Test: Spotify er en musiktjeneste i absolut topklasse
Meget er blevet sagt og skrevet om den svenske musiktjeneste Spotify. Og en del af opmærksomheden skyldes ikke mindst, at det er ganske gratis at lytte til de mere end 10 millioner musiknumre, som firmaet stiller til rådighed for sine brugere i de lande, hvor tjenesten er tilgængelig.
Danmark er desværre ikke et af de lande. Her har det nemlig endnu ikke været muligt for Spotify at nå til enighed med komponisternes rettighedsorganisation, KODA, om, hvordan de danske artister skal kompenseres.
Den gratis version er finansieret af reklamer, men det er også muligt at få en version uden reklamer, som i stedet koster et fast beløb hver måned.
Der findes også en Premium-udgave, der samtidig giver mulighed for at bruge Spotify på mobile enheder så som en iPod eller mobiltelefon.
Denne anmeldelse drejer sig udelukkende om premium-udgaven, der koster 99 svenske kroner om måneden, hvilket svarer til cirka 80 danske kroner.
Sådan virker det
For at få adgang til de mange musiknumre kræver det, at du installerer Spotifys egen musikafspiller. Den minder i sin opbygning meget om Apple iTunes, hvor du i venstre side har dine afspilningslister og et søgefelt, der søger i hele Spotifys musikdatabase, som er imponerende stor.
Når du finder et musiknummer eller album, du gerne vil høre, dobbeltklikker du bare på nummeret, og så starter musikken. Mere behøver du faktisk ikke gøre.
Ud over at høre musik kan du læse biografier over de forskellige kunstnere og se forslag til andre lignende kunstnere. Du kan også oprette radiostationer, der spiller musik, der minder om den musik, du hører lige nu - på samme måde som du måske kender det fra eksempelvis Last FM.
Du kan også oprette playlister med dine yndlingsnumre eller albums. Det sker ganske enkelt ved hjælp af drag-and-drop, og du kan se dine playlister på alle de computere og enheder, du bruger Spotify på.
Playlisterne kan du dele med andre - eksempelvis over Facebook. Du kan også gå på oplevelse i andre folks playlister. Blandt andet på hjemmesiden sharemyplaylists.com, der er dedikeret til at dele Spotify-playlister. Og der findes masser af lignende sider rundt omkring på nettet.
På et tidspunkt kan det blive lidt uoverskueligt med mange playlister, men så er der mulighed for at sortere listerne i mapper, så du for eksempel kan have en mappe med elektronisk musik, en med rock og så videre. Du kan også bare slette playlisterne, når du er færdig med dem. Fordelen er jo netop, at det bare er playlister, og at musikken rent fysisk ligger ude på Spotifys servere.
Virker også offline
Som udgangspunkt bliver al musik streamet over internettet.
Det betyder, at musikken starter øjeblikkeligt, uden at du behøver hente den ned til maskinen først.
Hvis du har en bare nogenlunde hurtig internetforbindelse, føles det præcis, som om musikken bliver afspillet lokalt fra computeren.
Man kan virkelig mærke, at der er gjort meget ud af, at musikafspilningen skal foregå så gnidningsfrit som muligt. Og det gør det virkelig.
Hvis du skal ud at køre i tog eller op at flyve eller på anden vis vil være afskåret fra internetadgang, er det også muligt at gøre dine playlister tilgængelige offline.
Du vælger blot en playlist og trykker på knappen 'Available Offline' øverst til højre, og så har du ikke længere brug for internetforbindelse.
Genial mobil-applikation
Ud over at fungere på din pc eller Mac kan du også bruge Spotify på din mobiltelefon eller iPod. I skrivende stund findes Spotify til både iOS, Android, Symbian og Palm OS. Vi har prøvet Spotify til Android, og det virker intet mindre end fremragende.
Så længe du er online enten ved hjælp af WiFi eller 3G, bliver dine playlister automatisk synkroniseret, så du har adgang til præcis den samme musik på din mobil eller iPod, som du har på din pc eller Mac.
Det er også ekstremt let at søge efter andre musiknumre direkte fra din mobiltelefon samtidig med, at det er nemt at oprette playlister på mobilen.
Du kan også gøre dine playlister tilgængelige offline, så du ikke behøver at frygte for høje mobilregninger eller bekymre dig om 3G-dækningen i sommerhuset.
Det eneste minus med mobil-applikationen er, at dine playlister ikke sorteres i mapper, hvilket gør det lidt besværligt at finde frem til den rigtige liste på farten. Heldigvis bliver dine offline-playlister automatisk fremhævet, når du ikke har internetadgang på mobilen.
Fremragende produkt
Alt i alt er Spotify et fremragende produkt, der bare fungerer. Og vi ville med glæde betale 80 kroner - eller det dobbelte - om måneden for en tjeneste, der virker så godt.
Det er nemt at bruge, udvalget af musik er enormt, og på mobilen er Spotify-afspilleren bedre end mange af de musikafspillere, der er installeret som standard på de forskellige mobiltelefoner.
Desuden vænner du dig hurtigt til, at du ikke behøver fedte rundt med kabler eller hukommelseskort for at overføre musik - det føles som at have en MP3-afspiller med plads til 10 millioner musiknumre.
Selv om du ikke finder al musik på Spotify - blandt andet mangler Metallica og Beatles - er 10 millioner musiknumre rigtigt mange.
Desuden er det muligt at importere dine egne musiknumre, som du også kan synkronisere trådløst med dine mobile enheder - så du behøver faktisk ikke andre musikafspillere end Spotify.
Det største minus er faktisk, at Spotify endnu ikke virker i Danmark. Det er dog muligt ad omveje at få adgang til tjenesten. Enten ved at benytte en falsk ip-adresse, der får det til at se ud, som om du bor i et af de lande, Spotify virker i, eller ved at lade betalingen falde ved hjælp af eksempelvis en svensk PayPal-konto, eller et udenlandsk kreditkort.
Hvis du ikke bryder dig så meget om omveje, gør Telenors WiMP et hæderligt stykke arbejde og kan næsten det samme.
Spotify gør det bare meget bedre. Afspilleren er en del hurtigere og en tand mere stabil. Mobilapplikationen er lettere at bruge og har flere features, som WiMP mangler - blandt andet muligheden for at spole i numrene og den gnidningsfrie synkronisering mellem pc og mobil.
I det hele taget er Spotify et meget helstøbt produkt, hvor brugervenlighed og tilgængelighed er i top. Vi må bare krydse fingre for, at vi inden længe også i Danmark får mulighed for at bruge den feterede musiktjeneste.