Læs også: Dansk avis sender Wikileaks ind i Amazon-varmen
Den danske avis Politiken er blevet berømt uden for Danmarks grænser, efter dagbladet har opsat servere til at spejle web-sladrehanken Wikileaks' diplomatiske dokumenter i den såkaldte Cablegate-sag.
Dansk spejl i tysk spejl
Wikileaks-spejlet hos den danske avis har blandt andre fået den velrenommerede tyske avis Der Spiegel til at skrive historien "Politiken spejler Wikileaks på Amazon-servere".
Blandt andre amerikanske, belgiske, indiske og norske medier samt uofficielle nyhedskanaler for Wikileaks fortæller, hvordan Wikileaks takket være den danske avis er tilbage i Amazon-skyen.
Politiken bliver også fremhævet i en debat på den ansete britiske avis The Guardian.
Her oplyser debattøren, at den danske avis dermed har tilsluttet sig andre veletablerede medier som de franske aviser Owni and Libération, der begge spejler Wikileaks på deres hjemmesider.
Amazon er årsagen til omtale
Politiken er dog langt fra den eneste organisation, der spejler Wikileaks' Cablegate-sag.
Årsagen til interessen fra verdenspressen er derimod, at Politiken har valgt at spejle Wikileaks-sitet i Amazons elastiske sky, efter Amazon ellers tidligere har afvist at have Wikileaks som kunde.
Formodningerne i den henseende går på, at Amazon i lighed med PayPal, Visa, Mastercard og EveryDNS er blevet presset af den amerikanske regering. Endnu har ingen dog kunnet påvise den påstand.
Forsvarer ytringsfriheden
Valget af spejlingen af Wikileaks på Amazon-servere var dog mere eller mindre tilfældigt ifølge Per Palmkvist Knudsen, it-direktør for JP/Politikens Hus.
Per Palmkvist Knudsen har fortalt Computerworld, at Politiken i bund og grund har opstillet spejlet som en støtte til Wikileaks' ytringsfrihed.
Lige præcis ytringsfriheden var også drivkraften hos en anden dansk avis, da den i 2005 udsendte tolv tegninger af profeten Muhammed.
Den historie blev også grebet af verdenspressen.