Hvis der er noget, der kan få voksne mænd og kvinder til at ligne små børn igen, er det synet af en lækker ny pc. Helt frisk og jomfruelig er den, når man pakker den ud af æsken.
Tror man da.
For mens den uden på er helt uberørt, så har softwareindustrien for længst fedtet maskinens indre til med såkaldt crapware eller bloatware.
Det er fællesbetegnelsen for alle de applikationer, der er installeret på pc'en, inden brugeren tager den i brug.
Vi taler ikke om styresystemet eller om de applikationer, der hører med til dette. Vi taler om tredjepartsapplikationer a la en 90-dages prøveversion af et antivirusprogram, ubrugelig mediesoftware og om små, uønskede værktøjslinjer i din browser.
Vi taler om alt det, der kort sagt er, ja, crap.
McAfee opdaterer lige...
Problemet er ikke nyt, og der er desværre heller ikke noget, der tyder på, at det er aftagende.
Eksempelvis har it-mediet Hot Hardware netop set nærmere på en ny Dell Inspiron Duo. Selvom den kombinerede notebook/tablet-pc var lækker at se på, var den også et trist bekendtskab, da der blev trykket på power-knappen.
Adskillige tredjepartsapplikationer gav sig til at loade, helt uden at brugeren havde bedt om det. Det var McAfees antivirus-software, der førte an med en opdatering, allerede inden brugeren havde fået lov til at se nærmere på den "spritnye" computer.
For de brugere, der ved, hvordan man afinstallerer crapwaren igen, er der i bedste fald tale om unødigt bøvl. For de brugere, der ikke er hjemme i den slags, risikerer de mange overflødige applikationer at sløve maskinen så meget, at man ikke længere kan tale om en ny pc.
Problemet stopper desværre ikke med Windows-computerne. Senest er også smartphones begyndt at lide under software-producenternes iver for at påtvinge brugerne applikationer.
Selvom det problem nok endnu er ret begrænset, skal der ikke meget fantasi til at forestille sig, at smartphonen med tiden kan komme til at slægte pc'en på hvad angår crapware.
Hvad mener du?
Bloatware eller crapware eksisterer af flere grunde. For det første fordi det er en unik reklamesøjle at præinstallere software på helt nye maskiner og så få brugeren til at punge ud, når prøveperioden er slut.
For det andet eksisterer der hos en del pc-producenter en opfattelse af, at brugeren nok gerne vil have en masse ekstra software med i købet - det kan for eksempel være spil eller redigeringssoftware.
Det er imidlertig langt fra alle slutbrugere, der deler den opfattelse,
En virksomhed som Sony har derfor lanceret et såkaldt "Fresh Start"-initiativ, hvor kunderne for et par hundrede kroner kan købe en maskine helt uden overflødig, uønsket software.
Dell har også lignende initiativer, der blev sat i gang efter brok fra utilfredse kunder.
Men er det rimeligt, at man som kunde skal punge ud for at slippe for software, som man aldrig har bedt om? Og hvad mener du om pc-producenternes skjulte guldkalv, crapwaren?
Deltag i debatten herunder.