Artikel top billede

Google udstøder nok et skrig, hvis EU støder lige så hårdt til søgegiganten, som både Intel og Microsoft har oplevet. Illustration: Googles fejring af Edvard Munchs 'Skriget' fra Munchs fødselsdag i 2006.

Konkurrenter beskylder Google for søgemanipulation

Flere søge-konkurrenter beskylder Google for at misbruge sin magtfulde position og træde konkurrerende services langt ned i søge-hierarkiet. Nu vil EU undersøge beskyldningerne til bunds.

EU er gået i gang med at undersøge, om søgegiganten Google har manipuleret sine søgeresultater. 

Det sker efter, at flere konkurrenter har beskyldt Google for at misbruge sin dominerende position på søgemarkedet.
 
Det skriver BBC
  
Søgefusk og reklameblokering
EU-undersøgelsen beror på klager fra blandt andre prissammenlignings-sitet Foundem og jura-søgemaskinen ejustice.fr.
 
De har nu fået EU til at undersøge, om Google bevidst sender søgeresultater om konkurrerende services ned i søgehierarkiet.
 
Mere konkret skal EU undersøge, hvordan konkurrenternes services bliver placeret i forhold til Googles egne services - både i Googles organiske søgemaskine samt i betalingsdelen, som man finder ude i højre margen hos søgemastodonten.
 
Derudover er Google anklaget for via sine reklamepartnere at blokere for reklamer fra rivaliserende selskaber samt opstille forhindringer for kunden, hvis denne ønsker at flytte kampagnedata fra Google og over til en af Googles konkurrenter. 
 
Føler EU sig heldig?
Selv om it-giganter som Microsoft og Intel tidligere har fået slået ganske betydelige huller i pengetanken ved mødet med EU's jurister, kan Googles sag vise sig at blive ganske speget.
 
Det skyldes, at anklagen om at manipulationen af søgeresultaterne beror på Googles tophemmelige søgealgoritmer, som selskabet i forvejen ofte hiver og trækker i efter bedste evne for at optimere sine søgeresultater.
 
Derfor skal Kommissionen finpudse brillerne med hæfteplasteret i midten for at finde den del af algoritmerne, der tilgodeser Googles egne services frem for konkurrenternes ditto, når brugerne søger på Google.
 
Alternativt skal EU bladre tusindvis af mails igennem for at finde et sted, hvor en eventuel forretningsmåde med at hamre konkurrenterne længere ned i søgemaskinen bliver diskuteret i utvetydige toner.
 
Klikker hælene sammen
Google har klikket hælene sammen ved meddelelsen om at blive kigget i sømmene.
 
Selskabet har lovet at hjælpe Kommissionen med at få indblik i alle detaljer.
 
"Siden vi startede Google, har vi arbejdet hårdt med at gøre det rigtige i forhold til vores brugere og vores branche. Men der er jo altid rum for forbedringer," lyder det fra Google i en meddelelse i forbindelse med EU-undersøgelsen.

At der nu kommer en EU-undersøgelse kan vel næppe komme bag på Google, da EU så sent som i sommer raslede med sablen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere