Fordelingen af penge til drift, vedligehold og innovation er så skævt fordelt i mange virksomheder, at manglende investeringer i innovation går ud over konkurrenceevne og bundlinje. Det er en af konklusionerne i en undersøgelse, som software-koncernen SAP står bag.
Danmark er ikke med i undersøgelsen, men SAP's danske landechef, Thomas Djursø, nikker til konklusionerne:
"I store træk tror jeg, at undersøgelsen rammer danske forhold meget godt. Omkring en fjerdedel af det samlede it-budget går til innovation, og følger vi forretningernes forespørgsler, så burde den andel være højere," siger han.
For meget til drift
Undersøgelsen omfatter knap 500 it-beslutningstagere fordelt på otte lande. En tredjedel af de spurgte mener, at deres it-strategi fokuserer for meget på 'bare' at holde it-systemerne kørende i det daglige.
De 487 it-budgetansvarlige i den SAP-sponserede undersøgelse kommer fra henholdsvis Storbritannien, Rusland, Tyskland, De Forenede Arabiske Emirater, Frankrig, Saudiarabien, Italien og Qatar.
Strategien med 'bare at holde lyset tændt' afholder 60 procent af de spurgte fra at investere i innovation.
Usikkerhed omkring økonomien angives af 48 procent af de adspurgte som en væsentlig årsag til de manglende investeringer i innovation, mens 39 procent mener, at der bliver brugt for mange penge på driften.
Hvis bare...
Mange mener ligeledes, at denne situation går ud over såvel konkurrenceevne som produktivitet. SAP Danmark oplever kunder, som gerne vil øge investeringerne i innovation og dermed få bedre gang i forretningen, hvis bare de kan få reduceret deres udgifter til drift og vedligehold.
Thomas Djursø siger:
"Vi forventer ikke, at it-afdelingerne får øget deres budgetter væsentligt. Tværtimod går det snarere den anden vej, så pengene skal findes et andet sted. Jeg tror, at hvis man kan optimere drift og vedligehold med de løsningsforslag, som vi eller andre leverandører stiller op med, så kan kunderne få frigjort nogle penge til at investere i mere innovative it-løsninger og på den måde forbedre deres konkurrenceevne."