Artikel top billede

Test: Intels nyeste processor er et super-køb

Det var ventet, at Intels nye Sandy Bridge-processor ville være hurtig. Ikke desto mindre havde vi næppe turdet håbe på, at fremskridtet ville være så markant, som det er tilfældet. Følg med når vi spænder seks processorer på testbænken og kårer vinderen.

1. Test: Intels nyeste processor er et super-køb

Det er ikke særligt nemt at købe Intel-baseret pc eller bare ny Intel-processor lige nu.

Verdens største chipproducent har netop lanceret nye Core-processorer baseret på den dugfriske Sandy Bridge-arkitektur, der lover at revolutionere både stationær og mobil pc-ydelse, men den nye teknologi skal findes under de etablerede navne Core i7, Core i5 og Core i3.

Du skal altså være varsom, inden du propper ny processor i indkøbskurven, så du ikke ender med gårsdagens teknologi.

For at gøre forvirringen komplet har Intel lanceret ny processorsokkel, LGA (Land Grid Array) 1155, sammen med det nye 6-Series-chipsæt.

Kompleks processor

Det betaler sig imidlertid at gøre en indsats for at få fat på de helt rigtige komponenter, for Intels nye Core-processorer er firmaets mest komplekse forbruger-chips hidtil.

De nye chips er faktisk så avancerede, at det er lidt misvisende at bruge betegnelsen 'processor'.

Dækslet gemmer nemlig ikke blot på en traditionel processor, men også en grafikchip, der har specifikationer på linje med et selvstændigt grafikkort i budgetklassen.

Sandy Bridge har derfor potentiale til at levere varen hos krævende forbrugere, der vil kunne klare det grafiske lir i Windows 7 uden slinger i valsen, afspille HD-video og samtidig køre et computerspil i ny og næ uden behov for separat grafikkort.

2. Processoren på nært hold

Sandy Bridge udgør et såkaldt 'Tock' i Intels Tick-Tock-strategi. Hvert Tick kendetegner en ny fremstillingsproces med øget transistortæthed til følge, mens et Tock markerer en ny processorarkitektur.

Som udgangspunkt er det altså ikke fabrikationsteknologien på 32 nanometer, der imponerer, når vi løfter låget på Intels nye Sandy Bridge-processor; 32 nanometer blev allerede cementeret som standarden, da Intel lancerede den seneste Core-familie af processorer under den forrige CES-messe i januar 2010.

Den integrerede grafikchip, derimod, formår at stjæle opmærksomheden, fordi den samler almindelig processor og grafikprocessor på samme stykke silicium - begge chips er tilmed produceret i 32-nanometer-fabrikationsteknologi. AMD ventes først at være klar med firmaets konkurrerende Fusion-processorer med indbygget grafikchip senere i år.

Arkitekturen i Sandy Bridge lover umiddelbart godt for den grafiske ydelse, da kommunikationen mellem almindelig processor og grafikprocessor kan foregå hurtigere og mere effektivt.

Overordnet er Sandy Bridge en særdeles kompleks processor, der integrerer mere teknologi end nogensinde før. Ud over grafik har Intel blandt andet implementeret DDR3-hukommelsescontroller, der er specificeret til 1.333 megahertz og 1,65 volt.

Du kan altså uden videre overføre dine eksisterende moduler, hvis du bygger ny Sandy Bridge-baseret computer.

Processorerne kan desuden prale med et avanceret lydkredsløb og mulighed for HDMI 1.4-skærmtilslutning, der understøtter afvikling af 3D Blu-ray-indhold. Samlet set er Sandy Bridge yderst velegnet til mediecenterbrug.

Generelt for aktuelle Sandy Bridge-processorer gælder, at de nye chips findes i varianter med to og fire kerner, hvoraf enkelte modeller får gavn af det dobbelte antal afviklingstråde takket være Intels HyperThreading-teknologi.

Processorerne har desuden fået Intel Turbo Boost Technology 2.0 - en funktion, der gør, at processoren automatisk kan hæve de i forvejen høje frekvenser på en eller flere processorkerner, så brugeren oplever et ydelsesløft.

3. Styr på chipsætforvirringen

Det er ikke alle systemer, der kan udnytte den integrerede grafikchip - eller selve processoren, for den sags skyld.

Sammen med sokkel 1155 lancerer Intel nemlig en række nye chipsæt, hvoraf P67 og H67 er de mest udbredte lige nu.

Bundkort med H67-chipsættet sigter efter mellemklassen og gør det muligt at smække billedet fra den integrerede grafikchip op på fladskærmen, fordi bundkortene er født med egne skærmtilslutninger.

Det dyrere P67-chipsæt er skræddersyet til entusiasterne og giver mulighed for manuelt at øge frekvensen på udvalgte udgaver af Sandy Bridge, så ydelsen når nye højder. Det vi kender som overclocking.

Du skal dog være opmærksom på, at det kun er de lidt dyrere k-modeller, der er beregnet på manuel overclocking. Vælger du en standardmodel, får du ikke glæde af meget andet end den indbyggede Turbo Boost Technology.

Hvis du vælger et P67-bundkort, er du nødt til at investere i et selvstændigt grafikkort, fordi P67-bundkort generelt ikke er udstyret med skærmtilslutninger.

Det skal nok passe entusiasterne, der traditionelt foretrækker kraftige grafikløsninger, men det er også lidt ærgerligt, at den integrerede grafik i processoren slet ikke bliver udnyttet.

4. Sådan har vi testet

Raffineret teknologi er én ting, men hvordan forholder ydelsen sig i den virkelige verden?

Vi har samlet en række testplatforme for at sammenligne et bredt udvalg af aktuelle desktop-processorer fra Intel og AMD.

Det indbefatter, at vi har testet processorer baseret på Intels LGA 1366-, 1156- og 1155-sokler - sidstnævnte baseret på et Asus P8P67 Deluxe og et Asus P8H67-I Deluxe, så vi også har mulighed for at teste den indbyggede grafikløsning i den nye Sandy Bridge-processor.

To af AMD's konkurrerende chips er blevet evalueret på et bundkort med AM3-sokkel.

Fælles for systemerne er fire gigabyte DDR3-ram fra Corsair på 1.333 megahertz, et AMD Radeon HD 6870-grafikkort og en Western Digital Raptor-harddisk til styresystemet på 150 gigabyte. Styresystemet er Windows 7 64-bit.

Seks processorer bider skeer

Vi har testet følgende processorer:

• Intel Core i7-980X
• Intel Core i7-960
• Intel Core i5-750
• Intel Core i5-2500K
• AMD Phenom II X4 970
• AMD Phenom II X6 1100T

Blandt de seks testede processorer er Core i5-2500K baseret på den nye Sandy Bridge-arkitektur, mens Phenom II X6 1100T er den aktuelt kraftigste processor fra AMD med hele seks kerner og dermed konkurrentens bedste alternativ.

5. Resultater: Ydelse og strømforbrug

Vores testprogrammer undersøger forskellige brugssituationer, så du får et indtryk af ydelsen - uanset om du er til kontorprogrammer, videokomprimering eller krævende 3D-skydespil. Resultaterne fremgår af diagrammerne nederst.
 
Ifølge Intels egne udsagn er Sandy Bridge mellem 10 og 15 procent hurtigere end en hvilken som helst tidligere processorarkitektur. Det er en modig påstand, men vores test er tilbøjelig til at give Intel ret i, at fremskridtet er markant.

Sandy Bridge-processorens ydelse er generelt ikke helt på niveau med Intels sekskernede Gulftown-processor, Core i7-980X Extreme Edition, men der er da også tale om en prisforskel på over 5.000 kroner. Ergo er det svært ikke at blive imponeret over det, Intel leverer til det lidt mindre budget.

Selv om specielt AMD's sekskernede processor, Phenom II X6 1100T, i enkelte tests præsterer udmærket, døjer processoren generelt med forældet fabrikationsteknologi, arkitektur og et uforholdsmæssigt højt strømforbrug.

Hvis du allerede har investeret i en AMD-processor, er der ingen grund til at sagsøge din nærmeste elektronikforhandler. Ydelsen er i den høje ende og alt rigelig til de fleste formål.

Skal du investere i ny processor her og nu, er det dog svært at anbefale AMD's chip set i lyset af, at Intels Core i5-2500K koster en plovmand mere og i langt de fleste programmer vil give mere smæk for skillingen samt integreret grafikchip.

6. Grafikchip mest til små behov

Grafikdelen i Sandy Bridge er døbt Intel HD Graphics 2000 og 3000. Sidstnævnte er at finde i visse i7- og i5-modeller, mens den lidt langsommere 2000-løsning findes i udvalgte i5- og i3-processorer.

Det er Intel HD Graphics 3000, vi her har valgt at give en hurtig vurdering af. Intels løsning understøtter DirectX 10.1, hvilket stadig er et stykke fra version 11, som de nyeste, førende grafikkort tilbyder.

Vi har sammenlignet den integrerede Intel-løsning med et dedikeret budgetkort med et par år på bagen, AMD Radeon HD 4350, og et Radeon HD 5870 - hvoraf sidstnævnte er et entusiastgrafikkort i 2.000-kroners-klassen.

Vi benyttede benchmark-programmet 3DMark Vantage og kørte performance-indstillingen, der svarer til en opløsning på 1.920 x 1.080 pixels, også kaldet Full HD.

Radeon HD 5870-grafikkort koster omkring 2.000 kroner og trækker ydelsesbarometret op på 16.544 point. Til sammenligning klarer et gammelt Radeon HD 4350 blot 718 point, mens Intels integrerede løsning trods alt leverer 2.767 point.

Intel HD Graphics 3000 må altså affinde sig med en teoretisk grafikydelse, der er omkring en sjettedel af et godt grafikkort.

Med Sandy Bridge har Intel altså ikke formået at ændre det mindste på, at krævende spillere fortsat er tvunget til at kaste sparepengene efter et dedikeret grafikkort.

I low-end-segmentet får AMD og Nvidia dog kvalificeret konkurrence fra Intel, som nu har en rimelig løsning til casual gaming med lave skærmopløsninger såsom 1.280 x 1.024.

7. Konklusion: En forbedring på alle punkter

Er du allerede indehaver af et LGA 1156- eller 1366-system, er der begrænset nyt at komme efter.

Næste betydningsfulde skridt på vejen er Ivy Bridge, der ifølge Intel indebærer en ny fabrikationsteknologi på blot 22 nanometer.

Skal du købe ny bærbar eller stationær pc her og nu, er der imidlertid ingen tvivl: Sandy Bridge hamrer både konkurrenten AMD's processorsortiment på plads og udkonkurrerer tidligere Intel-chips i samme prisklasse.

Med undtagelse af de især professionelle softwarediscipliner, hvor 12 afviklingstråde er en dyr, men fordelagtig investering, er det desuden svært at se, hvorfor man i dagens pc-landskab overhovedet bør overveje at betale spidsen af en jetjager for Intels vilde Gulftown-processor.

Så gennemført er Sandy Bridge-modellen Core i5-2500K, som PC World har haft mulighed for at teste.

Sandy Bridge er kort fortalt en anbefalelsesværdig processor og en fortrinlig hjerne til din næste pc, hvorfor vi kvitterer med karakteren fem ud af seks.

Selv om grafikydelsen er forbedret, befinder Intel sig dog stadig i de lave ydelsesmæssige luftlag. Husk derfor et selvstændigt grafikkort, hvis du stiller moderate eller høje krav til afvikling af blandt andet 3D-grafik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere