Computerworld News Service: Intel har været i forhandlinger på højt niveau med russiske embedsmænd, hvilket endte med, at chipgiganten truede med at trække sin forskning og udvikling ud af landet, hvis ikke virksomheden kunne blive fritaget for landets strenge love angående import af apparater til datakryptering.
Det beskriver et amerikansk diplomatisk dokument, der er lækket af WikiLeaks.
Intensivt lobbyarbejde
Den diplomatiske indberetning fra USA's ambassade i Moskva 3. november 2009 beskriver det intensive lobbyarbejde, der var nødvendigt for at få sikker hardware ind i landet, som Intel 1.000 russiske teknikere skulle kunne anvende.
"Intel var i stand til at omgå den besværlige licenserings-proces ved hjælp af lobbyvirksomhed på højt niveau og ved at drage fordel af Ruslands ønske om at blive en 'videnbaseret' økonomi," står der i indberetningen.
Nogle lande begrænser eller ligefrem forbyder import af apparatur, der kan lagre krypterede data såsom bærbare og mobiltelefoner.
Det kan gøre det svært for højteknologiske virksomheder med medarbejdere, der arbejder på tværs af landegrænser, at sikre deres immaterial-rettigheder.
En stopklods
Dette hensyn var ifølge det lækkede dokument en stopklods for Intel, der sagde til de russiske embedsmænd, at virksomheden ville være tvunget til at fyre over 200 udviklere og flytte arbejdet med forskning og udvikling til Indien eller Kina, hvis ikke virksomheden hurtigt fik lov at importere særligt krypterings-hardware.
"Denne lobbyisme på højt plan sikrede Intel et møde med topembedsmænd fra (den russiske efterretningstjeneste, red.) FSB (Federal Security Service)," står der i den lækkede indberetning.
"Det lykkedes Intel at demonstrere sin anmodnings rimelighed og derved omgå de aktuelle omfattende licenserings-bestemmelser."
Intel: Vi har ikke truet nogen
Dette er muligvis gode nyheder for Intel, men da de underlæggende lovbestemmelser stadig eksisterer, beskriver det lækkede dokument, at det "tilsyneladende ikke repræsenterer noget gennembrud i forhold til importen af kommercielle produkter med kryptografisk indhold."
Tidligere bestyrelsesformand og koncerndirektør for Intel Craig Barrett mødtes med den russiske præsident, Dmitry Medvedev, for at diskutere "dette og andre emner," fortæller talsmand for Intel Chuck Mulloy i en e-mail.
"Vi har ikke truet nogen," understreger han. "Vi lobbyede og forhandlede med den russiske regering på vegne af os selv, OEM'er og distributører for at gøre noget lettere. Det er alt sammen rutinearbejde, når det kommer til at have at gøre med stater rundt om i verden."
Oversat af Thomas Bøndergaard