Læs alt om Mobile World Congress i Barcelona.
Belaster nettet
Teleselskaberne ønsker ikke at give kunderne frit slag med data på mobilnettene, fordi mobilt bredbånd er en delt teknologi. Det vil sige, at hvis en bruger henter meget data ned fra en mast, så giver det en dårligere hastighed for den anden bruger, der er koblet på den samme mast.
Det er et problem, som teleselskaberne kan imødegå ved enten at udvide kapaciteten i mobilnettet eller alternativt sætte begrænsninger i nettet. Indtil videre er den rette model ikke fundet, vurderer Håkan Dahlström.
"I begyndelsen var det pris per megabyte, som kunderne betalte for, men det var umuligt at forstå for kunderne. Vi kom så over til en form for flatrate, og det er der, hvor operatørerne kæmper for at erobre markedsandele. Fokus på markedsandele er det eneste fokus for nogle, og det er ikke bæredygtigt," siger han.
Modellen, som han betegner som flatrate, har et højt dataloft, og brugerne kan inden for den grænse ellers suge løs af data. Det stiller store krav til fortsatte investeringer i mobilnettet for at kunne følge med, når der kommer stadig flere brugere i nettet.
Kontroversielt produkt
Den nye prismodel, som Håkan Dahlström overvejer, kalder han for "value based pricing." Kunden får en datapakke som grundprodukt, men derudover skal kunden betale for tillægsydelser såsom spil, musik og ip-telefoni.
Især sidstnævnte - ip-telefoni - har historisk set været et kontroversielt emne i telebranchen. Teleselskaberne går glip af minuttakster, når kunderne ringer via en ip-telefoni-tjeneste som Skype.
"Vi vil ikke blokere VoIP (ip-telefoni, red.), men vi vil ikke gøre det gratis. Kunderne skal betale for det, for det er en god tjeneste, som de får," forklarer Håkan Dahlström.
Han foreslår, at data overført via ip-telefoni, spil eller en musik-tjeneste bliver frit, når kunden har købt et af disse tillæg til sit mobilt bredbånd-abonnement.