Artikel top billede

IBM vil køle ny supercomputer med varmt vand

IBM skal bygge en supercomputer på tre petaflops.

Computerworld News Service: Det globale kapløb om, hvem der har den største beregningskraft, fortsætter.

Tysklands Bavarian Academy of Sciences and Humanities (Bayerische Akademie der Wissenschaften) har indgået kontrakt med IBM om at bygge en supercomputer, der - når den står færdig i 2012 - vil være i stand til at presse tre petaflops igennem, hvilket i dag ville gøre den til verdens hurtigste supercomputer.

SuperMUC, som den kommer til at hedde, vil blive administreret af akademiets Leibniz Supercomputing Centre i Garching i Tyskland.

Skal anvendes til forskning

Supercomputeren vil være tilgængelig for europæiske forskere, der kan bruge den til at udforske grænserne indenfor medicin, astrofysik og andre videnskabelige discipliner.

"Med den nye supercomputer får det tyske og europæiske forskningsmiljø et skub mod forkanten af den internationale konkurrence på området," udtaler Martin Jetter, der er bestyrelsesformand for IBM Tyskland, i en pressemeddelelse.

Ny form for køling

Systemet vil gøre brug af 14.000 Intel Xeon-processorer placeret i IBM System x iDataPlex-servere.

Det vil også anvende en ny form for køling ved navn Aquasar, som IBM har udviklet, og som bruger varmt vand til at køle processorerne.

Dette design bør ifølge IBM nedsætte elforbruget til køling med 40 procent.

"SuperMUC vil levere en tidligere uopnåelig energieffektivitet og peak-ydelse ved at udnytte massiv parallelberegning fra Intels flerkernede processorer samt den innovative teknologi med varmtvands-køling fra IBM. Denne tilgang vil lade industrien udvikle endnu kraftigere supercomputere, samtidig med at elforbruget holdes under kontrol," forklarer Arndt Bode, der er bestyrelsesformand for Leibniz Supercomputing Centre, i en pressemeddelelse.

Når det er bygget, vil systemet sandsynligvis rangere i nærheden af toppen af den halvårlige liste over verdens 500 kraftigste supercomputere.

Øverst på den senest udgivne Top 500-liste finder man den kinesiske Tianhe-1A, der er blevet målt til 2,67 petaflops. En petaflops er 10^15 floating point-beregninger per sekund.

SuperMUC får dog ny konkurrence om denne eftertragtede topplacering: Lawrence Livermore National Laboratory og Oak Ridge National Laboratory, der begge er finansieret af USA's energiministerium, er i gang med at bygge hver deres supercomputer på 20 petaflops.

Begge forventes at være operationelle i 2012.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere