Artikel top billede

Fem stærke alternativer til Microsoft Office

Der er ingen grund til at betale en formue for Microsoft Office. Vi gennemgår her de bedste alternative kontorprogrammer til desktop og online.

Fem stærke alternativer til Microsoft Office

Det er muligt, at Microsoft Office er den dominerende kontorprogrampakke på markedet, men det betyder ikke, at der ikke er andre valgmuligheder. Der findes mange alternative kontorprogrampakker - i både gratis og betalte udgaver - der imødekommer private og virksomheders produktivitetsbehov, hvoraf mange har deres egne hardcore-fanskarer.
 
Vi tager her et nærmere kig på fem af de mest overbevisende alternativer til tekstbehandling, regneark og præsentationer. Tre af dem er gratis og de, der ikke er, koster en hel del mindre end de 2.825 kroner, som Microsoft tager for Office til Hjemmet og Firmaet 2010 i sin onlinebutik, for slet ikke at tale om prisen på 5.210 kroner for Office Professionel 2010.

2. Lotus Symphony: Stærk konkurrent til grundlæggende brug

IBM Lotus Symphony

Pris: Gratis
Platform: Windows, Linux og Mac OS X
Licens: Proprietær
 
Lotus Symphony fra IBM blev lanceret i 2007 og udgøres af tre programmer: Lotus Symphony Documents, Spreadsheets og Presentations. Der er også et bredt udvalg af plugins tilgængeligt.
 
Version 3 af Lotus Symphony udkom i oktober 2010. Softwaren er baseret på koden fra OpenOffice.org og er gratis. IBM tilbyder dog mod betaling en såkaldt QuickStart-løsning, der kan hjælpe virksomheder med at evaluere investeringsafkastet og den økonomiske fornuft i at anvende softwaren på tværs af hele virksomheden inklusiv optræning og best practices.
 
Derudover er IBM's service LotusLive tilgængelig mod betaling til blandt andet cloud-baserede løsninger, samarbejde og mobil funktionalitet. 
 
Hands-on:
Selv om Lotus Symphony er baseret på OpenOffice, er dens brugergrænseflade meget anderledes. En af de forskelle, vi lagde mest mærke til under testen, er, at man kan have forskellige typer filer åbent i det samme vindue blot i forskellige faneblade. I de fleste pakker af kontorprogrammer er man nødt til at skifte mellem regnearks-programmet og præsentations-programmet, hvis man arbejder i begge samtidigt, men i Symphony kan man have dem side om side, hvilket er dejligt.
 
Version 3 inkluderer et godt udvalg af clipart, og der har i vores test ikke vist sig nogen problemer med at åbne dokumenter, regneark eller præsentations-filer fra hverken OpenOffice eller Microsoft Office. På samme måde kunne et tekstdokument oprettet i Symphony - formateret med både punkter og hyperlinks - fint åbnes i Office. Symphonys relativt begrænsede sæt af værktøjer føltes alle af god kvalitet og meget ligesom værktøjerne fra Office og andre konkurrenter. En ny guide til oprettelse af diagrammer er særligt brugbar.
 
En enkel lidt underlig ting er, at Symphony har sin egen indbyggede browser. Så når man klikker på et link i eksempelvis et dokument eller en præsentation, åbner programmet linket i sin egen browser frem for at anvende din standardbrowser. Det er ikke nødvendigvis dårligt, men det føles unødvendigt.
 
Symphony er bemærkelsesværdig for sin stærke understøttelse af standarder heriblandt Open Document Format (ODF) 1.2 samt formaterne fra Microsoft Office. Der er også understøttelse af digitale signaturer samt makroer i Visual Basic. Softwaren understøtter over 20 forskellige sprog. 
   
Understøttede standarder:
Microsoft Office 97 - 2003
Open Document Format (ODF) 1.2
PDF (eksport)
Office Open XML (import)
 
Unikke funktioner:
Har sin egen webbrowser
Man kan have forskellige typer af filer åbne samtidigt i forskellige faneblade i det samme vindue
God interoperabilitet via stærk understøttelse af standarder for dokumentformater
 
Mangler:
Mobil-understøttelse
Cloud-understøttelse (efter sigende under udvikling)
Samarbejdssoftware
Moduler til mail, tegning og desktop publishing
 
IBM Lotus Symphony er bedst til:
Lotus Symphony fra IBM er en stærk konkurrent til grundlæggende desktopbrug af tekstbehandling, regneark og præsentationer, men softwarens relativt begrænsede spændvidde gør den mindre attraktiv for brugere, der har brug for en bredere vifte af funktionalitet. Og selv om IBM angiveligt planlægger en betalt, hostet version af Symphony, gør den aktuelle mangel på understøttelse af mobilbrug, cloud og samarbejde programpakken mindre anvendelig for grupper, der har brug for at samarbejde eller have adgang til filer fra hvor som helst.

3. LibreOffice: Et alternativ i open source

LibreOffice

Pris: Gratis
Platform: Windows, Mac OS X og Linux
Licens: GNU Lesser General Public License (LGPL)
 
LibreOffice er resultatet at et brud mellem Oracle og dele af OpenOffice.org-community'et og er således en helt ny aflægger af OpenOffice, der for nylig er lanceret af Document Foundation.
 
Softwaren indeholder Writer til tekstbehandling, Calc til regneark, Impress til præsentationer, Draw til tegning og diagrammer, Base til databaser samt Math til beregninger.
 
LibreOffice 3.3 er tilgængelig på over 30 sprog og tilbyder en stærk understøttelse af standarder heriblandt Microsoft Office, Microsoft Office Open XML, Open Document Format og PDF. Der blev for nylig lanceret en version til USB-drev og andre flytbare enheder samt cloud-drev, som gør det muligt at anvende programpakken, også når man er på farten.
 
Som open source-software nyder LibreOffice godt af et stort og verdensomspændende fællesskab heriblandt en lang række udviklere, der kan trækkes på, hvis der er behov for specialtilpassede løsninger.
 
Hands-on:
I lyset af, at det er den første stabile version af denne forgrening af OpenOffice.org, bør det ikke overraske, at LibreOffice 3.3 føles rigtig meget som den software, den er baseret på. Ligesom det i store træk er tilfældet med OpenOffice, er brugergrænsefladen velkendt, hvis man er vant til Microsoft Office, men også let at tilpasse. 
  
Tekstdokumenter, regneark og præsentations-filer oprettet i Microsoft Office såvel som OpenOffice.org udgør intet problem for LibreOffice. Det gør heller ikke dokumenter oprettet i LibreOffice, når de åbnes i Microsoft Office.
 
Selv om Document Foundation tilsyneladende har store ambitioner for de fremtidige versioner af LibreOffice, er det tydeligt, at denne version primært er fokuseret på konsekvens, kompatibilitet og kvalitet i koden, præcist som lovet. LibreOffice føles som en god pakke af kontorprogrammer, der kan bruges til det hele - og som i næsten alle aspekter ligner OpenOffice - og dens flytbare version kommer som en bonus til brugere på farten.
 
Understøttede standarder:
Open Document Format
Microsoft Office
Office Open XML
PDF (import og eksport)
 
Unikke funktioner:
Tilgængelig på mere end 30 sprog
Flytbar version til USB-nøgler og andre flytbare enheder samt netværksdrev
 
Mangler:
Cloud-understøttelse
Mobile apps
Samarbejds-funktionalitet
 
LibreOffice er bedst til:
I lyset af de mange uoverensstemmelser mellem Oracle og open source-miljøet i de seneste måneder er LibreOffice klart et bedre bud end OpenOffice.org for mange organisationer, der sætter pris på open source-software, om det så er af idealistiske eller praktiske årsager.

4. Google Docs: Online-software fra en søgegigant

Google Docs

Pris: Gratis eller knap 300 kroner per brugerkonto per år som del af Google Apps for Business
Platform: Online
Licens: Proprietær
 
Google Docs er nok det bedst kendte navn inden for cloud-baseret kontorsoftware. Denne gratis service gør det muligt for brugerne at importere eksisterende dokumenter, regneark og præsentationer eller oprette nye. Herefter kan de læses, redigeres og deles fra hvor som helst kun ved hjælp af en browser. Flere personer kan dele dokumenter og foretage ændringer samtidigt, hvilket gør dette til en god samarbejdsplatform. Mulighed for mobilbrug gør desuden brugerne i stand til at redigere Google-dokumenter og -regneark på engelsk på mobile enheder med Android 2.2 eller nyere samt iOS 3.0 eller nyere.
 
Til erhvervslivet er Google Docs en del af den betalte løsning Google Apps, som også blandt andet inkluderer Gmail og Google Kalender. Der er tilføjelser tilgængelig fra Google Labs samt fra Google Apps Marketplace.
 
Hands-on:
De fleste har et eller andet kendskab til Google Docs, og servicen er næsten blevet synonym med samarbejdssystemer og deling af dokumenter mellem arbejdsgrupper. Der er ingen tvivl om, at dens cloud-baserede funktioner er en stor hjælp i gruppearbejde og til de, der har brug for adgang til filer, mens de er på farten.
 
Selv om der blev udrullet forbedringer af servicen i januar, kan det stadig føles lidt besværligt at finde og åbne filer, der er oprettet i andre programmer. Det kræver, at man først uploader filerne til Google Docs, som samtidigt konverterer dem til dens eget format. (Til forskel herfra gør Zoho, som beskrives på næste side, denne proces langt lettere.) 

Mange af de mere specifikke funktioner er også mere besværlige i Google Docs, end de burde være. For eksempel er mulighederne for formatering af dokumenterne langt bagude i forhold til konkurrenterne, og brugergrænsefladen føles generelt som en minimalistisk tilbagevenden til svundne tider.
 
Problemer med ydelsen hører heller ikke til sjældenhederne, offline-funktionaliteten lader endnu vente på sig, men er efter sigende planlagt. (I mellemtiden kan Busy docs give dig offline-adgang til dine Google-dokumenter.)
 
Understøttede standarder:
Open Document Format
Microsoft Office
Office Open XML
PDF (import og ekport)
 
Unikke funktioner:
Fremragende til samarbejde og deling
I udbredt anvendelse
Integrerer med andre værktøjer fra Google
Understøttelse af mobil adgang
 
Mangler:
Mange af de normale raffinementer i brugergrænsefladen og i formateringsmulighederne fra lokale kontorprogrammer til desktop
Offline-funktionalitet (kommer angiveligt senere i år)
 
Google Docs er bedst til:
Folk på farten og samarbejdsgrupper, der har brug for at dele filer fra spredte geografiske steder, kan drage stor nytte af Google Docs, hvilket mange også gør. Har man brug for software til at lægge den afsluttende hånd på værket, og hvis det drejer sig om lange eller virkelig mange dokumenter, er det muligvis bedre at søge andre steder hen, ligesom det er tilfældet, hvis man synes, at en attraktiv og brugervenlig brugergrænseflade er vigtig.

5. Zoho: En webbaseret programpakke med andre mobile valgmuligheder

Zoho

Pris: Gratis for privatpersoner. Priser til erhverv ligger mellem gratis for op til en gigabyte online-storage med et enkelt arbejdsrum til knap 30 kroner per bruger per måned for 20 arbejdsrum
Platform: Online
Licens: Proprietær
 
Zoho er ligesom Google Docs en cloud-baseret pakke kontorprogrammer, der leveres via brugerens browser. Zoho tilbyder mere end 20 forskellige applikationer til samarbejde samt forretnings- og produktivitetsformål. I sidstnævnte kategori findes værktøjer til tekstbehandling, regneark, præsentation, notater og organisering, der mest direkte konkurrerer med Microsoft Office. De er alle tilgængelige i forskellige sprog. 
  
Zoho Docs er et online-system til dokumenthåndtering, der blandt andet består af Zohos værktøjer til tekstbehandling, regneark og præsentation, og som gør det muligt for brugerne at lagre filer sikkert et centraliseret sted samt dele og have adgang til dem fra hvor som helst. Privat brug er gratis, men virksomheder skal betale månedligt. (I visse omstændigheder tilbyder Zoho en specialtilpasset pris.)
 
