Ingen adgang.
Sådan er beskeden fra Skats embedsmænd, når det gælder adgang til oplysninger om, hvorvidt skattefar har fulgt op på de skattemæssige tømmermænd af de kommunale embedsmænds årelange gaveræs.
En af de mange modtagere af gaver fra KMD er Hedensted Kommunes kommunaldirektør, Jesper Thyrring.
I forbindelse med afsløringen af, at han havde fået en overnatning og koncert-tur betalt af KMD, fortalte han Computerworld, at han ikke havde betalt skat af sin gave.
Siden kontaktede han KMD for at få oplyst værdien af gaven og derefter Skat, hvor han fik forhøjet sin personlige indkomst med 2.070 kroner.
Skat: Vi har tavshedspligt
Men Skat afviser at give aktindsigt i, hvorvidt der er rejst sager mod andre KMD-gavemodtagere.
Begrundelsen lyder:
"...oplysninger er begrænset af særlige bestemmelser om tavshedspligt."
Tavshedspligten gælder over for "uvedkommende," forklarer Skat.
"Begrebet 'uvedkommende' fortolkes restriktivt i forhold til private, herunder pressen," skriver Skat i afgørelsen.
I går kom Skat med en redegørelse, der viser, at 11 personer hos Skat har modtaget så mange gaver eller så store gaver, at de har fået en intern påtale.
Fem chefer havde eksempelvis i 2004 været på safari-tur betalt af it-firmaet Accenture.
Ifølge Jyllands-Posten har de fire chefer, som det lykkedes avisen at fange for en kommentar, nægtet at kommentere, hvorvidt de har selvangivet weekendopholdet.
Strammet op
De mange gavesager har betydet, at KMD har stoppet sin gavepraksis, ligesom KL og flere kommuner har indskærpet reglerne over for de ansatte. Flere redegørelser har da også slået fast, at gave-modtagelse strider mod forvaltningsretlige principper.
Hos politiet, hvor landets politidirektører i øvrigt selv har modtaget gaver i stor stil, har de dog ikke vurderet sagerne alvorlige nok til at rejse tiltale efter straffeloven.
Gave-reglerne er sat i verden, fordi der ikke må herske den mindste tvivl om embedsmændenes habilitet.