Test: Smart fotoudstyr til flotte portrætter

Hvis du virkelig vil tage gode billeder, skal du lære at kontrollere lyset til perfektion. Heldigvis er der hjælp på vej med Strobies Portræt Kit. Vi har testet løs.

Test: Smart fotoudstyr til flotte portrætter

De senere år er der nærmest opstået en hel bevægelse på nettet, der sværger til off-camera flash, altså at du ikke placerer blitzen på dit spejlreflekskamera, men du i stedet bruger den trådløst.

Det betyder, at du ikke længere lader lyset ramme dit motiv frontalt, men i stedet fra en side, skråt oppe fra eller fra en helt alternativ vinkel. Det giver ofte et noget mere flatterende portræt og et mere interessant billede.

De personer, som er vilde med off-camera flash, kalder sig selv strobister, og de gør alt for at kontrollere lyset fra deres blitz.

På nettet findes endda adskillige opskrifter på at skabe udstyr, der får dine flash til at give et lys, der ser professionelt ud.

Firmaet Interfit har spottet strobisternes stigende interesse og har udviklet en pakke med værktøj til portrætfotografering til en overkommelig pris.

Strobies Portræt Kit hedder sættet, der snylter lidt på navnet på den formentlig største webside om off-camera flash, strobist.blogspot.com. Men der er ingen forbindelse mellem de to.

Selve sættet består af en Beauty Dish, en Globe Diffuser, en Softbox (hvid), et Barndoor set, en Snoot, en Honeycomb (bicelle) og et Flex Mount, der bruges til at få monteret de forskellige dele på netop din flash.

Vi kommer på de næste sider ind på, hvad de egentlig kan, og hvordan de fungerede i vores test.

Du behøver i øvrigt ikke at afmontere din flash for at bruge delene - se foto til højre. Men det kan være med til at give dine billeder endnu mere spræl, hvis du flytter flashen væk fra kameraet.

Kvalitetsløft til dine billeder

Den vigtigste del i Strobies Portræt Kit er det såkaldte Flex Mount. Det er et lille stykke gummi, der monteres på selve flash-hovedet. Den del af din flash, der kan tiltes.

Flex Mount sørger for, at du kan montere Beauty Dish, Globe Diffuser og så videre på flashen.

Det er vigtigt, at den medfølgende Flex Mount passer præcist til din type flash, og Interfit dækker feltet bredt, så du kan bruge din Nikon-, Canon- eller en helt tredje type blitz. Ved bestilling skal du blot nævne, hvilken type flash, du skal bruge udstyret sammen med.

Redskaber til bedre portrætter

Den bedste del af Strobies Portræt Kit er uden tvivl Beauty Dish'en, der ligner en tallerken.

Det er meningen, at den skal sørge for et blødt og ensartet lys på motivet, og det fungerer ret godt, når det gælder portrætter.

Du får eksempelvis ansigtet lyst fint op, mens flashen ikke sætter grimme skygger bag motivet, eventuelt på en væg. Et fornuftigt værktøj, der uden den store træning giver dine portrætfotos et solidt kvalitetsløft.

Ligeledes er Barndoor settet, Honeycomb'en og Snoot'en udmærkede redskaber til at ændre lyset fra flashen, så du kan skabe fantastiske billeder.

Barndoor settet fungerer ved, at du - lidt ligesom en dør - kan åbne og lukke for lyset. Foran på settet sidder fire metalstykker - eller døre om man vil - som kan bøjes. Derfor kan du bestemme, om lyset fra flashen kun skal i en bestemt retning, eksempelvis kun mod højre. Dermed lukker du venstre "dør" til. Barndoor settet er praktisk, hvis du har brug for at sætte kantlys på en person. Det vil sige, at lyset skydes skråt bagfra motivet og rammer skuldre og nakke. Dermed vil dit motiv skille sig tydeligere ud fra baggrunden.

Snoot'en var et sjovt bekendtskab. Den er formet som et aflangt rør, som lyset skydes igennem. Du kan bruge den medfølgende Honeycomb til at bløde lyset op sammen med Snoot'en. Takket være formen giver flashen nu et kegleformet aftryk på motivet, lidt ligesom hvis personen blev ramt af et spotlight eller en lommelygte. Det kan bruges til at skabe nogle sjove og meget anderledes billeder.

Til gengæld var vi ikke helt tilfredse med de to resterende produkter i pakken fra Interfit, Globe Diffuser og Softbox.

Normalt er en softbox genial til at bløde det hårde flashlys op, men i Interfits udgave fungerede det ikke helt optimalt. Den lille softbox var besværlig at samle, og billedresultatet i vores test var ikke overbevisende. Heller ikke Globe Diffuser'en var en succes. Selv skriver Interfit om produktet:

- Globe Difuser er ideel for bryllupsfotografen eller den mobile fotograf ved optagelse af større grupper, da den vil sprede lyssætningen i næsten alle retninger og give et herligt blødt lys.

Det fungerede bare ikke optimalt, da vi testede det. Besvares, lyset blev sikkert skudt i alle mulige retninger, men vores motiv blev langt fra lyst perfekt op. Det vil være en overdrivelse at kalde det "herligt blødt lys". Samtidig har vi mistanke om, at vi ligeså godt kunne klaske noget Tupperware på vores flash og opnå præcis samme effekt.

Har du brug for det hele?

Alt i alt er Strobies Portræt Kit et ganske udmærket sæt værktøj til at gøre din portrætfotografering endnu bedre. Prisen ligger lige omkring 1.000 kroner for alle dele i sættet.

I forhold til hvad objektiver, kameratasker og andet tilbehør koster, er det ikke en udskrivning i den dyre ende.

Der findes dog rigtig mange DIY-guider (do it yourself, gør-det-selv) på nettet, der forklarer, hvordan du selv konstruerer lignende produkter - som dem der optræder i Strobies Portræt Kit - til en billig penge.

Det kræver naturligvis lidt fingerfærdighed og en tur i det lokale byggemarked eller hobbyforretning. Man kan dog altid diskutere kvaliteten af hjemmebyg kontra et professionelt snedkereret produkt.

Dermed kan Strobies Portræt Kit ses som et produkt for feinschmeckere, der ikke gider - eller har tid - til selv at skabe produkter til at blødgøre lyset fra den trådløse flash. Og ikke vil risikere blå tommelfingernegle.

Samtidig giver det et lidt mere prof-udseende at troppe op med Strobies Portræt Kit til en foto-seance, i stedet for ens egen hjemmestrikkede Snoot eller Beauty Dish.

Delene i Strobies Portræt Kit kan købes enkeltvis, og det kan vise sig at være en god idé, hvis du ikke har mod på at brænde 1.000 kroner af på hele sættet. Eksempelvis koster Beauty Dish'en 275 kroner og dertil 140 kroner for en Flex Mount, så den kan monteres på din flash. Det kan vi klart anbefale, hvis du holder af at skyde portrætter.
Strobies Portræt Kit får karakteren 4 ud af 6.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere