Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

SKI-ejer til kommune: Brug SKI "i god tro"

KL, der ejer 45 procent af SKI, havde et klart budskab til en kommune, der henvendte sig om rådgivning omkring it-udbud.

Norddjurs Kommune besluttede som følge af at være en af 28 kommuner, der har tegnet en ulovlig it-kontrakt med KMD uden om udbud, at gennemgå alle sine it-kontrakter.

Udover KMD-kontrakten ville man således også konkurrenceudsætte en stribe andre it-kontrakter.

Derfor spurgte kommunen i efteråret 2010 blandt andet et advokatfirma og KL til råds om forskellige udbudsmuligheder.

Advokater advarede mod SKI

Advokatfirmaet Hjulmand & Kaptain påpeger i en mail til kommunens økonomidirektør 8. september 2010, at "ved en gennemgang af praksis fra Klagenævnet for Udbud og vejledende udtalelser fra Konkurrencestyrelsen fremgår det, at SKI ved de afholdte udbud ikke har iagttaget de udbudsretlige regler til fulde."

Advokaterne konstaterer, at der har været fejl i udbudsmaterialet hos SKI, og at Klagenævnet har annulleret flere rammeaftaler indgået af SKI.

"Risikoen for kommunen kan altså være, at en given rammeaftale om levering af it-ydelser måtte blive annulleret på grund af en tilsidesættelse af de udbudsretlige regler," advarer advokatfirmaet Norddjurs Kommune.

Ligesom firmaet Hjulmand & Kaptain påpeger, at en "kontrakt indgået på baggrund heraf vil i henhold til lov om håndhævelse af de udbudsretlige regler kunne erklæres for uden virkning."

"Fremadrettet ville det være selvfølgeligt, at kontrakterne måtte ophæves og nye kontrakter indgåes," skriver advokaterne.

KL: I er i "god tro"
Således henvender Norddjurs Kommune sig også til kommunernes forening, KL, fremgår det af dokumenter, som Computerworld er i besiddelse af.

Ifølge dokumenterne var rådet til kommunen fra KL, der ejer 45 procent af aktierne i SKI, følgende:

"KL's holdning er, at hvis kommunerne følger SKI's anvisninger, så skulle det ikke give problemer med afholdelse af udbudsforpligtigelsen."

"Hvis det alligevel giver problemer, så er kommunerne ifølge KL i "god tro", fordi SKI trods alt råder over betydelige kompetencer på området, og man må som kommune forvente, at der er orden i sagerne, når man følger SKIs vejledninger."

KL påpeger dog, at det i sidste ende er kommunens ansvar, at indkøbskontrakterne ikke strider mod udbudsreglerne. 

Ender i SKI-kaos

Siden er SKI's to direktører blevet fyret og organisationen er i gang med en omfattende oprydning i SKI-aftalerne. Hele 16 aftaler er blevet opsagt.

Sågar har finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) og KL-formand Jan Trøjborg (S) været ude med en fælles plan for, hvordan SKI kan komme på ret køl igen.

Kommunaldirektøren hos Norddjurs Kommune endte i øvrigt med at indstille til kommunens politikere, at førsteprioritet bliver at koble sig på et fælles udbud med andre kommuner, eventuelt via Kombit.

Dernæst SKI-muligheden og sidste løsning vil være, at kommunen selv afholder udbuddet, fremgår det af dokumenterne.

KL: Styrelsen havde anden opfattelse
Hos KL i dag slår man fast, at det er SKI's opgave er rådgive og vejlede om SKI's rammeaftaler.

"SKI's jurister har givetvis vurderet, at den anvendte metode har været i overensstemmelse med gældende regler," siger Michael Hald fra KL.

"Det er der så nogle andre jurister i Konkurrencestyrelsen, der har en anden opfattelse af, og det tager vi til efterretning."

KL noterer sig, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er kommet med en vejledende udtalelse, som indebærer, at en række rammeaftaler skal opsiges.

"Det fremgår af SKI's hjemmeside, hvilke aftaler det drejer sig om, og hvad SKI vil foretage sig i den sammenhæng. Vi forventer ikke, at det vil have betydning for allerede indgåede kontrakter," siger Michael Hald.
 
En forventning som udbudseksperter ikke deler. Det kan du læse mere om her.

Han peger desuden på, at KL og Kombit har inviteret kommunerne til at deltage i et samarbejde om udbud af nogle af de mere komplekse kommunale it-systemer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere