Sådan bliver din næste bærbar

Hurtigere, mindre, men med bedre batterilevetid og indbygget mobilt bredbånd. Fremtidens bærbare er netop blevet vist frem på CES-messen i Las Vegas, og du kan se de nyeste tendenser her.

Sådan bliver din næste bærbar

CES, LAS VEGAS: Når man render rundt i de store messehaller på CES-messen i Las Vegas, så er det nemt at spotte de næste store trends.

Hvad viser producenterne, hvordan er de nye maskiner stykket sammen, og hvilken software kører de?

Windows 7 er uden tvivl et stort hit, og spørger du pc-producenterne, så er de alle godt tilfredse med Microsofts nyeste operativsystem. Du kan se eksempler på nogle af de nyeste Win7-bærbare her.

Men selvom Windows-maskiner var overalt på messen, så var det alligevel små, lette laptops med det Google-designede Android, der stjal det meste af opmærksomheden.

Der har været et stort fokus på netbooks over de sidste to års tid, og produktkategorien er blevet moden med flere og bedre modeller, der er skruet bedre sammen.

Skat, laptoppen er skrumpet

Nu er tiden kommet til smartbooks. Små bærbare, der er endnu mindre end netbooks, og som kører Google Android eller et lignende Linux-baseret operativsystem.

De fleste af disse maskiner bruger Qualcomms SnapDragon-processor, der også er at finde i Googles nye Nexus One-mobil og HTC's HD2.

I bund og grund kan disse små smartbooks beskrives som en mellemting mellem netbooks og smartphones. Du får en større skærm, typisk mellem 5-10 tommer, og et tastatur, så du kan skrive nemt på farten.

De mest spændende eksempler på den nye trend er Lenovos Skylight - en letvægtsbærbar på 880 gram med en 10-tommer skærm, der kører 720p-opløsning.

Maskinen bruger Lenovos egen Linux-distribution, der giver dig adgang til 18 forskellige apps, eksempelvis Gmail, Amazon MP3, Facebook og Twitter. Vil du have flere apps? Lenovo har et udvikler-kit klar, og opfordrer tredjepartsudviklere til at gå i krig.

Batteriet holder til 10 timer, og du kan altid komme online via 3G eller WiFi. Der er et 20 gigabyte flash-drev samt to gigabyte online-lager.

Ideen er, at du altid kan holde kontakten med en Skylight i tasken. Den kan ikke køre Windows, men skal du blot bruge den til internet, e-mail og smide fotos på Facebook eller Flickr, så er den oplagt.

Den har mikrofon-indgang og Bluetooth, så du kan også bruge den til VoIP, for eksempel via Skype.

Lenovo er ikke alene til festen. Også HP roder med de små smartbooks, og vi så blandt andet en lille maskine på en 7-8-tommer, der kørte Android. Maskinen var blot en konceptmodel, men det var tydeligt, at HP havde investeret tid og ressourcer i den, eksempelvis var Android blevet pimpet en del og havde fået nyt grafisk interface.

Tiden endelig moden til tablets

Senere på året, så render vi alle sammen rundt med tablets. Sådan bliver det i alt fald, hvis vi skal tro de mange firmaer på CES, der fremviste deres prototyper.

Microsofts topchef Steve Ballmer hev en lækker tablet fra HP frem på scenen, men kunne sjovt nok ikke fortælle særlig meget om den og ej heller fortælle, om den overhovedet ser butikshylderne i 2010.

Dell overraskede alt og alle ved at vise en lille, lækker sag med 5-tommer skærm, der kører Google Android. Firmaet siger, at det stadigvæk leger med forskellige design, og at den endelige model muligvis bliver lidt større.

MSI tog et skridt ind i fremtiden med firmaets bærbar med to skærme. Den er designet som en slags digital bog og har altså to trykfølsomme LCD-skærme. Visuelt er den en lækkerbisken, men det er svært at se, hvordan den vil fungere i praksis. Når den alligevel er så stor, hvorfor så ikke give den et rigtigt tastatur?

Så er vi mere vilde med Lenovos IdeaPad U1. Den ligner en normal netbook-agtig laptop med en Intel Core2 Duo-processor, Windows 7 og en 11,6-tommer skærm, men kan forvandle sig til en fuldblods tablet. Hvordan? Ved at klikke skærmen ud af sin skal, eller låget på maskinen.

Giv skærmen en to-tre sekunder, og den kommer til live som en tablet, og bruger samme Linux-operativsystem som Skylight, vi indledningsvis omtalte. Tabletten drives af SnapDragon-processoren og har 16 gigabyte indbygget hukommelse. IdeaPad U1 kommer til juni og får en pris på 999 dollar, eller cirka 6.000 danske kroner.

Kan holde hele dagen

Bare rolig, du behøver ikke købe en smartbook eller tablet for at være med på noderne. Den traditionelle bærbare pc bliver stadigvæk forbedret dag for dag, og på CES så vi masser af ting, der fik smilet frem på læberne.

Det er lækkert at se, at der endelig bliver gjort noget ved batterilevetiden. Vi har vænnet os til at skulle vælge mellem størrelse/ydelse og batterilevetid, men på messen så vi et væld af større maskiner med større skærme og hurtig indmad, der kunne klare mellem otte til 10 timer uden en opladning.

Mest imponerende var Asus' UL80JT - en high-end notebook med Intels nye Core i7-processor og GeForce 310-grafikkort, der kunne levere hele 12 timers brug mellem hver opladning.

Hemmeligheden er selvfølgelig intelligent strømstyring i Intels nye hardware og den indbyggede grafikkerne i de nye Core-processorer.

Computeren er i stand til at skifte mellem Intel- og GeForce-grafikken uden så meget som en pause eller behovet for at genstarte maskinen. Det betyder, at du kan køre med Intel-grafik, når du blot tjekker e-mail eller surfer nettet, og så kan du aktivere dit hurtige GeForce-grafikkort, når der skal slås lidt timer ihjel med 3D-gaming.

Farvel til harddisken

Stadig flere maskiner kommer nu også med SSD-drev i stedet for traditionelle diske. Priserne er ved at komme ned, og SSD-drev er både mere robuste og hurtigere i brug - bliv klogere på SSD her.

De rigtig store drev på 256 eller 512 gigabyte er dog stadigvæk noget pebrede, så hvad vi så, var maskiner med for eksempel 64 eller 128 gigabyte SSD-drev til Windows og programmer og så en sekundær harddisk til filer og anden data.

Mange producenter har også lagt mærke til, at vi rent faktisk godt kan lide at tage vores bærbare med os, og at det derfor er vigtigt, at de små maskiner kan holde til et liv på farten.

Det betyder mere robust konstruktion og bedre materialevalg. For eksempel så vi rigtig mange maskiner, hvor etuiet og låget havde en slags gummiagtig overflade. Fordelene er mange, og du behøver ikke være nervøs for, at laptoppen glider ud mellem fingrene på dig, når du sveder, og fingeraftryk og snavs er ikke lige så tydeligt som på en maskine i flot, poleret plast.

Sidst, men ikke mindst, så går det ikke, at din kommende bærbar kun har WiFi. Det skal være nemt at komme online - også selvom der ikke er et hotspot i nærheden. Det betyder enten indbygget 3G- eller WiMax-modem, så du nemt kan koble dig på mobilt bredbånd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere