Det kan vi forvente af Windows 8

Microsoft er i fuld sving med at forme Windows 8. Nogle officielle detaljer om styresystemet er sluppet fri, men også mange rygter cirkulerer på nettet. Vi er klar med en statusopdatering på Windows 8.

Kun Microsoft ved, hvordan den næste version af Windows kommer til at se ud, og hvad det kommer til at hedde, men der kan være store forandringer forude med det kommende styresystem, som brancheobservatører kalder "Windows 8."

Ved dette års Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas offentliggjorde Microsoft, at Windows 8 vil understøtte system-on-a-chip-arkitekturer i ARM-processorer.

Til forskel fra den x86-arkitektur, som de nuværende Windows-bærbare og sationære-pc'er anvender, er de strømbesparende ARM-baserede chip som regel at finde i tablet-pc'er og smartphones.

I sin tale ved CES sagde Microsofts topchef, Steve Ballmer:

"Denne offentliggørelse handler faktisk om at muliggøre en ny klasse af hardware og nye chip-partnere til Windows for at give markedet den bredest mulige vifte af formfaktorer."

Med andre ord vil Windows ikke længere kun høre til bærbare og stationære computere.

Fakta

Microsofts ARM-offentliggørelse udgør selskabets eneste officielt frigivne faktuelle detalje om Windows 8.

I fin overensstemmelse med denne offentliggørelse har selskabet udpeget Nvidia, Qualcomm og Texas Instruments som chip-partnere, så det er sandsynligt, at der vil komme enheder med Windows på markedet bygget på disse tre virksomheders strømbesparende platforme.

Ved en arkitektur-fokuseret konference i London sidste år opfordrede Microsoft til at virtualisere Windows i langt højere grad - muligvis med lagring af applikationer, data, Windows-indstillinger og dele af selve styresystemet online.

Rygter

Der findes ikke mere detaljerede rygter end en lækket præsentation, der angiveligt fremlægger en slags arbejdstegning for Microsofts kommende styresystem.

Disse præsentationer giver ikke noget indblik i de endelige funktioner i Windows 8, men de viser tilsyneladende, i hvilken retning Microsoft går, særligt idet andre rygter bekræfter dem.

I præsentationen beskrives et styresystem, der følger brugerne, hvor end de går. I stedet for at være låst til specifikt hardware kan brugerne frit skifte mellem desktop, bærbar og tablet-pc.

Der nævnes her også en nulstillings-knap, der bevarer applikationer og indstillinger, men fjerner virusser og andre problemer.

Nogle brancheobservatører peger på, at denne funktion kan blive mulig, da applikationer og indstillinger gemmes online.

Hvad angår Microsofts mål om computere, der tænder øjeblikkeligt, faldt blogger Manan Kakkar over et Microsoft-patent angående anvendelsen af en hypervisor - en anden virtualiseringsmetode - til at dele styresystemet op i et system til almene opgaver og et system til specialiserede opgaver såsom til tv og tablet-pc'er.

De specialiserede opgaver kan ifølge Kakkar komme op at køre øjeblikkeligt, selv om kernestyresystemet måske tager 30 sekunder at starte op.

Og hvordan vil Microsoft opnå disse letvægtsudgaver af sit styresystem? Et rygte sat i gang af Paul Thurrott hævder, at Windows 8 vil introducere en flise-baseret brugergrænseflade ved navn "Mosh," der skal fungere som brugergrænseflade til tablet-pc'er og andre mindre touch-baserede enheder.

Vi har også hørt rygter om et nyt framework til applikations-udvikling med kodenavnet "Jupiter," hvis mål er at hjælpe udviklerne til at skabe dynamiske, visuelt indbydende og fordybende applikationer til en kommende app-butik til Windows.

Dette initiativ kan muligvis også være et forsøg fra Microsofts side på at gøre udviklerne i stand til at skabe applikationer, der fungerer på både traditionelle x86-baserede CPU'er og ARM-baserede processorer uden omfattende genkompilering og omprogrammering.

Spekulation

Hvis du tvivler på, at Windows 8 bliver grundlæggende anderledes end sine forgængere, så overvej denne påstand, der kortvarigt kom op til overfladen på en Microsoft-udviklerblog i 2009:

"Hvad man som minimum kan tage for givet er, at den næste version vil være fuldstændig anderledes, end hvad folk som regel forventer af Windows ... De temaer, der har været oppe at vende, afspejler oprigtigt, hvad folk i årevis har eftertragtet, og det vil ændre måden, hvorpå folk tænker på pc'er, og hvordan de bruger dem. Det er pc'ens fremtid."

Microsoft fjernede dog hurtigt dette blogindlæg efter publiceringen.

Så måske er det rimeligt at antage, at selskabet faktisk sigter efter at ruske op i tingene med Windows 8?

Det samlede billede

Det er tydeligvis Microsofts mål at skabe et styresystem, der kan skalere mellem forskellige typer af enheder.

ARM-understøttelsen giver grundlaget, og cloud-services - online tjenester - kan blive en vigtig byggeklods. Udfordringen for Microsoft vil være at lade den velkendte Windows-oplevelse og bagudkompatibiliteten forblive intakt samtidig med at indfri nogle af sine vidtløftige ambitioner.

Og så et sidste rygte: Microsoft sigter angiveligt efter at udgive Windows 8 i 2012. Mon softwarekæmpen kan nå at få alting på plads til den tid?

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere