Test: Let bærbar med lang batterilevetid

Som en anden Duracell-kanin overhaler Asus sine mindre søskende indenom med en ny let bærbar, UL30A. Få vores dom over computeren her.

Test: Ultralet bærbar med lang batterilevetid

Batterilevetiden på rundt regnet 10 timer var noget af det første ved den kompakte bærbar Asus UL30A, der fik os til at spærre øjnene op.

Vi prøvede for eksperimentets skyld også at frakoble det trådløse netværkskort og skrue helt ned for skærmens lysstyrke - blot for at opdage, at vi kunne klare os uden strømstik i næsten 14 timer, hvilket er imponerende for det store 8-cellede batteri.

Den positive overraskelse bliver ikke mindre af, at UL30A med sin 13,3 tommer blanke LED-skærm, Core 2 Duo CULV-processor, fire gigabyte ram og 500 gigabyte harddisk koster cirka 5.000 kroner.

Det placerer ikke UL30A milevidt fra den pris, du må betale for nogle af de dyreste netbooks.

Og for mange brugere vil der efter vores opfattelse være tale om en langt mere attraktiv og helstøbt oplevelse, som retfærdiggør den lidt større investering.

Hemmeligheden bag den lange batterilevetid skal primært findes i den benyttede Intel-processor, der er en såkaldt CULV-variant: Consumer Ultra-Low Voltage.

Modsat processoren i en almindelig bærbar pc er taktfrekvensen på Core 2 Duo ULV SU7300-modellen presset ned på sølle 1,3 gigahertz, og selvom du ikke skal forvente en hæsblæsende ydelse, når du redigerer megapixel-tunge billeder i Photoshop, vil den gennemsnitlige bruger være udpræget tilfreds.

Strømforbruget følger naturligvis med den lave taktfrekvens, hvilket giver sig til udslag i form af endog meget lav varmeudvikling og et nærmest ikke-eksisterende støjniveau. Det får os for alvor til at vende tommelfingeren op.

På positivlisten vil vi også fremhæve, at du slipper for Atom-processorens klare ydelsesmæssige begrænsning.

Asus UL30A har væsentligt flere hestekræfter at byde på og bider rask væk skeer med højopløselig video - både når det gælder 720- og 1080-kvalitetsniveauerne.

Sidstnævnte kræver dog en smule teknisk kunnen på brugersiden, fordi afspillerprogrammet skal indstilles til at udnytte den integrerede grafikløsning fra Intel. Men at det rent faktisk virker, kan vi ikke bestride.

Til sammenligning har mange netbooks problemer med at afspille de mest krævende former for HD-video.

Design og konstruktion

I forhold til designæstetikken har Asus ramt plet, og den bærbare ser faktisk dyrere ud end prismærket, hvilket vi synes rigtigt godt om.

Særligt tastaturet, der leder tankerne hen på den pebrede Macbook Air og de nye Envy-bærbare fra HP, såvel som det generelt meget kompakte design og den misundelsesværdigt tynde skærm, scorer point på vores bedømmelsesskala.

Konstruktionen er udmærket, og det tæller klart på plus-siden, at Asus har fundet de nødvendige finanser til at udstyre låget med aluminium. Men derudover er plastik noget dominerende. Det er dog - prisen taget i betragtning - ikke nogen overraskelse.

Vi synes rigtigt godt om, at Asus har favoriseret sølv frem for den velkendte pianosorte lakering, som bærbare pc-producenter har haft hang til gennem en mindre årrække. Den valgte løsning er nemlig langt mindre tilbøjelig til at tiltrække fedtfingre.

Funktionalitet og bedømmelse

Under daglig brug oplevede vi ikke for alvor mangler ved den kompakte bærbar.

Den blev tværtimod hurtigt en tro og yderst mobil følgesvend, og vi endte faktisk med at anskaffe os endnu et identisk 8-cellet batteri, så den samlede batterilevetid i praksis sneg sig op på godt 20 timer...

Med et 8-cellet batteri er kampvægten 1,77 kilo.

HDMI-tilslutningen er en kærkommen tilføjelse og endnu en fjer i hatten på UL30A. Endnu er det nemlig meget småt med netbooks, der via HDMI kan tilsluttes en ekstern monitor eller stuealteret med både lyd og billede. Og rigtigt mange netbooks har alligevel ikke kræfter nok til at afspille krævende 1080p-videoklip.

Vi føler også trang til at nævne en fiks funktion kaldet Express Gate, der er et enkeltstående Linux-baseret operativsystem, som du tænder for med en dedikeret tænd/sluk-knap, og efter kun få sekunder er du faktisk oppe at køre.

Ideen er god, for du får her adgang til blandt andet internetbrowser, billedfremviser og Skype-klient, men ideen falder i sin implementering igennem, fordi dansk tastaturlayout ikke er understøttet.

Asus forventer at udgive en softwareopdatering, der løser problemet - hvornår en sådan er klar, kunne producenten dog ikke svare på.

Inden du finder kreditkortet frem, skal du i øvrigt også være opmærksom på, at Asus - for at holde størrelsen nede - har droppet det optiske drev.

Hvis du er ferm til jonglering med virtuelle disk-billeder, de såkaldte ISO-filer, vil du godt kunne klare dig gennem dagligdagen uden de store kvaler - forudsat at du har en primær pc med optisk drev, naturligvis.

Passer beskrivelsen ikke helt på dig, kan det blive aktuelt at investere i et eksternt optisk drev.

Derfor må du undvære benchmark-tal

Hvis du på dette stadie af anmeldelsen havde set frem til en egentlig ydelsestest med diverse syntetiske benchmark-tal, så må vi byde på en lille skuffelse. For det giver slet ikke mening at stressteste den miljøbevidste Core 2 Duo-processor, som overordnet set ikke er velegnet til særligt krævende software. Windows 7 Home Premium, her præinstalleret i en 64-bit-version, flyver dog tjept hen over den slanke skærm.

Til langt de fleste opgaver er UL30A overordnet set et gennemført valg, som faktisk har fået os til at spekulere over, om de nye CULV-baserede bærbare pc'er på sigt vil overrumple de ellers storsælgende netbooks med Intels noget ydelsesfattige Atom-processor.

Svaret kan vi ikke løfte sløret for.

Vi kan derimod afsløre vores endelige vurdering, som - til trods for at Express Gate-funktionen endnu ikke er dansk - lander på karakteren fem ud af seks.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere