Fortæl nu!
"Pressen har en kæmpe opgave i at fortælle, hvad vi kan med teknologien. Det er en afgørende forudsætning for, at vi kan gå i dialog med borgerne om mulighederne i digitaliseringen," siger ministeren og deler engageret opgaver ud til de medlemmer af verdenspressen, som er tilstede.
10 minutter tidligere stod gruppen presset ind i den sættevogn, som udgør den ene af Region Syds fire mobile mammografi-busser. Her gav ledende overlæge Walter Schwartz fra Odense Universitets Hospital et indblik i digitaliseringens betydning for tilbuddet om screeningen af raske kvinder, som ikke er patienter.
Docking-stationer
Derfor er det helt afgørende, at screening ikke kræver, at kvinderne skal bruge en hel dag på at komme frem og tilbage til et hospital, og at de fire røntgenbilleder bliver tjekket af en læge hurtigst muligt. Region Syd har dockning-stationer til mammografi-busserne i blandt andet Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder, som denne bus betjener.
Når Falck ankommer med sættevognen til en ny destination, så skal den blot kobles til et skab på parkeringspladsen, der udover vand og rigeligt med strøm (røntgenapparatet kræver 60 ampere) leverer fiber til datatraikken. Dermed kan hver af de fire store billeder fra en enkelt screening overføres til to sygehuse i region nærmest i realtid.
Velfærdsteknologi
Det giver Walter Schwarts team mulighed for at levere hurtige svar. Dermed er screeningen om ikke direkte blevet en hyggelig oplevelse for kvinderne, så dog en værdig velfærdsydelse i kampen mod brystkræft.
Det var også digitaliseringens muligheder for omsorg, der var på programmet, da Charlotte Sahl-Madsen besøgte Trænings- og Forebyggelsescenteret i Aabenraa en time tidligere. Her lavede KMD en demonstration af en foreløbig kun tre uger gammel løsning kaldet Online Omsorg.
KMD har i samarbejde med Aabenraa, Aalborg, Greve og Kerteminde kommuner lavet en online-løsning, der består af en klient med trykfølsomskærm og integreret CPU.
Brugergrænsefladen kan kommunerne så anvende til at levere personlig tilpasset omsorg fra videoer med genoptræningsøvelser, beskeder om taxakørsel til lægen, deltagelse i for eksempel live genoptræning eller 24 timers videokontakt.
Online Omsorg er i bund og grund en internetportal, der anvender kendte collaboration-værktøjer i en ny kontekst som hjemmepleje, sygepleje og genoptræning. Projektet er finansieret med midler fra ABT-Fonden, der skal hjælpe kommunerne med at indføre arbejdskraftbesparende teknologi.
Ansvar og etik
Reelt er der igen grænser for løsningens muligheder for kommunikation og overvågning af borgerne. Det rammer lige ned i den konservative ministers mærkesager: Muligheden for selv at tage ansvar både for at gøre noget og sige fra overfor teknologien.
"Her er nogle etiske dimensioner, som vi er nødt til at diskutere. Men igen kræver det en dialog, og jeg forstår simpelthen ikke, at der ikke er nogen private virksomheder, som samler op på alle disse gode tanker og formidler eller arbejder videre med dem," siger Charlotte Sahl-Madsen.
Når hendes feltstudier denne mandag foregår i Sønderjylland, så skyldes det ifølge Charlotte Sahl-Madsen, at netop Sønderjylland er den del af landet, hvor flest mulige borgere ifølge ministeriets egne tal vil kunne få mest bredbånd.
Dermed skulle sønderjyderne også hurtigst kunne høste digitaliseringsfrugterne, hvis mulighederne ellers bliver taget i brug.
Arbejdskraft
Hos virksomhederne støder videnskabsminister Charlotte Sahl-Mortensen på andre barrierer. Regionens største softwarevirksomhed er Telebilling, som leverer højt specialiserede løsninger til afregning hos teleselskaber.
Her er det især udfordringen i at skaffe arbejdskraft til området, som bekymrer administrerende direktør Jesper Schack.
Men nogle få hundrede meter derfra er det helt traditionelle udfordringer med at synliggøre værdien af ny teknologi, som trænger sig på i mediehuset Syddanske Medier.
Medievirksomheden rummer blandt andet avisen JyskeVestkysten, radioen Skala.fm samt netnyhedstjenesten JV.dk og dominerer markedet for lokale nyheder fra Esbjerg og Kolding i nord til landegrænsen i syd.
Sidste år gik selskabet i gang med at erstatte et sammensurium af teleløsninger og dataforbindelser med en Microsoft Lync-løsning, der er softwaregigantens bud på en platform for unified communications.
På redaktionen i Sønderborg får videnskabsministeren i selskab med chefredaktør Peter Orry og souschef i it-afdelingen Christian Bjøklund en demonstration af de voldsomme digitale kræfter, som udløses af blandt andet telepresence, video, applikationsdeling og mobilitet.
National trods lokal forankring
Dagen startede også hos en virksomhed, der bruger digitaliseringen aktivt i arbejdet med at være national trods den lokale forankring. Hos Sydbank i Aabenraa så ministeren bankens tv-setup.
Det er selskabet Gigacontent, der leverer tv-løsningen, som gør det muligt for Sydbank at koble sig direkte op til TV2 News, DR og andre tv-stationer. Selskabet er ejet af Globalconnect og Fyns Energi og står udover leverancen af studiehardware også for trafikken via Globalconnects fibre.
Sådan en løsning koster ifølge Jan De Blanck fra Gigacontent 100.000 kroner at etablere. Det månedlige abonnement koster 10.000 kroner, og hertil kommer betaling for trafik og teknisk personale.
For Sydbanks administrerende direktør Karen Frøsig er det investeringen værd. Tv-studiet blev etableret i 2005, og efter en noget træg start tog aktiviteten for alvor fart med etableringen af TV2 News. I 2010 var studiet således koblet på TV2 News 155 gange, mens der blev gennemført mere end 300 direkte interviews fra studiet.
"Det er jo befordrende, ja, imponerende at se, hvordan der bliver arbejdet med digitalisering på mange forskellig måder. Vi skal selvfølgelig fokusere på meget bedre borgerservice, men der altså også nogle kæmpe muligheder for private virksomheder i digitaliseringen," siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.