Læs også:
It-branchens gerbyrgrippe kaster sig over Posten
Oracle erkender problem med virtualiseringslicenser
VMware: Oracle er en virtualiserings-showstopper
Det svarer til at kigge på en fin ny bil, man faktisk har glimrende råd til. Og så alligevel købe en gammel spand.
Nogenlunde sådan forklarer it-chef Torsten Balslev fra den svenske detailhandelskæde Nilsongroup, hvorfor han ikke køber det hardware, han egentlig gerne ville have.
For at undgå de skyhøje licensomkostninger, som Oracle tilføjer ham, hvis han køber hardware med flere kerner, nøjes han med enkeltkernemaskiner og må lade de moderne maskiner stå på hylden hos forhandleren, fortæller han til Computerworlds søstermedie ComputerSweden.
"Bare fordi der kommer ny hardware, er vi ikke villige til at købe flere licenser," siger han.
Masser af licens-kritik
ComputerSweden har ligesom Computerworld i Danmark tidligere skrevet om Oracles licensmodel for virtualisering.
I Sverige siger flere it-chefer, at Oracles licensregler skaber problemer for dem. Men de fleste har ikke lyst til at stå offentligt frem med kritikken.
Kritikken går især på, at Oracle forsøger at styre kunderne over på Oracles egne virtualiseringsløsninger, og i øvrigt tager sig betalt for hver eneste processor-kerne, hvis kunderne bruger virtualisering fra VMware.
Jo flere kerner, jo større licensomkostninger.
Torsten Balslev har forsøgt at få ændret sin aftale med Oracle, men har løbet panden mod en mur.
"Oracle henviser til, at det er en amerikansk virksomhed," siger han.
Både i Sverige og i Danmark afviser Oracle, at der skulle være uklarhed og urimelighed i deres licenspolitik.
Meget besværligt
Licensspecialisten Ester Capretti fra it-servicevirksomheden Atea mener, at licensreglerne i forbindelse med virtualisering er en jungle.
"Det er besværligt, fordi virtualiseringsudviklerne ikke har de samme regler som de, der senere leverer programmerne," siger hun og peger på, at Oracles licensregler er mere komplicerede end eksempelvis Microsofts, fordi Oracle tager sig betalt per kerne."
Oracle har ikke certificeret sine produkter til VMware, og for dem, der bruger VMware til virtualisering af databaser, tager Oracle betaling enten per bruger eller per kerne i processoren.
Dertil kommer, at Oracle ikke yder support på de programmer, der kører på VMware, med mindre det drejer sig om kendte afviklingsproblemer, eller at kunden kan bevise, at problemet ikke opstår som følge af, at man bruger VMware.
Læs også:
It-branchens gerbyrgrippe kaster sig over Posten