Zohos værktøjer til tekstbehandling, regneark og præsentation understøtter adskillige dokumentformater heriblandt Microsoft Office, Office Open XML og Open Document Format. En ting ved servicen, der i særlig grad er værd at lægge mærke til, er et plugin til Microsoft Word og Excel, der gør det muligt at oprette, redigere og gemme sine dokumenter og regneark i Zoho direkte fra Microsofts kontorprogrammer.
 
Zoho understøtter også offline-funktionalitet i sit tekstbehandlingsprogram, så brugerne kan arbejde i browseren selv uden internetforbindelse og blot senere synkronisere, når de igen er online. Der er mulighed for mobil adgang via iPhone, Android, BlackBerry, Windows Mobile og Nokias S60-platform.
 
En anden interessant funktion ved Zoho er, at servicen faktisk integrerer sit online-værktøj til projektstyring og andre funktioner med Google Apps. Der findes også en version designet til Microsoft SharePoint.  
 
Hands-on:
Sammenlignet med Google Docs er Zohos brugergrænseflade en fornøjelse at arbejde med. I stedet for at være rudimentær er designet elegant og intuitivt, og langt mere end i Google Docs minder det om, hvad de fleste af os er vant til fra programmer til desktop.
 
Et kontrolpanel, der kan tilpasses, gør det muligt at håndtere hele sit workflow og importere dokumenter fra Word, Excel og PowerPoint uden problemer. Og endnu bedre, så har grundlæggende opgaver såsom redigering af et dokument en funktionalitet, der er langt foran Google Docs, hvor den slags kan være lidt af et mareridt. Dokumenter fra Zoho fungerer uden problemer i Microsoft Office.
 
Det er let at dele og samarbejde, og til folk på farten med kun pletvis internetadgang synes vi i særlig grad om muligheden for at både læse og redigere de seneste 25 dokumenter offline, hvor der automatisk synkroniseres med online-versionerne, når man igen har internetforbindelse.
 
Der forekom dog sporadiske forsinkelser i Zoho, men sammenlagt får man et indtryk af at være dækket godt ind. Servicen fremstår som en veludviklet og meget lækkert designet løsning.  
 
Understøttede standarder:
Microsoft Office
Open Document Format
Office Open XML
PDF (eksport)
 
Unikke funktioner:
Offline-funktionalitet for de seneste 25 dokumenter
Et plugin gør det muligt at oprette, redigere og gemme sine dokumenter og regneark direkte fra Microsoft Word eller Excel
Version til Microsoft SharePoint
Integration med Google Apps
Funktioner til samarbejde og mobilbrug
Lækker brugergrænseflade
 
Mangler:
Zoho er uden tvivl vores favorit af de online-løsninger, vi her har kigget på. Det eneste negative, vi kan trække frem, er mindre forsinkelser ved visse funktioner. Alt i alt efterlades man med en fornemmelse af, at der ikke mangler noget.
 
Zoho er bedst til:
Denne online-kontorprogrampakke passer perfekt til erhvervsbrugere, der har brug for at samarbejde eller have adgang til dokumenter, mens de rejser. Samtidig integrerer den endda med værktøjer fra Microsoft og Google Apps, og offline-funktionaliteten kan vise sig meget anvendelig. Brugere, som aldrig rejser eller samarbejder, kan sikkert fint klare sig med en programpakke til desktop, men alle andre bør overveje Zoho.

6. SoftMaker: Desktop-produktivitet med robuste værktøjer til en lav pris

SoftMaker Office

Pris: 440 kroner inklusiv tre licenser til privat- og erhvervsbrug
Platform: Windows, Linux, Windows Mobile og Windows CE
Licens: Proprietær
 
SoftMaker Office er en kontorpakke med en historie, der strækker sig helt tilbage til 1989. Den er kompatibel med Microsoft og kommer i udgaver til Windows, Linux, Windows Mobile og Windows CE. SoftMaker Office 2010 er den seneste version og består af programmer til tekstbehandling, regneark og præsentationer samt et Visual Basic for Applications- (VBA-)agtigt scripting-sprog og -miljø, der gør det muligt at automatisere gentagne opgaver.
 
Der er mulighed for gratis at prøve softwaren, som understøtter Microsofts dokumentformater samt Open Document Format og PDF. Den fulde version koster langt mindre end Microsoft Office og inkluderer tre licenser til hjemme- og erhvervsbrug. Der er desuden problemfri understøttelse af filformaterne DOCX og XLSX fra Microsoft Office 2010 og 2007.
 
Hands-on:
Brugergrænsefladen i SoftMaker Office ligner brugergrænsefladen fra Microsoft Office mere end nogen af de andre alternativer, vi her har gennemgået, og hvert modul tilbyder en stærk række funktioner.
 
Tekstbehandlingsprogrammet TextMaker inkorporerer eksempelvis funktioner til desktop publishing, der rækker langt ud over, hvad der findes i mange andre skriveprogrammer heriblandt mastersider, fleksible rammer, objekt-modus og kerning. Stavekontrollen er tilgængelig på 20 sprog, og en indbygget adressedatabase gør det let at oprette breve og brevfletninger. Der er også en funktion til at skabe brevkuverter. Ligesom med LibreOffices flytbare version kan SoftMaker Office installeres på et USB-drev.
 
Der er ingen problemer ved at importere Word-, Excel- og PowerPoint-filer. En slående forskel mellem SoftMaker Office og eksempelvis Lotus Symphony er dog, sådan som hvert modul er adskilt, så det kræver en hel del skift frem og tilbage, hvis man arbejder i flere programmer samtidigt. Der er dog heller ingen problemer med at åbne og redigere SoftMaker Office-filer i Microsoft Office.
 
De grafiske funktioner er en særlig force ved denne kontorpakke med egenskaber som spejleffekter, bløde skygger, gennemsigtighed og billedbehandling. Alt i alt fremstår SoftMaker Office som det alternativ, der ligner mest og er mest kompatibel med Microsoft Office.  
 
Understøttede standarder:
Microsoft Office
Open Document Format
Office Open XML
PDF (eksport)
 
Unikke funktioner:
Fremragende kompatibilitet med Microsoft Office
Velkendt, Microsoft-lignende brugergrænseflade
Fremragende grafisk funktionalitet
Kan installeres på en USB-nøgle
 
Mangler:
Funktioner til cloud og samarbejde
De mobile versioner findes kun til Windows Mobile og Windows CE
 
SoftMaker Office er bedst til:
SoftMaker Office er et fremragende valg til brugere, der ikke har brug for cloud-storage eller centrale samarbejdsfunktioner til grupper med geografisk spredte medlemmer, særligt hvis det er afgørende med en god kompatibilitet med Microsoft Office. Den begrænsede understøttelse af mobilitet kan være et problem for nogle, men sammenlagt er SoftMaker Office vores favorit til desktop.

7. Konklusion

Alle fem af de her gennemgåede alternativer til Microsoft Office har hver deres styrker, men vi foretrækker Zoho til online-brug og SoftMaker Office 2010 til desktop.
 
Zohos brugergrænseflade og grundlæggende funktioner er på mange måder bedre end det tilsvarende i Google Docs, og en lang række af yderligere, velgennemtænkte egenskaber udgør prikken over i'et. Hvis cloud-funktionalitet er mindre vigtigt, går man dog ikke fejl af SoftMaker Office, der er en stærk og kompatibel desktopløsning, hvis egenskaber klart overgår de mere begrænsede funktioner fra IBM Lotus Symphony og LibreOffice. Den er ikke gratis, men den koster stadig kun en brøkdel af, hvad man må betale for Microsoft Office.
 
For rimelighedens skyld skal man dog lige holde sig for øje, at flere af disse desktop-pakker, heriblandt SoftMaker Office, har flere årtier på bagen, hvorimod LibreOffice befinder sig i sin allerførste stabile version. LibreOffice har også den fordel at være open source.
 
Der er i alle tilfælde en gratis prøveperiode på de løsninger, vi her har kigget på. Så hvis du er ude efter en ny kontorpakke, gør du klogt i at afsætte lidt tid til at teste de forskellige løsninger.
 
Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere