Test: Dejlig DAB gik ned med et brag
Hvis man gerne vil have adgang til de myriader af radiostationer, der er på internettet, så er en DAB-radio det rigtige værktøj.
Sensia hedder en ny DAB-radio med adgang til radiostationerne i Cyberspace.
Radioen, som vi tidligere, har omtalt, har en 5,7 tommers berøringsfølsom farveskærm og tilbyder udover musik også direkte adgang til sociale medier som Facebook og Twitter.
I den uge vi havde radioen til test, lykkedes det nu ikke at få hul igennem til Twitter, muligvis fordi vi ikke prøvede ret meget.
Skærmen kan vise albumcovers, hvilket program der lyttes til eller slideshows, som enkelte radiostationer tilbyder.
Ifølge producenten har i øjeblikket 16 stationer i Storbritannien, tre i Schweiz, to i Tyskland og et par stykker i Australien slideshows, og mange flere er på vej.
Endelig fungerer radioen som mediestreamer, så man via sit trådløse netværk kan lytte til musik fra computeren eller andre lagringsenheder. Radioen er desuden kompatibel med den kommende DAB+ standard.
Fine fingre
Man skal være lidt præcis med fingrene på den trykfølsomme skærm, ellers kan man hurtigt komme galt af sted.
For eksempel fandt vi ud af, hvordan vi valgte favoritter ved at trykke på ikonet for den aktuelle radiostation, men flere gange ville vi bare lukke den pågældende station, men ramte ikke præcist nok, og så var stationen pludselig tilføjet listen over favoritter.
Efter lidt trykken lykkedes det familiens yngste med de mindste fingerspidser at knække koden, så vi kunne reducere favoritlisten til de egentlige favoritter.
Starten på vores DAB-eventyr gik helt smertefrit. Smerterne kom først senere.
Strøm til og så kørte det faktisk med det samme for os med Pure Sensia. Vi fik forbundet radioen med vores lokale trådløse netværk (WLAN) og fik indtastet netværksnøglen og voila - ud over en masse danske radiostationer dukkede der pludselig internationale stationer op i tusindvis.
Alt for mange til at give noget, der ligner et overblik. Men så er det, at man kan søge på genre, kunstner, album, land og lydkvalitet og på den måde koge antallet af stationer ned til et lidt mere overskueligt antal.
Søg på Techno (sproget er engelsk) og det vælter frem med mere tekno, end du kan forestille dig. Vælger du FM Radio i stedet for DAB, står de danske stationer i kø, mens der her ikke er nogen udenlandske.
Lyden af bølger til aftensmaden
Lydkvaliteten er fin, og radioen kan med sin 30 watt forstærker spille rigeligt højt.
Udover at høre musik kan man også finde et bibliotek af lyde. For eksempel går stille bølgeslag i en sø fint i spænd med indtagelse af aftensmaden, men der kan også vælges syngende fugle, lyde fra forskellige motorcykler, julelyde og store 'ocean waves' som lydtæppe.
Og så gik den ned
Efter nogle dages fornøjeligt selskab var det slut. Sensia vågnede op en morgen og var død.
DAB-boksen præsenterede følgende kedelige besked på sin farveskærm: 'Waiting for upgrade, press power button to exit'.
Sådan stod der på skærmen, men uanset hvor meget vi trykkede på 'power button', skete der intet. På nettet, hvor radioen har sin egen side, var det heller ikke lige til at finde noget medicin.
Først da vi via mail havde været i kontakt med den engelske support-side, fik vi omsider en forklaring og et link, der førte til en hardwareopgradering, som kunne lægges ind i radioen via et USB-kabel.
Efter den omgang virkede DAB-radioen igen, som den skulle, men det trækker voldsomt ned, at den sådan uden advarsel bare går ned.
Hvad nu hvis man bare er radio-glad og ikke spor teknologi-kyndig, eller man ikke lige har en bærbar computer og et USB-kabel ved hånden?
Da radioen i sin tid blev præsenteret på et pressemøde, gik den i øvrigt også ned lige pludselig og skulle genstartes for at komme op at køre igen.
Den hårde konklusion er, at producenten Pure har været lige en tand for hurtig til at sende radioen i handlen, inden den var fuldstændig gennemtestet. Der bør ikke være kedelige overraskelser i en radio til 3.000 kroner.
Nye programmer til radioen
Når det er sagt, så er det altså stadigvæk en fed radio med mange talenter. Udover at høre radio og se lysbilledshow er det muligt med Sensia at nå meget af det indhold, der er tilgængeligt på nettet som for eksempel nyheder, adgang til Picasa (online fotoalbum) og som nævnt de sociale sider Facebook og Twitter.
Tredjepartsleverandører er allerede i gang, og der kommer løbende nye apps til radioen.
Sensia vejer 1,9 kilo og står på en lille fod, så den kan drejes trinløst i flere retninger. Tilbehør er en fjernbetjening, der matcher i stil og farve. Radioen er kun født med strøm fra lysnettet. En batteripakke koster nogle hundrede kroner og skal købes separat.
Med hensyn til den digitale standard DAB, (Digital Audio Broadcasting), så er DAB+ en ny udvidet version af DAB, og en del lande anerkender den som deres førstevalg af digital radio. Sidste år blev det besluttet, at Danmark også vil gå over til DAB+, men der går nogle år, før DAB+ for alvor får fat her i landet.
DAB-radioen er i handlen nu, og prisen er i skrivende stund omkring 3.000 kroner.