-maskiner har deres helt egen brugergrænseflade og et sæt forudinstallerede apps, der gør det nemt at komme i gang med eksempelvis webbrowsing, Facebook eller Google Dokumenter. En indbygget online-butik gør det nemt at installere nye apps i fremtiden.

Stor opbakning til Linux

Intel bakker også op om Linux med sit Moblin-initativ, der går ud på at udvikle et brugervenligt Linux-operativsystem til netbooks og avancerede smartphones.

Ideen er, at Moblin skal være nemt at bruge, starte hurtigt op og "bare virke."

Også her er der gang i en portal, hvor brugerne kan finde nye programmer og widgets til deres maskine.

Dell har lavet en slags hybrid mellem Moblin og Ubunto til firmaets netbooks, og Acer har meldt ud, at Moblin bliver tilgængeligt på alle firmaets bærbare Aspire-maskiner.

Vi må heller ikke glemme Nokias Maemo-operativsystem, der er baseret på Linux. Vi mangler endnu at prøve N900, den første smartphone baseret på Maemo, men det ser rigtig fornuftigt ud.

Væk er de dage, hvor du selv skulle skrive et program eller en printerdriver. I stedet har producenten sørget for at levere en helhedsoplevelse, der gør det nemt at bruge maskinen. Som forbruger skal du altså ikke tænke over teknikken, men blot bruge den.

Et andet godt eksempel er det Google-designede Android-operativsystem. Det er, igen, baseret på Linux og er svært imponerende i den nyeste version 2.1.

Google Nexus One er en lækkerbisken af en mobil, og når vi snakker smartphones, så har Linux i den grad overhalet Windows Mobile indenom. Det interessante er, at den bærbare pc langsomt smelter sammen med mobiltelefonen, og derfor ser vi nu, at Linux indtager en lang række nye produkter.

Linux med lækkert lir

Dell fremviste på CES sin kommende "Slate." En slags tablet-computer med 5-tommer skærm, der kørte Android. Den er hverken mobiltelefon eller bærbar pc, men noget helt nyt, der placerer sig midt i mellem.

Microsofts topchef, Steve Ballmer, gav os et smugkig på en kommende tablet-computer fra HP, der kørte en speciel version af Windows 7. Det tog dog ikke lang tid for HP at antyde, at den nok også ville køre Android, når den blev lanceret.

Kort og godt, så er Windows 7 simpelthen for stort og tungt for mange af de nye helt små netbooks, ofte kaldet smartbooks, og hybrid-maskiner, der kommer på markedet i 2010. Derfor vil vi i stigende grad se nyt grej med Linux på blandet andet Snapdragon processoren.

Der vil være tale om appellerende software med frække grafiske effekter, der er nemt at bruge. Du vil købe en kasse, hvor software og hardware er optimeret til hinanden, og som forbruger behøver du ikke bekymre dig om de tekniske aspekter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere