Test: Fri Musik fra Telia lugter af betaprodukt

For 99 kroner om måneden får du adgang til mere end seks millioner musiknumre, du frit kan downloade og høre, lige så tosset du vil. Det er bare ikke altid, det virker efter hensigten. Vi har testet Fri Musik fra Telia.

Test: Fri Musik fra Telia stinker af betaprodukt

At internettet er et rent slaraffenland for musikelskeren, er der efterhånden ikke noget nyt i.

Nettet bugner med muligheder for at hente den nyeste musik i digital form direkte ned på din computer, MP3-afspiller, mobiltelefon eller andre digitale musikafspillere.

En ny tendens er derimod udbredelsen af de såkaldte abonnements- eller streaming-tjenester, hvor du som bruger betaler en fast månedlig afgift, som giver ubegrænset adgang til udbyderens enorme katalog af musiknumre - musikindustriens svar på buffetrestauranten, kunne man passende kalde det.  

Det svenske Spotify, som vi endnu ikke har adgang til i Danmark, er en af de største, men også flere danske tjenester er i løbet af de seneste år dukket op. 

En af de første tjenester, vi så herhjemme, var TDCs Play, men siden er også Telenor og Telia, som denne anmeldelse drejer sig om, kommet på banen med et tilbud om fri musik.

Telias musiktjeneste udmærker sig ved at give adgang til mere end seks millioner musiknumre, og så behøver du ikke være kunde i forvejen hos Telia for at bruge tjenesten.

Seks millioner numre er faktisk en hel del, og hvis du ikke har en alt for specifik og smal musiksmag, vil du med stor sandsynlighed være fint tilfreds med udvalget i Telias ad libitum musikbutik.

Førstehåndsindtryk

Opsætning af den påkrævede Telia Music Player går ret nemt og smertefrit. Det kan dog undre, at Telia ikke har lagt den nyeste version af programmet direkte ud på selskabets hjemmeside, og at vi derfor bliver bedt om at hente en opdateret version, umiddelbart efter vi har installeret programmet på computeren. Det foregår helt automatisk, men betyder, at vi skal igennem opsætningen af programmet to gange, inden vi får lov at komme i gang med at høre musik.

Det umiddelbare indtryk af Telias Music Player er, at det ligner en skrabet udgave af Apples iTunes - så hvis du har prøvet iTunes, vil du hurtigt føle dig hjemme i Telias musikafspiller.

I venstre side er der en menu med adgang til dit musik-katalog og afspilningslister. Øverst finder du et kontrolpanel til at styre musikafspilningen, og nedenunder er der et link til musikbutikken, hvorfra du downloader den musik, du gerne vil høre. Modsat Telenors Wimp er det nemlig ikke muligt at streame musikken direkte fra internettet; den skal downloades til din computer, før den kan afspilles.

Det er der både fordele og ulemper ved. Det er en fordel, fordi du ikke behøver være koblet på internettet for at høre den musik, du allerede har hentet ned på computeren. Desuden bliver det lettere at tilføje musik til Telia Music Player, som du har hentet andre steder fra - præcis som du kender det fra iTunes. Ulempen er selvfølgelig, at musiknumrene fylder op på din computers harddisk, og at du er nødt til at downloade din musiksamling igen, hvis du flytter til en anden computer.

Musikbutik er en rodet affære

Problemerne med Telias musiktjeneste opstår for alvor, når vi prøver at hente musik. Musikbutikken minder nemlig mest af alt om et discountsupermarked en mandag eftermiddag. Det er en temmelig rodet affære. 

Hvis du søger på en bestemt kunstner, får du en lang liste frem med numre og albums i fuldstændig vilkårlig rækkefølge.

Klikker du på kunstnerens navn, får du dog et mere overskueligt overblik over dennes forskellige albums, som du kan klikke på og downloade. Det er bare ikke altid, at samtlige albums viser sig på skærmen. 

Blandt andet forsøgte vi med en søgning på gruppen Pink Floyd, hvilket som forventet returnerede en ret omfattende liste af albums. Men eksempelvis manglede albummet Dark Side of the Moon på listen. Det kunne dog findes ved at søge specifikt efter det. 

På samme måde oplevede vi, at forskellige stavemåder gav forskellige resultater. En søgning på gruppen Belle and Sebastian gav forskellige resultater fra en søgning på Belle & Sebastian. 

Derudover oplevede vi adskillige gange, at vi ikke kunne hente de musiknumre, vi ville. Flere gange blev vi mødt af en gennemsigtig sort kasse med en uspecificeret fejlmelding, nogle gange blev numre sprunget over i download-køen, og andre gange gik vores downloads helt i stå, så vi var nødt til at rydde køen og begynde forfra. 

Tvivlsomme anbefalinger

Selv om der roder i en butik, kan der jo godt være hyggeligt med høflige ekspedienter, der kan give gode råd og anbefalinger til butikkens udvalg.

Men også her føler man sig overladt lidt til sig selv i Telias butik. Godt nok prøver den at anbefale en række kunstnere og albums ud fra, hvilke numre du tidligere har downloadet, men det virker ærlig talt en kende halvhjertet. 

Vi begriber i hvert fald ikke helt, hvorfor Telia anbefaler os at høre Shania Twain, Christina Aguilera og Geri Halliwell på baggrund af vores tidligere downloads, som i skrivende stund er henholdsvis Pink Floyd, Elvis Costello, Arcade Fire, Belle and Sebastian og Tom Waits. Men måske er det bare en pæn måde at fortælle os, at vi har dårlig musiksmag?

Andre gør det bedre

I det hele taget minder produktet lidt om en betaudgave. Musikbutikken er rodet, og de mange fejlmeddelelser betyder, at man næsten får lyst til at slæbe sin gamle cd-samling ned fra loftrummet i stedet for.

Besværet bliver dog væsentligt mindre, når du først har downloadet de numre, du vil høre - så behøver du nemlig ikke musikbutikken.

Faktisk kan du afspille din musik uden at være logget på hos Telia. Derudover er det muligt at brænde cd'er til sommerhuset ud fra dine afspilningslister, ligesom du også kan overføre musikken til din mobiltelefon. 

Fordelen ved Fri Musik fra Telia er, at du ikke behøver at være Telia-kunde i forvejen. Og 99 kroner (79 kroner hvis du i forvejen er kunde hos Telia) om måneden for ubegrænset download af over seks millioner musiknumre er faktisk en ret rimelig pris.

Der findes bare andre tjenester, der gør det meget bedre til samme pris. Blandt andet Spotify, der dog endnu ikke er adgang til i Danmark, men også Telenors WiMP klarer opgaven en del mere elegant.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere