Her er alle tiders bedste Windows tricks

Bliv en lykkeligere Windows-bruger med de her klassiske tricks, faciliteter og genveje til XP, Vista eller 7.

Måske er du allerede genvejs-artist, men hvis ikke det er tilfældet så læs videre. Her følger en stribe klassiske tricks, faciliteter og genveje til XP, Vista eller Windows 7.

Naviger app-vinduer: Med <Ctrl>-<Tab> navigerer du rundt mellem de forskellige web-sider, der er åbne i din browser, og det er godt og praktisk.

Tilbage til den klassiske: Højreklik på 'start' og vælg 'egenskaber', hvor der så er mulighed for at skifte til den gode gamle klassiske startmenu. Herudover kan man til- og fravælge ikoner og for eksempel også få de 'foretrukne' fra internetbrowseren med i startmenuen. Her er der faktisk tilpasning ad libitum.

Partition, partition, partition: Gør back up og genskabelser nemmere ved at dele din harddisk op i forskellige afsnit. Bevar én del til dit styresystem og de andre til diverse dokumenter og data. Detaljerne i processen kan du se i den her artikel.

Gør teksten speciel: Hvis du behøver et specielt tegn som for eksempel © eller § så tryk på 'start' 'kør' og skriv 'charmap', der er en forkortelse for character map, som betyder tegnoversigt. Her har du så mulighed for at lave en copy paste af de tegn, du har brug for.

Træge taster: At skulle holde to taster nede på én gang som for eksempel <Ctrl>-C for at kopiere kan være rigtig træls. Hvis du trykker på <Shift>-tasten fem gange, starter du Træge taster'. Med den funktion slået til, kan man nøjes med at trykke én gang på <Shift>, <Ctrl>, <Alt> og <Windows> tasterne når man vil bruge en dobbelt-tast-funktion som eksempelvis føromtalte <Ctrl>. Tryk fem gange på <Shift>-tasten for at slå Træge taster fra igen.

Fang skærmbilledet: Ind imellem kan det være relevant at tage et 'billede' af skærmen. Tryk <Print Screen> - husk <Shift>, hvilket kopierer et billede af hele skærmen til computerens 'clipboard'. Herfra kan du 'paste' billedet ind i Paint eller din foretrukne billedbehandler. Hvis du kun vil kopiere den aktive del af skærmbilledet, så tryk <Ctrl> - <Alt> - <Print Screen>. Vil du blive klogere på mere avancerede muligheder så tjek den her artikel.

Snup en genvej: Højreklik på hvilket som helst applikations-ikon og derefter på Egenskaber. Her kan man vælge en tastekombination, der starter den pågældende applikation.

Spring ud på skrivebordet: Pak alle aktive applikationer væk med et snuptag og spring ud på et tomt skrivebord. Alt, hvad det kræver, er tastetrykket <Windows>-D. Tryk <Windows>-D igen for at vende tilbage til, hvad det nu var, du kom fra.

Op på række: Hvis man vil have to eller flere vinduer ved siden af hinanden i Windows XP eller Vista så hold <Ctrl> nede og klik på de ønskede vinduer i proceslinjen. Derefter højreklikkes på proceslinjen, og så kan man vælge, hvordan de valgte applikationer skal deles - vandret eller lodret. I Windows 7 kan man simpelthen trække ethvert åbent vindue til højre eller venstre side af skærmen og slippe.

Giv opstarten et spark: Hvis din pc slæber på fødderne i opstarten, så tryk på <Windows>-tasten og i det felt, der dukker op, når der trykkes 'Kør', skriver man msconfig, hvilket åbner Systemkonfigureringen. Her kan man i Start tjekke, hvad maskinen egentlig loader, når den starter og fravælge eventuelle oplagte tidsrøvere.

Kør Windows Kør: Hvis man i stedet for at trykke på Windows-tasten og så 'Kør' trykker <Windows>-R så springer man direkte til det felt, hvor der kan skrives 'kør'-kommandoer.

Hop mellem apps: Det er godt nok den ældste og måske stadig bedste Windows-genvej, men lad os bare tage den med alligevel: Med <Alt>-<Tab> skifter du mellem de åbne programmer uden at røre musen og sparer masser af tid.

Renere end rent: Hvis du vil være helt sikker på, at applikationerne forsvinder fuldstændigt, når du afinstallerer dem, så brug Revo Uninstaller. Dette værktøj rydder ofte meget bedre op end programmernes egne afinstallerings-rutiner er i stand til.

Bliv beskidt med Greasemonkey: Sæt turbo på din netsurfing med Greasemonkey til Firefox. Fedtaben er en add-on, som tillader dig at vælge mellem tusinder af brugerdesignede scripts (userscripts.org), der kan blokere for annoncer, ændre udseendet af dine mest besøgte sider og meget mere. Der findes varianter beregnet til Internet Explorer, Chrome og Safari, og de varianter kan du finde her.

Tastatur Explorer: Hvis du vil åbne en frisk side i browseren Internet Explorer, men ikke vil slippe tasterne, så tryk <Ctrl>-T og vupti - et nyt vindue åbenbarer sig.

Lås døren: Nå ja, og husk så lige at låse efter dig, når du går. Tryk <Windows>-L så er skærmen låst og ingen roder med din pc uden at taste kodeord.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere