Artikel top billede

Webbutikker kæmper med kriminelle kunder

Foreningen for internethandel, FDIH, har øjene rettet mod kunder, der snyder web-butikker. Ikke omvendt.

Læs også:

Rasende webkunder: Hvor er vores smartphones?

Vrede kunder politianmelder webbutik for fusk

I sidste uge skrev Computerworld at Diamond Data i flere tilfælde har trukket penge fra kunders konti uden at sende varerne.

Hos FDIH, Foreningen for Distance- og Internethandel, er bekæmpelsen den slags svindel imidlertid ikke noget, der er fylder meget på dagsordnen.

Her er fokus rettet den modsatte vej. Nemlig mod kunder, der forsøger at snyde web-handlerne. 

Hører til sjældenhederne 

"Egentlig svindel og misbrug af kundernes tillid er noget, som hører sjældenhederne til," vurderer Henrik Theil, kommunikationschef i FDIH.

Ifølge ham er problemerne, vi ser idag, typisk tilfælde, hvor hårdt pressede butikker ikke lever op til det, de skal levere, fordi det er de sidste aktiviteter i en døende forretning, der ofte går konkurs kort tid efter.

Derudover er der principielle diskussioner om, hvordan man for eksempel reparerer en computer.  

"Vi er på et niveau, hvor der er grund til at have fuld tillid til dem, man handler med," siger han og peger på e-handelsmærket, hvis man vil være helt sikker.

En undersøgelse viste for nylig også, at danskerne er europamestre i nethandel.

FDIH, hvis medlemmer godt nok er netop forretningerne, oplever i stedet flere episoder, der går den anden vej. 

"Vi oplever et stigende problem med nogen, der forsøger at bestille varer, få dem leveret og bagefter trækker betalingen tilbage eller bruger falske kreditkort. Det er faktisk et meget større problem. Det er netbutikkerne, der bliver klemt i øjeblikket" siger Henrik Theil. 

Stigende kortsvindel på nettet

Hos Nets fører man statistik over Dankort-svindlen på nettet i Danmark.

Fra 2009 til 2010 er fuskeriet steget med 76 procent til svindel for i alt 6,7 millioner kroner ud af en omsætning på 14 milliarder. Omsætningen steg med 41 procent fra 9,9 milliarder kroner. 

Svindlen stammer typisk fra kortoplysninger, som svindlere har hacket sig til, købt på nettet af andre hackere eller lignende.
 
De mest populære ting at svindle sig til er ifølge Nets typisk dyr forbrugerelektronik eller generelt situationer, hvor man som svindler kan få "penge ud". 

Der er som regel tale om et egentligt tredjemandsmisbrug, som betyder, at forretningen oftest ender med et tab, da de ikke kan dokumentere, at kortholderen har modtaget varen. De må så forsøge at få varerne retur fra dem, som har modtaget dem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere