Artikel top billede

"Religions-krig" om millioner til sundheds-it

Danmark skal bruge 41 milliarder på sygehusene i de kommende år. Idealisterne tænker både teknologi og design ind i projekterne, realisterne forholder sig til de begrænsede budgetter.

Læs også:
Sundheds-it kan spille sig til succes

Sådan klarede regionernes sundheds-it 2010
 
Fredag har Danske Regioner inviteret pressen for at præsentere en ny sundhedspolitik med titlen "Kvalitet i sundhed".

Ved præsentationen vil formændene for henholdsvis Region Syd og Region Midt fokusere på, hvordan den danske sundhedssektor skal styres af kvalitetsmål i stedet for aktivitet.
 
Den rigtige behandling til rette tid i stedet for mest mulig behandling kalder regionsformændene Carl Holst (V) og Bent Hansen (S) skiftet i fokus. Her kan de få god hjælp af informationsteknologien.
 
Fem procent
På konferencen Careware i Aarhus torsdag fortalte Ellen Taylor fra det amerikanske Center for Health Design om, hvordan en løsning med al nødvendig it tænkt ind fra starten kun påvirkede det samlede budget i forbindelse med nybygning af hospitaler med fem procent og dermed betalte sig selv på ganske få år.
 
"Men det handler om at tænke løsningerne fra starten, så design og funktion bliver optimal. For netop designet og dermed teknologianvendelse er afgørende ikke blot for effektiviteten, men også for patienternes oplevelse af behandlingen og dermed for deres helbredelse," fortalte Ellen Taylor.
 
Det er her sundheds-it efter Ellen Taylors mening skiller vandene. For enten er man idealist og tænker både teknologi og design ind i projekterne fra starten. Eller også er man realist og forholder sig fra starten til de begrænsede budgetter.
 
41 milliarder
Danmark bygger og renoverer i årene frem til 2020 hospitaler for 41 milliarder kroner. Det er penge som både skal bruges til mursten, teknologi og alt andet udstyr på hospitalerne.
 
Men muligheden for at udnytte hospitalssektoren langt mere effektivt ligger også i den velfærds- og omsorgsteknologi, som kan bruges til overvågning, genoptræning og forebyggelse i borgernes hjem. Det kan man frem til søndag se en række meget avancerede og andre helt jordnære bud på i Ridehuset midt i Aarhus.
 
For carewarekonferencen markerede også åbningen af udstillingen Careware 2011. En udstilling der spænder vidt.
 
Careware@home
Arkitekten Astrid Halls viser sit bud på en droppose, der med pumpe og skærmbaseret betjening, kan frigøre patienter, der ellers har været bundet til stativ med drop på et sygehus. Etablerede leverandører som Linak viser, hvordan en intelligent sengeafdeling kan indrettes og ved hjælp af en åben platform rykke med ud i hjemmeplejen.

Men der er også intelligente toiletter og badeværelser, servicerobotter samt udstyr til genoptræning på udstilling. Det er Århus Kommune, Region Midtjylland og Innovation Lab, der står bag Careware.
 
Kræver samarbejde
Realiseringen af visionen om øget anvendelse af careware kræver optimalt samarbejde mellem regioner og kommuner, der blandt andet står for genoptræning og hjemmeplejen. Men lige nu har regionerne fokus på at udnytte den centrale pulje, som er afsat til sundheds-it.
 
Derfor har regionerne skrevet til finansminister Claus Hjort (V) og sundhedsminister Bertel Haarder (V) for at få udbetalt de 50 millioner kroner til sundheds-it, som regeringen og regionerne blev enige om i økonomiforhandlingerne for 2011.

Det er langt fra nok til at realisere regionernes aktuelle drømme om sundheds-it, men kan dog understøtte processen.
 
Pejlemærker
De 50 millioner i 2011 er kun en start. I 2012 er der 150 millioner i puljen og i 2013 er 200 millioner kroner i den centrale pulje. Pengene skal bruges til at nå de 24 pejlemærker for sundheds-it, som regionerne har planlagt inden udgangen af 2013.
 
"I regionerne er vi klar til nye it-investeringer, og det er ingen hemmelighed, at ambitionerne rækker langt ud over de 50 millioner kroner fra den centrale pulje. Sidste år kom vi i mål med e-journalen, så både sygehuse og patienter har adgang til journaloplysningerne.

Nu sætter vi fokus på blandt andet oversigtstavler i akutmodtagelserne og et fælles billedindeks, så man fra alle sygehuse har adgang til en fælles samling af røntgen- og scanningsbilleder. Det betyder sparede ressourcer og mindre bøvl for både personale og patienter."
 
Sådan udtaler Carl Holst i en pressemeddelelse. Her understreger Regionernes forening også, at alene det interregionale billedindeks vil kunne spare 250 millioner kroner over en femårig periode.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere