Det var med stor politisk enighed, at Europa-Parlamentet i sidste uge vedtog et udkast til en stramning af de nuværende skrotningsregler for elektronikaffald. Alle Danmarks 13 EU-parlamentarikere stemte for.
"Elektronikaffald er den hurtigst voksende affaldssektor i Europa, men det kun en tredjedel, der bliver genbrugt. Det udgør et alvorligt miljøproblem for borgene i EU," forklarer den socialdemokratiske EU-parlamentariker, Dan Jørgensen.
Vi har tidligere beskrevet, hvordan de nye skrotregler kan gøre din elektronik dyrere, men det er en konsekvens, som han er klar til at tage, hvis det kan forbedre miljøet.
"Den nuværende situation er dybt kritisabel, så jeg glæder mig over de nye regler. Jeg synes kun, det er rimeligt at dem, der tjener pengene - nemlig producenterne - skal løfte en større del af ansvaret for indsamlingen," forklarer han.
Forbrugerne får regningen
Forbrugerne kommer til at betale mere for computere, printere, mobiltelefoner og anden elektronik. Det er konsekvensen, når producenterners udgifter stiger.
"Grundlæggende synes jeg, det er fair, at producenter og brugere af de farlige produkter også hjælper til oprydningen. Alternativet er, at alle skatteydere skal betale - selvom de ikke bruger produkterne," siger Dan Jørgensen.
Han mener dog, at den negative påvirkning bliver midlertidig.
"Undersøgelser peger klart på, at der er mange milliarder at hente i at genbruge råmateriale, som i dag enten skibes ud af EU eller bare deponeres som almindeligt affald. I det lange løb fører det til billigere produkter," siger socialdemokraten.